Annons
Annons

Positiv till vattenkraft

Annons

Under en sammankomst anordnad av elindustrins lobbyförening, Svensk Energi, avslöjade sig regeringens nationella vattensamordnare Håkan Larsson som en vattenkraftvän.
Enligt uppgifter till Fiskejournalen anser sig Håkan Larsson “vurma” för den småskaliga vattenkraften och av hans uttalande under mötet att döma går han oblygt kraftindustrins ärenden:
– Vattenkraft är en fantastisk energikälla som är såväl förnybar och klimatneutral som trygg och flexibel. Men det är tråkigt att det ska vara så svårt och krångligt att komma fram i vattenkraftsärenden.
Officiellt har Håkan Larsson ett uppdrag från regeringen att underlätta arbetet med vattendirektivet. Vattendirektivet handlar om att bevara och säkerställa de ekologiska egenskaperna i alla vatten i Europa. Bland annat betyder det att åtgärda alla vattenkraftsdammar som är vandringshinder, till exempel genom att bygga vandringsvägar för fisken.
– Vill verkligen regeringen uppfylla målen i vattendirektivet och skydda våra vatten och vår miljö, eller är det bara ett spel för gallerierna? undrar Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen.
Svenne Andersson

Regeringens vattensamordnare, som ska skydda ekologin i vattnen, tycker att vattenkraft är en fantastisk energikälla. (Fotomontage: Fiskejournalen)
LÄS OCKSÅ

Annons
54 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Alla Älvräddare och sportfiskare kan väl inte vara extremister, som enbart vill skydda sina egna intressen. Gamla fina dammar med fallrätter som i århundraden skapat vältstånd har tagits ut bruk medan dammarna fortsätter att vara vandringshinder. När Fiskevattenägarna vill ta vara på energin som finns i det rinnande vattnet och samtidigt vill bygga vandringsvägar för fisk så tycker i varja fall jag att det verkar vara den bästa kombination av ansvarstagande för miljö och välfärd.

 • Carl Olov Persson: Älvräddarnas ”intressen” som vi vill skydda är de samma som Kammarkollegiet företräder, det allmännas intressen.
  Återigen försöker företrädare för den småskaliga vattenkraften måla ut Älvräddare som extremister. Vet knappt om det är någon mening att svara på sådana dumheter, eller om man rent av ska försöka polisanmäla dravlet direkt.

  Återigen, vi vill inte riva ut varenda damm, vi vill att de kraftverk som finns ska ha tillstånd enligt miljöbalken, eftersom det var lagstiftarens (läs regeringens) intentioner att all miljöpåverkande verksamhet skulle ha det. Är det extremistiskt? Var fick du det ifrån? Har du inte läst tidigare inlägg? Har du en färdig bild som du inte vill rubba genom att läsa vad vi skriver?

  Att försöka påskina att fiskvägar är något som de småskaliga kraftverksägarna generellt vill ha eller försöker skapa är nyspråk á la George Orwells ”1984”. Kära Carl Olov, om du ägnade endast en liten stund åt att se efter hur det ser ut i verkligheten skulle du se att i de flesta fall finns inga omlöp eller fiskvägar OCH att det är en situation som den absoluta majoriteten av ägare till småskalig vattenkraft är alldeles nöjda med.

  När man på det sättet, utan ”nyspråkets” dimmiga glasögon ser verkligheten är det uppenbart så att det är vi som vill miljön väl genom fungerande omlöp och restaurerade kraftverk som är framåtskridande, medan epitetet ”extremist”, om det överhuvudtaget ska användas, i så fall lämpligen passar bättre för de hundratals kraftverksägare som INTE (som lagstiftaren ville) går till miljödomstolen och kräver nya moderna tillstånd för sin otidsenlig verksamhet.

  Svar på din första fråga ovan:
  Nej, jag tror inte någon Älvräddare eller sportfiskare enbart vill skydda sina egna intressen.

  Christer

 • Bästa Älvräddare1

  Jag har lagt ner väldigt mycket obetald fritid, för att slå vakt om vattenkvaliten och miljön kring rinnande vattendrag. Det krävs mycket god vilja och samarbete kring ett vattendrag för att nå så långt som vi har gjort kring Vindån. Markkartering för att nå kunnande om den odlade marken och få underlag för en miljöriktig och ekonomisk växtodling. Samarbete kring vattendraget och kustområdet ger ökad förståelse mellan landsbygden och kustområdet.
  Det forskningsprogram som startade kring ån är unikt i världen. Detta är möjligt endast genom att vi lagt ner massor av frivilliga obetalda timmar, för att ta vattenprover, som underlag för den moderna miljöforskningen. Kontakten mellan forskare och de boende inom området har skapat värdefulla förståelse mellan forskning och verklighetens folk. Det man kan se av redan vunnen kunskap är att miljöpåverkan kan vara både skadlig och livsnödvändig för en god miljö. Brukande av kunniga intresserade människor är helt avgörande för många arters överlevnad. Vi har funnit att den biologiska mångfald är mycket stor i våra våtmarker, och därför måste vi lära oss förstå värdet av dessa. Jag tror att det är viktigare för en god miljö, att de helårsboende i avrinningsområdena har god vilja och kunnande om miljöfrågor, än byråkratiska beslut i någon stad långt från verkligheten. En god omvårdnad om våra vatten är livsnödvändigt för en levande och välmående landsbyggd, detta är de närboende en garant för.
  Våra dämmen måste bevaras och utvecklas, för att rädda grundvattenbildningen, minska näring-släckagen till havet, ge goda möjligheter för en flora fauna i vattenmiljö och möjlighet till produktion av ” EL grönare än GRÖN EL!!”
  Vi måste hitta samarbetsformer som skapar underlag för en god utveckling i samklang med en hotad och känslig miljö.
  Goda HJUL måste sättas i rullning!

