Projektledaren bluffar om samestöd

Lappland Kraftverk vill bygga ut vår nationalälv, Piteälven –och avslöjas med att ljuga. (foto: Tina Wiklund)

Sedan några veckor har Fiskejournalen och Älvräddarna drivit en brevkampanj för att rädda Piteälven. Bakgrunden är att Lappland kraftverk vill reglera Pite älvs källflöde. Projektledaren Simon Andersen har dessutom hävdat att projektet har samernas fulla stöd. Nu avslöjar Svenska Samernas Riksförbund att han ljuger.
Lappland Kraftverk vill leda vattnet genom en tunnel från Piskejaure till norska Fauske. Projektledaren har uttalat att han har fullt stöd av berörda samebyar samt att det är viktigt att det är samerna själva som styr projektet.
Svenska Samernas Riksförbund (SSR) och berörda samebyar anser att projektören i sitt uttalande far med osanning. Berörda samebyar har inte blivit tillfrågade av bolaget och därför inte heller tagit ställning till projektet. Att säga att samerna stöder projektet är därmed en ren lögn.
– Samebyarna är rättighetsinnehavare till marken. Utan deras samtycke kan inga projekt i området genomföras. Det säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR.
I ett pressmeddelande förklarar SSR att samebyarnas nyttjande av marken bygger på verksamheter med mer långsiktiga perspektiv, så att resurserna kan användas även av kommande generationer. Därför är samebyarna mycket restriktiva till den här typen av miljöförstörande exploateringar.
– Detta är grunden och förutsättningen för hela vår kultur och hela vår existens, säger Jörgen Jonsson, ordförande i SSR.
En långsiktig förvaltningsplan med den strategin har nyligen trätt i kraft i området Laponia, som gränsar till det nu aktuella området för vattenkraftsprojektet.
– Utbyggnad av vattenkraften är svår att förena med samebyarnas syn på en hållbar förvaltning, säger Jenny Wik Karlsson avslutningsvis.
Här kan du se TV-inslaget där projektledaren Simon Andersen ljuger.
Vill du skicka ett protestbrev? Klicka här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!