”Rätt vatten” gav magisk abborrsvit

Att söka nya sjöar kan var utvecklande för det egna fisket - och dessutom ge en massa härliga fiskar! Foto: Joakim Åberg

Visst är det lätt att man fortsätter nöta i gamla vatten, trots att det är glest mellan drömhuggen. Att istället söka nya platser är ofta mer krävande – men kan samtidigt ge ordentlig jackpot! Det fick vår medarbetare Joakim Åberg erfara när hans jakt efter storabborre förde honom till en sjö som snabbt fick adrenalinet att skjuta i höjden. Två fantastiska abborrpass gav en osannolik utdelning och hela tolv fiskar mätte över 46 centimeter!

Inom idrotten är det ofta en självklarhet att sätta upp tydliga mål för att nå framgång. Det samma kan förstås gälla inom sportfiske. För Joakims del är målet att fånga en abborre över två kilo i ett av sina hemmavatten. Projektet har pågått i två år och nyligen hittade han en sjö med riktigt stor potential.

”Det viktigaste när man försöker nå en drömvikt är att fiska i rätt vatten”

– Det viktigaste när man försöker nå en drömvikt är att fiska i rätt vatten, vilket kan kännas som en självklarhet. Dock är det få som faktiskt letar efter det där ”rätta vattnet”, och istället tar genvägar via fångstrapporter på nätet eller helt enkelt fortsätter att nöta den gamla vanliga sjön där man alltid fiskat. Jag har rekat över 20 vatten i närområdet under den här perioden och några gånger har jag lyckats komma vid rätt tid till ett vatten med potential på riktigt stor borre, berättar han.

Ett av dessa vatten gav nyligen en svårslagen abborrsvit. Joakim fiskade ensam under det första passet och lyckades dra upp två fiskar på 49 centimeter, en på 48 och ytterligare en på 47 centimeter. Därutöver fick han mängder av mindre fiskar. Toppfisken vägde knappt 1,5 kilo och de övriga något mindre.

Foto: Joakim Åberg

Till nästa pass i samma sjö fick Joakims far följa med – och det glödheta fisket fortsatte! Upp kom en fisk på 50 centimeter, två på 49, två på 48 och tre på 47 centimeter. Toppfisken denna gång tvingade ner vågen till 1620 gram. Snacka om abborrsvit!

Foto: Joakim Åberg

Foto: Joakim Åberg

– Ja, det var faktiskt ett magiskt fiske vi fick uppleva. Det ska jag berätta mer om i nästa års Abborrspecial från oss på Fiskejournalen, hälsar han.

Det ser vi fram emot, liksom till att se när Joakim lyckas nå sitt mål. Kanske sker det i vår när abborrarna i den nyupptäckta sjön ska leka?

Ni missar väl inte Joakims blogg här på sajten? Den heter Gifflar och gummi och bjuder på en spännande mix av tips, tricks och härliga fiskar!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Strimma av hopp för havens koraller

Amerikanska och brittiska forskare har funnit små ”öar” av koraller som återhämtat sig bra efter blekning. Upptäckten kan förhoppningsvis ge nya insikter i hur dessa hotade ekosystem kan skyddas.

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!