 • Småskalig vattenkraft bidrar till att minska övergödningen av Östersjön.
  Skapar förutsättningar för att gå över till framtida eldrivna fordon.
  Skapar reglerkraft som är en förutsättning för annan typ av elproduktion som Sol & Vind.
  Möjliggör fiskvandring kring bef stationers fördämningar samt underlättar möjligheten att lösa problem i ovan…

Annons
AKTUELLT

Fisketjänsten drar in en miljon i månaden

Det svenska företaget Fishbrain har kommit igång och omsätter nu en miljon i månaden. Det rapporterar Dagens industri. Företaget startades 2013 och erbjuder en premiumtjänst – för sex dollar, alltså ungefär 50 kronor, i månaden – som ska kunna ge en prognos om när på dagen man ska fiska för att fånga en specifik art,

Laxsmugglingsdom överklagas – åklagaren yrkar på fängelse

Tingsrättens friande dom i laxsmugglingsfallet i Blekinge överklagas och kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkar återigen på långa fängelsestraff och dryga böter. Det rapporterar SVT Blekinge. Den tidigare ordföranden och en anställd vid den, numera nedlagda, Blekingefiskarnas Centralförening skulle, enligt åtalet, ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike under en lång tid. Men de båda friades från misstanken

Big Fish Man till Fiskekryssningen

Jakub Vagner eller ”Big Fish Man” som han kallas i sin TV-serie på Discovery , kommer till Sverige i februari. Han ska vara med på Fiskekryssningen där Martin Falklind kommer att intervjua honom om hans äventyr. Det här är intervjun du inte får missa, när vår Svenska fiskeäventyrare Martin Falklind ska djupintervjua Jakub Vagner ombord på

Kolla in de nya JIGSkinzen

Nu kommer Cwc med ny, spännande produkt. Det är BFT JIGSkinz som ska ge dina söndertuggade beten en ny finish. Skinnen som du själv trär på betena kommer i fyra olika utförande: gädda, abborre, mört och strömming och varje utförande finns i tre olika storlekar. ”Klipp till BFT JIGSkinz i rätt längd. Trä det över

Maximera fiskeåret 2016 – så får du flest dagar vid vattnet

Vi har synat kalendern och hittat de bästa sätten att maximera din fisketid med att ta så få semesterdagar som möjligt. Långfredagen infaller på fredagen den 25 mars. Även Annandag påsk, den 28 mars är röd, och infaller alltså på måndagen som följer. Långhelgen är redan där 4 dagar lång, men tar du ut 4

Så fångade han 17-kilosgäddan

17,34 kilogram fördelade på 131 centimeter. Nyligen drogs en av Norges största gäddor genom tiderna upp. För Fiskejournalen berättar Andreas Ånerud Johansen om hur han fångade monsterfisken. Det är ungefär två veckor sedan Andreas Ånerud Johansen drog upp jättegäddan. Han var ute på en tvådagarsutflykt i en av de största sjöarna i östra Norge. Första

HaV vill fördela fisket annorlunda

Kollektiva fiskstopp ska undvikas och utkasten av fisk minska. Det är målet med Havs- och vattenmyndighetens nya förslag på system för att fördela fiskemöjligheterna. Tidigare har man jobbat med vecko- eller månadsransoner, nu föreslår HaV ett system med individuella, årliga fiskemöjligheter inom det demersala fisket, vilket betyder fiske efter skaldjur och bottenlevande fisk. Förslaget gäller

Sportfiskarna vill skärpa förvaltningen av skarv och säl

Skarvarna och sälarna blir allt fler – och beståndet måste börja förvaltas bättre för att man i stället ska prioritera skyddet av hotade fiskbestånd. Det skriver Sportfiskarna på sin hemsida. – I dag är beståndsstatusen för skarv och säl klart bättre än för många fiskarter. Det är dags att se över hur skarven och sälen

Gädd-SM-vinnarna om guldtaktiken

Tuffast möjliga förutsättningar. Då var det ett hemmateam som klev fram. – Jag tror hemmaplan var en enorm fördel under två dagars tävling med så här dåligt fiske, säger Håkan Björk från Team Karlskronafiske som vann SM i Gädda. Grå himmel; blåsigt och blött – SM avgjordes under tuffast möjligt förutsättningar. Men Team Karlskronafiske hade

Gös attackerar dykare

Gösen är en egendomlig fisk tillika en våra största sötvattenspredatorer. Se filmen där dykaren åker på stryk av en bastant fisk. Att gösen befinner sig högt upp i näringskedjan är enkelt att se om man kikar på den här filmen. En oinbjuden gäst i form av en dykare kommer för nära en stor gös vilket

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons