Politiskt fulspel om näring i danska vatten?

Danska fjordar och kustnära områden är rikare på näring än man tidigare trott. Foto: Hans Hällman

Vattnet runt Danmarks kuster innehåller betydligt mer kväve och fosfor än vad myndigheterna rapporterat. Orsaken är att de analyser som gjorts har varit felaktiga sedan 2010, och de angivna näringshalterna har varit 15-20 procent för låga. Nu riktas misstankar om att miljöministern har mörkat sanningen i syfte att få igenom regeringens havs- och jordbrukspolitik.

De senaste tio åren har rapporter visat på minskade kvävehalter längs Danmarks kuster. Framgången har bland annat förklarats med lyckade insatser på jordbruksområdet, och öppnat upp för politiska beslut som gynnat landets bönder.
Men nu avslöjar Alltinget att det förekommer ett internt notat från Miljøstyrelsen som visar att utvecklingen för havsmiljön beskrivits allt för positivt. Halterna av kväve och fosfor, som styr algproduktionen och därmed risken för övergödning och syrebrist, har i verkligheten varit 15-20 procent högre än myndigheten rapporterat. Eftersom de felaktiga analyserna pågått sedan 2010 har många politiska beslut, som både rör havs- och jordbruk, tagits på felaktiga grunder.

”Det har nog målats upp en allt för positiv bild av utvecklingen i kväve- och fosforkoncentrationerna i Danmark”

– Det har nog målats upp en allt för positiv bild av utvecklingen i kväve- och fosforkoncentrationerna i Danmark. Jag är närmast chockad över att vi står inför det här problemet, säger Jakob Carstensen, professor vid Århus universitet, till Alltinget.

Mycket tyder på att Miljøministeriet och miljöminister Esben Lunde Larsen känt till felmätningarnas omfattning, men avstått från att föra informationen vidare till Folketinget.

”Man kan ju fråga sig varför? Därför att det skulle vara en bomb för regeringens jordbrukspolitik. Och ännu en bomb mot deras önskan om fler havsbruk i danska vatten”

– Man kan ju fråga sig varför? Därför att det skulle vara en bomb för regeringens jordbrukspolitik. Och ännu en bomb mot deras önskan om fler havsbruk i danska vatten. För om vi hade vetat att föroreningarna varit så höga är det fullständigt uteslutet att de hade fått öka i den utsträckningen som regeringen tillåtit, menar Enhedslistans miljöordförande Maria Reumert Gjerding.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Strimma av hopp för havens koraller

Amerikanska och brittiska forskare har funnit små ”öar” av koraller som återhämtat sig bra efter blekning. Upptäckten kan förhoppningsvis ge nya insikter i hur dessa hotade ekosystem kan skyddas.

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!