Rapport: Gigantiskt fiskevårdsprojekt i Västerbotten

Nästan 900 mil rinnande vatten ska återställas, bland annat från flottningsepoken. (Foto: Länsstyrelsen Norrbotten)

Nästan 900 mil rinnande vatten ska återställas, bland annat från flottningsepoken. (Foto: Länsstyrelsen)

I Västerbottens län ligger man i framkant med vad som kan beskrivas progressiv fiskevård. Nu påbörjar man återställandet av nästan 900 mil flottledsrensade vattendrag som finns i länet. Här följer en rapport från Länsstyrelsen.
Sedan början på 2000-talet har flera små och stora vattendrag restaurerats från kust till fjäll. I Vindelälvsystemet har man genom EU-projektet VindelRiverLife återställt både huvudfåran samt biflöden till Vindelälven. Närmare kusten har de två större åarna Sävarån och Hörnån restaurerats från 2011 och beräknas vara återställda 2015 – 2017.

Ekologisk funktion
Många flottledsrensade sträckor har kanaliserats och rensats hårt och endast lämnat en kanal med jämnflytande och hårt vattenflöde. Restaureringen innebär att lägga tillbaka bortrensade stenar och block, öppna stängda sidogrenar och kurvor, lägga i död ved och anlägga lekområden. Det handlar även om att återskapa naturliga strukturer som forsnackar, grundområden, strandzoner, varierande strömmar och djuphålor som alla innehar viktiga funktioner för att fisk, insekter och växter ska trivas. Det är viktigt att arbetet görs fullt ut så att vattendragen verkligen återfår ursprunglig fåra. Konstgjorda och onaturliga strukturer undviks. Varje vattendrag återställs efter sin påverkan och sina förutsättningar.

Restaurera för alla flöden

De riktigt stora blocken som ibland kan vara flera meter stora är särskilt viktiga då de skapar viloplatser samtidigt som de bromsar upp kraftiga flöden under våren liksom de håller vattennivån uppe under lågflöden. Grunda partier utgör viktiga uppväxtområden för yngel.  Ett återkommande problem i flottledsrensade åar är bristen på lekgrus.
– När de stora blocken avlägsnades försvann snabbt allt mindre material med strömmen som det viktiga lekgruset. Detta grus försöker vi i största mån återföra upp i systemet, men om det inte räcker tillför vi naturgrus utifrån, säger Henrik Karlborg, arbetsledare på Länsstyrelsen.
Målet med en färdigställd forssträcka är att den ska se opåverkad ut för ett otränat öga, någonting som alltid har funnits där.

Förväntan och förvaltning

Resultatet av restaureringen kan komma både omgående och explosionsartat. Vissa arter som harr finner snabbt de nya reproduktionsområdena som blivit tillgängliga. Öringen och laxen kräver dock lite mer tålamod. Det gäller att inte stirra sig blind på yngelproduktion, utan att även se till återvändande fisk. Resultatet av restaureringen ligger i mångas händer. Fiskevårdsområden, sportfiskare och politiker måste alla samarbeta för att nå en lösning. En sund förvaltning av lax och havsöring i havet ligger till grund för en bra och gynnsam reproduktion, samtidigt måste den yngre fisken få växa till sig i ån utan att hamna på någons tallrik.
Henrik Karlborg, Robert Ström

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!