Protest mot fiske i havsreservat

Greenpeace insamlade namnunderskrifter har nu överlämnats till Pierre Schellekens, EU-kommissionens chef i Sverige. (Foto: Greenpeace/Christian Åslund)

I går överlämnade Greenpeace en rapport och protestlista till Pierre Schellekens, EU-kommissionens chef i Sverige. Man vill påvisa hur oreglerat fiske tillåts skövla Sveriges skyddade havsområden.
En ny undersökning från Greenpeace visar att den lagstiftning som ska skydda Sveriges marina skyddade områden inte tillämpas av landets länsstyrelser. Inget av Sveriges 14 kustlän tillståndsprövar fisket som miljöbalken kräver.
Att döma av kommentarerna från regeringen finns inte heller några planer på att se till att tillsynsmyndigheterna gör sitt jobb. Regeringen ignorerar därmed miljölagstiftningen.
– Situationen är värre än vi anat. Därför uppvaktar vi EU-kommissionen för att påminna den om Sveriges brott mot unionens miljölagar samt överlämna de tusentals namnunderskrifter vi fått som stöd för vår anmälan, säger Jan Isakson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.
Vid överlämnandet av rapporten deltog Greenpeace-aktivister, klädda som färgglada fiskar och koraller. Med sig har de namnen från 6322 personer som alla skrivit under den anmälan som Greenpeace lämnat in till kommissionen för att Sverige vägrat att införa nödvändiga fiskeregleringar i marina skyddade områden.
Här hittar du rapporten ”Fult fiske – Hur oreglerat fiske tillåts skövla Sveriges skyddade havsområden”.
Läs tidigare notis om namninsamlingen.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Strimma av hopp för havens koraller

Amerikanska och brittiska forskare har funnit små ”öar” av koraller som återhämtat sig bra efter blekning. Upptäckten kan förhoppningsvis ge nya insikter i hur dessa hotade ekosystem kan skyddas.

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!