”Rätt vatten” gav magisk abborrsvit

Att söka nya sjöar kan var utvecklande för det egna fisket - och dessutom ge en massa härliga fiskar! Foto: Joakim Åberg

Visst är det lätt att man fortsätter nöta i gamla vatten, trots att det är glest mellan drömhuggen. Att istället söka nya platser är ofta mer krävande – men kan samtidigt ge ordentlig jackpot! Det fick vår medarbetare Joakim Åberg erfara när hans jakt efter storabborre förde honom till en sjö som snabbt fick adrenalinet att skjuta i höjden. Två fantastiska abborrpass gav en osannolik utdelning och hela tolv fiskar mätte över 46 centimeter!

Inom idrotten är det ofta en självklarhet att sätta upp tydliga mål för att nå framgång. Det samma kan förstås gälla inom sportfiske. För Joakims del är målet att fånga en abborre över två kilo i ett av sina hemmavatten. Projektet har pågått i två år och nyligen hittade han en sjö med riktigt stor potential.

”Det viktigaste när man försöker nå en drömvikt är att fiska i rätt vatten”

– Det viktigaste när man försöker nå en drömvikt är att fiska i rätt vatten, vilket kan kännas som en självklarhet. Dock är det få som faktiskt letar efter det där ”rätta vattnet”, och istället tar genvägar via fångstrapporter på nätet eller helt enkelt fortsätter att nöta den gamla vanliga sjön där man alltid fiskat. Jag har rekat över 20 vatten i närområdet under den här perioden och några gånger har jag lyckats komma vid rätt tid till ett vatten med potential på riktigt stor borre, berättar han.

Ett av dessa vatten gav nyligen en svårslagen abborrsvit. Joakim fiskade ensam under det första passet och lyckades dra upp två fiskar på 49 centimeter, en på 48 och ytterligare en på 47 centimeter. Därutöver fick han mängder av mindre fiskar. Toppfisken vägde knappt 1,5 kilo och de övriga något mindre.

Foto: Joakim Åberg

Till nästa pass i samma sjö fick Joakims far följa med – och det glödheta fisket fortsatte! Upp kom en fisk på 50 centimeter, två på 49, två på 48 och tre på 47 centimeter. Toppfisken denna gång tvingade ner vågen till 1620 gram. Snacka om abborrsvit!

Foto: Joakim Åberg

Foto: Joakim Åberg

– Ja, det var faktiskt ett magiskt fiske vi fick uppleva. Det ska jag berätta mer om i nästa års Abborrspecial från oss på Fiskejournalen, hälsar han.

Det ser vi fram emot, liksom till att se när Joakim lyckas nå sitt mål. Kanske sker det i vår när abborrarna i den nyupptäckta sjön ska leka?

Ni missar väl inte Joakims blogg här på sajten? Den heter Gifflar och gummi och bjuder på en spännande mix av tips, tricks och härliga fiskar!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Varmare vatten kan ge massdöd av fisk

Ny forskning visar att vattnet i Stilla havet kan bli omkring tre grader varmare år 2100. Det skulle få enorma konsekvenser för livet i havet och lokalt skulle uppemot 80 procent av arterna försvinna, visar studien.

Eldar tänds för Undens framtid

Vårdkasar, som traditionellt har använts för att signalera fara, kommer ikväll att tändas runt sjön Unden i protest mot att gruvbolaget European Cobalt vill leta efter metaller i den närliggande berggrunden.

Stopp för fiskodling i Storsjön

Företaget Bright Water Fish har fått avslag på sin ansökan om storskalig kassodling i Jämtländska Storsjön. Beslutet avslutar en lång juridisk process – och välkomnas av många som värnat om sjön.

Lubbe släpper abborrfilm

Nu finns Lubomir ”Lubbe” Pytels senaste film om abborrfiske på Youtube. Titeln är A-borrar 1.7 och som vanligt bjuds det på humor, vassa tips och en hel massa hugg!

Laxar känns igen på gällockens prickar

Fiskar du mycket lax och är nyfiken på hur många fiskar du återfångar? Kika i så fall på gällockens prickar. Ny forskning visar nämligen att individer kan igenkännas på prickarnas mönster.

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!