Puckellaxar fångade i Göta älv

Flera puckellaxar har nyligen fångats i Lilla Edet. Arten tycks förekomma rikligt i området och de ekologiska konsekvenserna kan vi bara gissa oss till. Foto: Bandaru Sashidar

Den senaste veckan har flera rapporter inkommit om att puckellaxar  har fångats på fluga i Lilla Edet. Många har fått flera fiskar per person och antalet puckellaxar i området tycks vara stort.

Vi skrev nyligen om att en död puckellax har hittats i Ätran och att kameran vid Herting har filmat flera andra individer som vandrat upp i den halländska ån. Därefter har det även spöfångats en lekmogen hona. Dessvärre visar det sig nu att Ätran inte är det enda vattensystem som fått påhälsning av denna ovälkomna laxart. Göta älv har också drabbats och mycket talar för att det finns rikligt med fisk eftersom många har fått dem på kroken. Många fiskar har varit felkrokade och de flesta har vägt runt kilot. Men en del har även tagit flugan och fiskarna tycks vara i god kondition.
– Den kämpade på riktigt bra och jag trodde först att jag fått  en öring. Men så fort den kom upp så såg jag att det var en puckellax, säger Bandaru Sashidar.

Foto: Bandaru Sashidar

Bandaru släptte tillbaka laxen, eftersom han, i likhet med många andra, inte visste att puckellaxar är en ny och oönskad art i Göta älv.

”Ur fiskevårdssynpunkt är det inte lämpligt att fångad puckellax återutsätts”

– Ur fiskevårdssynpunkt är det inte lämpligt att fångad puckellax återutsätts. Puckellaxen kan få negativa konsekvenser på våra naturliga fiskbestånd. Det bör påpekas att det är fiskrättsägarna som fastlägger hur fisket får bedrivas när det gäller vad som får fångas. Rekommendationen är dock att all fångad puckellax avlivas, säger Key Höglind, enhetschef för fiskförvaltningen på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Myndigheten vill nu få en uppfattning om problemets omfattning. I det arbetet kan sportfiskare hjälpa till genom att rapportera om infångade puckellaxar till Länsstyrelsen eller Havs- och vattenmyndigheten.

Puckellaxar har inte bara vandrat upp i svenska system den senaste tiden. Även Danmark har drabbats och i Norge, där arten redan etablerat sig i norr, har minst 800 puckellaxar upptäckts i minst 120 älvar.

I dagsläget vet man inte varifrån laxarna kommer eller varför de just i år har spridit sig så mycket.

Fakta om puckellax (Oncorhynchus gorbuscha)
Utbredd i Norra Stilla havet och i Norra Ishavet, men har efter utplantering runt Kolahalvön sedan 1950-talet även lyckats sprida sig söderut. Arten leker i rinnande vatten och ynglen vandrar ut i havet redan första året. Fiskarna väger sällan över fem kilo och är en viktig exportfisk, inte minst i nordvästra USA där den även kallas pink salmon.

Foto: Patrik Lindström

Arten känns igen genom prickar på stjärtfenan, små fjäll, smal stjärtspole och mörk munhåla. Hanarna får efter en tid i sötvatten en puckel på ryggen, vilket gett arten dess namn.

Hans Hällman

 

Publicerad: 02 August 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Scierra Nordura vadarkängor med filtsula svart/grå
Rek. 2029 kr Ordinarie pris 799 kr Fr. 649 kr Du sparar: 150 kr
Stroft GTM nylonlina/tafsmaterial ljusgrå
Rek. 49 kr Fr. 45 kr Du sparar:
Kinetic ClassicGaiter St. vadare med neoprenfot oliv
Rek. 1699 kr Fr. 999 kr Du sparar:
Kinetic RockGaiter ll vadarkängor med filtsula oliv
Rek. 999 kr Fr. 699 kr Du sparar: