Plomber ska underlätta laxförvaltning i Norrbotten

Plombering av älvfångad lax i Norrbotten ska skydda bestånden från att fiskas för hårt. Foto: Dan Blomkvist

I år införs laxplomber för fiske efter lax i den del av Kaitumälven som förvaltas av Länsstyrelsen. Samma metod används redan i Råneälven och ska även införas i Ängesån. Syftet är att bättre kunna följa och styra fångstuttaget av lax.

Åtgärden, som är en fortsättning på det försöksprojekt som Länsstyrelsen i Norrbotten bedrivit i Lainioälven, innebär att alla som vill fiska lax måste köpa en så kallad laxplomb som ska fästas på den lax man fångar och behåller. Plomben kostar 100 kronor och fästs runt gälen. Men den följer krav på rapportering som gör det möjligt att följa fångstuttaget av lax på respektive älvssträcka, något som är viktigt i takt med ett allt större fiskeintresse.
-Den positiva utvecklingen är verkligen glädjande men det finns också en risk för att vi ”älskar ihjäl” sådana här vatten. Ökat tryck kan leda till allt för stort fångstuttag och mer slitage och nedskräpning men med hjälp av förbättrad förvaltning, där gälplomberna är en viktig del, kan vi få ett bättre grepp om situationen. I slutänden handlar det om att hitta ett sätt att nyttja laxen som resurs utan att försämra dess förmåga till reproduktion och fortlevnad, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Isfiskare drunknad

En 47-årig man drunknade i lördags under ett isfiske i sjön Norrviken, norr om Stockholm.

Enorm havsöring på abborrjigg

När Jesper Ekberg landfiskade i Kalmarsund var abborrarna som bortblåsta. Men den lätta utrustningen fick ändå bekänna färg då ett våldsamt hugg följdes av vilda rusningar. Hade ännu en gädda attackerat den lilla jiggen? Nej, men en urstark havsöring på 6,65 kilo!

Sveriges kustlinje kartlagd

Bilden av Sveriges 4800 mil långa kustlinje är nu mer tillförlitlig än någonsin. Lantmäteriet och Sjöfartsverket är nämligen klara med den kartläggning som inleddes 2005.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!