Projektledaren nekar till bluff

Pieskehaure - Pite älvs källflöden som nu hotas av vattenkraftsreglering. (foto: Tina Wiklund)

Lappland Kraftverk vill leda vatten från vår nationalälv, Piteälven, till ett norskt vattenkraftverk. Företaget har hela tiden påstått sig ha samernas fulla stöd för detta. Dock tillbakavisar Svenska Samers Riksförbund att ett sådant stöd existerar och förklarar samtidigt att man är emot projektet.
Piteälven är en av Sveriges fyra skyddade nationalälvar. För ett tag sedan kom det till Fiskejournalens kännedom att ett norskt bolag, Musken Center AB, tillsammans med Laponia Center AB, vill bygga ett vattenkraftverk i Norge och sedan mata detta med vatten från Piteälven. I SVT Nordnytt den 4 september intervjuas projektledaren Simon Andersen, han påstår då att samerna stödjer projektet.
När Fiskejournalen ber Simon Andersen att kommentera sitt uttalande menar han att han har blivit missförstådd.
– Jag har aldrig hävdat att vi har fullt stöd, för jag menade inte samtliga samer.  Däremot är alla samer i vårt företag Musken Center positiva till projektet, säger Simon.
Kan du förstå att ditt uttalande kan tolkas som vilseledande?
– Nej, men vi kan ju inte svara för alla samer. Det finns ju samer i Stockholm och jag har inte en aning om vad de tycker.
I Nordnyttintervjun den 4 september hävdar även Simon Andersen att miljön inte kommer att ta skada av regleringen. Han går till och med så långt att han hävdar att miljön kommer att bli bättre.
Fiskejournalen frågar Simon Andersen hur detta ska gå till.
– Vi griper inte in på miljön då vi bara reglerar med tre meter, förklara Simon.
Med då påverkar ni väl miljön?
– Jo, men inte så mycket.

Här kan du se tv-intervjun.
Vill du protestera mot regleringen av Piteälven? Klicka här!
Läs notisen där Svenska Samers Riksförbund förklarar sin ståndpunkt.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!