Plåster på såren!

Den här gäddan är, minst sagt, plåster på såren för Mats Söderholm i Umeå. Efter en lång sjukperiod blev den en härlig nystart i tillvaron.
Mats har haft det motigt i vintern. En avsliten hälsena har gjort att den ivrige sportfiskaren Mats fått hålla sig i stillhet, på ett sätt som han inte är van vid. Men i början av april var han så pass återställd att det blev en tur ut på isen, för pimpel och ismete. Sambon Lena fanns med – och höll ett vakande öga på Mats får man förmoda…
Efter att ha fiskat upp betesfisk riggade Mats till ett par gäddmeten och så hörde han en bjällra pingla till:
”Vippan stod rakt ner utan att släppa lina. Jag lossade klämman och bad Lena hämta kameran. När spolen stannade av en aning gjorde jag mothugg. Det kändes inte så speciellt, så jag vevade in lina och plötsligt rusade fisken igen. Spöt står nu kraftigt böjt och tyngden är helt otrolig, men efter cirka fem minuter får jag till ett gälgrepp i hålet”.
Väl där blir det riktigt dramatiskt, när Mats kommer på att han glömt avkrokningsmatta och vågnät i stugan. Med assistans från Lena lyckas han till slut få upp gäddan på en Electro Samson, väga den till 16,1 kilo och sedan snabbt släppa tillbaka den.
”Det är få förunnat att få såna fiskar, därför var glädjen stor att få släppa tillbaka besten i sjön”, skriver Mats som pulvriserade sitt eget tidigare personbästa och dessutom överträffade fiskekompisen Filip Grahn som fick en femtonkilos någon vecka tidigare.
Svenne Andersson

Mats Söderholm med den mycket tjocka och välfödda gäddan som pressade vågen över 16-kilosstrecket.

Mats Söderholm med den mycket tjocka och välfödda gäddan som pressade vågen över 16-kilosstrecket.

Annons
AKTUELLT

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!