Politiskt fulspel om näring i danska vatten?

Danska fjordar och kustnära områden är rikare på näring än man tidigare trott. Foto: Hans Hällman

Vattnet runt Danmarks kuster innehåller betydligt mer kväve och fosfor än vad myndigheterna rapporterat. Orsaken är att de analyser som gjorts har varit felaktiga sedan 2010, och de angivna näringshalterna har varit 15-20 procent för låga. Nu riktas misstankar om att miljöministern har mörkat sanningen i syfte att få igenom regeringens havs- och jordbrukspolitik.

De senaste tio åren har rapporter visat på minskade kvävehalter längs Danmarks kuster. Framgången har bland annat förklarats med lyckade insatser på jordbruksområdet, och öppnat upp för politiska beslut som gynnat landets bönder.
Men nu avslöjar Alltinget att det förekommer ett internt notat från Miljøstyrelsen som visar att utvecklingen för havsmiljön beskrivits allt för positivt. Halterna av kväve och fosfor, som styr algproduktionen och därmed risken för övergödning och syrebrist, har i verkligheten varit 15-20 procent högre än myndigheten rapporterat. Eftersom de felaktiga analyserna pågått sedan 2010 har många politiska beslut, som både rör havs- och jordbruk, tagits på felaktiga grunder.

”Det har nog målats upp en allt för positiv bild av utvecklingen i kväve- och fosforkoncentrationerna i Danmark”

– Det har nog målats upp en allt för positiv bild av utvecklingen i kväve- och fosforkoncentrationerna i Danmark. Jag är närmast chockad över att vi står inför det här problemet, säger Jakob Carstensen, professor vid Århus universitet, till Alltinget.

Mycket tyder på att Miljøministeriet och miljöminister Esben Lunde Larsen känt till felmätningarnas omfattning, men avstått från att föra informationen vidare till Folketinget.

”Man kan ju fråga sig varför? Därför att det skulle vara en bomb för regeringens jordbrukspolitik. Och ännu en bomb mot deras önskan om fler havsbruk i danska vatten”

– Man kan ju fråga sig varför? Därför att det skulle vara en bomb för regeringens jordbrukspolitik. Och ännu en bomb mot deras önskan om fler havsbruk i danska vatten. För om vi hade vetat att föroreningarna varit så höga är det fullständigt uteslutet att de hade fått öka i den utsträckningen som regeringen tillåtit, menar Enhedslistans miljöordförande Maria Reumert Gjerding.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Skånsk skola utbildar sportfiskeguider

Det nappade inget vidare, men stämningen var ändå på topp när Esbjörn Möllerström och hans elever på Önnestadsgymnasiet pimplade abborre och tränade issäkerhet. – Det är en riktigt bra utbildning. För mig som älskar fiske passar den perfekt, berättar förstaårseleven Albin Rosdahl.

Rönne å kan bli eldorado för laxfiskare

Planer finns på att göra Eslöv till ett laxfiskecenter av rang, i likhet med Mörrum som i dag lockar turister från när och fjärran. Ett stort steg på vägen vore att riva de kraftverk som blockerar för laxen i Rönne å.

Film om Råneälvens lax och förvaltning

Har du en kvart till övers och vill bli lite bättre humör? I så fall kan vi varmt rekommendera att du kikar på Johan Granstrands nysläppta film om Råneälven. Filmen ger en beskrivning av hur modiga människor hindrade att älven byggdes ut på 1970-talet – och hur det har lett till att sportfiskare idag kan

Historiska jättegäddor på Sportfiskemässan

Sportfiskarnas Oscar Trowald har skrivit en lång rad historiska artiklar med fokus på svenska storgäddor. Under Sportfiskemässan berättar han om de senaste 40 årens allra största svenska sportfiskade gäddor – om unika fångstvatten, ögonblicken, fångstmännen, metoderna, rekorden och kontroverserna.

Kinnekulleträffen blir helt smoltkompenserad

Den anrika trollingtävlingen Kinnekulleträffen arrangeras i år för 26:e året i rad. Unikt för årets tävling är att den blir smoltkompenserad fullt ut, tack vare ett bidrag på 118 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!