Annons
Annons

Projektledaren bluffar om samestöd

Annons

Lappland Kraftverk vill bygga ut vår nationalälv, Piteälven –och avslöjas med att ljuga. (foto: Tina Wiklund)

Sedan några veckor har Fiskejournalen och Älvräddarna drivit en brevkampanj för att rädda Piteälven. Bakgrunden är att Lappland kraftverk vill reglera Pite älvs källflöde. Projektledaren Simon Andersen har dessutom hävdat att projektet har samernas fulla stöd. Nu avslöjar Svenska Samernas Riksförbund att han ljuger.
Lappland Kraftverk vill leda vattnet genom en tunnel från Piskejaure till norska Fauske. Projektledaren har uttalat att han har fullt stöd av berörda samebyar samt att det är viktigt att det är samerna själva som styr projektet.
Svenska Samernas Riksförbund (SSR) och berörda samebyar anser att projektören i sitt uttalande far med osanning. Berörda samebyar har inte blivit tillfrågade av bolaget och därför inte heller tagit ställning till projektet. Att säga att samerna stöder projektet är därmed en ren lögn.
– Samebyarna är rättighetsinnehavare till marken. Utan deras samtycke kan inga projekt i området genomföras. Det säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR.
I ett pressmeddelande förklarar SSR att samebyarnas nyttjande av marken bygger på verksamheter med mer långsiktiga perspektiv, så att resurserna kan användas även av kommande generationer. Därför är samebyarna mycket restriktiva till den här typen av miljöförstörande exploateringar.
– Detta är grunden och förutsättningen för hela vår kultur och hela vår existens, säger Jörgen Jonsson, ordförande i SSR.
En långsiktig förvaltningsplan med den strategin har nyligen trätt i kraft i området Laponia, som gränsar till det nu aktuella området för vattenkraftsprojektet.
– Utbyggnad av vattenkraften är svår att förena med samebyarnas syn på en hållbar förvaltning, säger Jenny Wik Karlsson avslutningsvis.
Här kan du se TV-inslaget där projektledaren Simon Andersen ljuger.
Vill du skicka ett protestbrev? Klicka här.
Morgan Fihn

LÄS OCKSÅ

Annons
11 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Inte ett dugg förvånad. Må dessa projektledare som överhuvud tänkt till i detta projekt känna skam.

  Att använda en folkgrupps namn, för eget vinst syfte är inte detta straffbart?

 • Åja, ropa inte hej ännu. Tycker mig se igenom det här. Samerna vill krama ur så mycket pengar de kan ur detta. De skiter väl fullständigt i miljön nu för tiden när de vallar renar med helikopter och de flesta samer bor i Sthlm.

 • Samuel,
  Du borde skämmas över ditt synnerligen fördomsfulla och osympatiska inlägg.
  Läs sedan notisen igen. Några kraftverksägare, som råkar vara samer, har alltså ljugit och påstått att de har samebyarna bakom sig. Nu svarar samernas organisation att de inte vill ha detta eller andra vattenkraftverk. Kan deras avståndstagande vara tydligare?
  Bästa hälsningar!
  Martin Falklind

 • Hej Martin
  Vill bara säga innan du läxar upp någon här att det är Samernas riksorganisation som tar avstånd här. Vad säger samtliga berörda samer som brukar marken i området? Självklart stödjer jag inte Samuels uttalande till 100% men många gånger vinklar tyvärr pressen debatten till sin fördel med hjälp av uttalanden från en riksorganisation i stället för de berörda. Har dock varit med så länge att jag vet att du och dina kollegor inte vinklar detta till er fördel utan slåss för det ni tror på. Men som sagt grunda uttalanden på de berördas röster istället för en riksorganisation.

  Mvh
  Stefan

 • Hej Stefan och Samuel!

  Stefan, du har helt rätt i att det inte finns något enkelt svart eller vitt. Jag håller också med om att jag var väldigt hård mot Samuel. Jag hoppas inte att du tog illa vid dig Samuel. Och så hoppas jag att vi alla kan hålla oss till sakfrågan framöver i den här historien.

  Och det som jag tycker är intressant att diskutera i det här läget är:
  – Tycker vi att det är OK att ett företag går ut i media och levererar lögnen att ”vårt kraftverk kommer inte skada miljön, vi kommer snarare förbättra miljön med vår verksamhet”?

  -Tycker vi att det är OK att samma företag går ut i media säger att man har samernas fulla stöd, när samernas egen organisation inte ens är tillfrågad, och därtill säger sig vara emot deras projekt?

  – Tycker vi konsumenter att det är i sin ordning att företag efter företag får exploatera älv efter älv, med lögner och falsk marknadsföring?

  I detta sammanhang tycker jag att vi bör protestera och göra våra röster hörda – tex genom att vår brevkampanj till regeringen.

  Simma lugnt!
  Martin

 • Jag undrar helt enkelt: Vad har egentligen hänt och vad sker härnäst i denna fråga ? Har det lämnats in någon ansökan om att starta projektet till någon myndighet? Finns det finansiering och tillstånd? Vad händer som nästa steg ?

 • På den här länken kan du läsa en ganska utförlig artikel om projektet, de olika faserna och tidsplan:
  http://arjeplognytt.se/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=675

  På den här länken kommer du till kraftbolagets egen information på deras egen hemsida:
  http://muskensenter.no/vannkraftprosjekter_1/lappland_1/

  Håll även koll på fiskejournalen.se. Här kommer vi att följa händelseutvecklingen och rapportera kontinuerligt när projektet går in i nya faser.

 • Som svar på din fråga Martin, Nej vi tycker inte det är okej! Du har mitt och troligen en väldigt stor del av Svenska folkets stöd där. Detta är ju tyvärr dock den värld vi lever i där pengar styr allt, och där vi har politiskt styre utan ansvar i många fall.

  Mvh
  Stefan

Annons
AKTUELLT

Gädd-SM-vinnarna om guldtaktiken

Tuffast möjliga förutsättningar. Då var det ett hemmateam som klev fram. – Jag tror hemmaplan var en enorm fördel under två dagars tävling med så här dåligt fiske, säger Håkan Björk från Team Karlskronafiske som vann SM i Gädda. Grå himmel; blåsigt och blött – SM avgjordes under tuffast möjligt förutsättningar. Men Team Karlskronafiske hade

Gös attackerar dykare

Gösen är en egendomlig fisk tillika en våra största sötvattenspredatorer. Se filmen där dykaren åker på stryk av en bastant fisk. Att gösen befinner sig högt upp i näringskedjan är enkelt att se om man kikar på den här filmen. En oinbjuden gäst i form av en dykare kommer för nära en stor gös vilket

Laxen ska kunna stiga i Dalälven

I torsdags höll Nedre Dalälvens fiskeprojekt, som samlar flera organisationer, stormöte i Gysinge. Målet: Att lax och öring ska kunna ta sig förbi fler kraftverk i Dalälven, skriver P4 Gävleborg. Lax och öring som vill vandra uppåt hindras tidigt i Nedre Dalälven, det första vattenkraftverket kommer redan vid Älvkarleby kraftstation. Men längre upp finns de

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons