Positivt från 8-fjordarområdet

Fisken börjar komma tillbaka till fjordarna innanför Tjörn och Orust. (Foto: Anders Nicander)

Fjordarna innanför Tjörn och Orust skyddas numera från destruktivt fiske genom 8-fjordarprojektet. Efter bara ett par år utan mängdfångade redskap, ökar fiskbestånden.
Fjordarna i södra Bohuslän var länge kända för sin rika tillgång på fisk. Ett ohämmat överfiske, ibland av industriella proportioner, ödelade i stort sett alla fiskbestånd. För att rädda de sista spillrorna av framför allt bottelevande arter infördes förbud mot allt annat fiske än fiske med krok och burar.
Nu kommer den ena positiva rapporten efter den andra. Piggvarbeståndet tycks på bara några år ha vuxit sig starkt. Torsken som tidigare setts som i stort sett utrotad i området dyker nu upp som bifångst vid sportfiske och i hummertinor. Dock är torsken, precis som koljan och blekan, helt fredade och alla fiskar av dessa tre arter ska ovillkorligen återutsättas. Inom 8-fjordarområdet finns också ett par områden som är fredade från allt fiske.
Ett mycket nedslående faktum är dock att man i Hakefjorden fortfarande tillåter lysfiske efter sill. Just nu fiskar man kväll efter kväll i vår allra känsligaste skärgårdsmilljö. Hundratals ton av sill fångas för att sedan bli till fiskmjöl. Yrkesfiskarna tillsammans med representanter från statliga myndigheter hävdar att bifångsterna av andra arter är obefintliga. Som boende vid fjorden kan jag konstatera att ingen annan stans längs Bohuskusten är tillgången på bottenfisk så dålig som just här. I de norra delarna av 8-fjorarområdet, där lysbåtsfiske numera är förbjudet spirar livet i havet. I Hakefjorden tar man med berått mod allt liv i form av fisk som man kan komma åt.
Anders Nicander

 

Bildtext: Fisken börjar komma tillbaka till fjordarna innanför Tjörn och Orust. (Foto: Anders Nicander)

Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!