”Rätt vatten” gav magisk abborrsvit

Att söka nya sjöar kan var utvecklande för det egna fisket - och dessutom ge en massa härliga fiskar! Foto: Joakim Åberg

Visst är det lätt att man fortsätter nöta i gamla vatten, trots att det är glest mellan drömhuggen. Att istället söka nya platser är ofta mer krävande – men kan samtidigt ge ordentlig jackpot! Det fick vår medarbetare Joakim Åberg erfara när hans jakt efter storabborre förde honom till en sjö som snabbt fick adrenalinet att skjuta i höjden. Två fantastiska abborrpass gav en osannolik utdelning och hela tolv fiskar mätte över 46 centimeter!

Inom idrotten är det ofta en självklarhet att sätta upp tydliga mål för att nå framgång. Det samma kan förstås gälla inom sportfiske. För Joakims del är målet att fånga en abborre över två kilo i ett av sina hemmavatten. Projektet har pågått i två år och nyligen hittade han en sjö med riktigt stor potential.

”Det viktigaste när man försöker nå en drömvikt är att fiska i rätt vatten”

– Det viktigaste när man försöker nå en drömvikt är att fiska i rätt vatten, vilket kan kännas som en självklarhet. Dock är det få som faktiskt letar efter det där ”rätta vattnet”, och istället tar genvägar via fångstrapporter på nätet eller helt enkelt fortsätter att nöta den gamla vanliga sjön där man alltid fiskat. Jag har rekat över 20 vatten i närområdet under den här perioden och några gånger har jag lyckats komma vid rätt tid till ett vatten med potential på riktigt stor borre, berättar han.

Ett av dessa vatten gav nyligen en svårslagen abborrsvit. Joakim fiskade ensam under det första passet och lyckades dra upp två fiskar på 49 centimeter, en på 48 och ytterligare en på 47 centimeter. Därutöver fick han mängder av mindre fiskar. Toppfisken vägde knappt 1,5 kilo och de övriga något mindre.

Foto: Joakim Åberg

Till nästa pass i samma sjö fick Joakims far följa med – och det glödheta fisket fortsatte! Upp kom en fisk på 50 centimeter, två på 49, två på 48 och tre på 47 centimeter. Toppfisken denna gång tvingade ner vågen till 1620 gram. Snacka om abborrsvit!

Foto: Joakim Åberg

Foto: Joakim Åberg

– Ja, det var faktiskt ett magiskt fiske vi fick uppleva. Det ska jag berätta mer om i nästa års Abborrspecial från oss på Fiskejournalen, hälsar han.

Det ser vi fram emot, liksom till att se när Joakim lyckas nå sitt mål. Kanske sker det i vår när abborrarna i den nyupptäckta sjön ska leka?

Ni missar väl inte Joakims blogg här på sajten? Den heter Gifflar och gummi och bjuder på en spännande mix av tips, tricks och härliga fiskar!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Världens bästa gäddvatten?

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vatten än den illa sjön Chew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över 13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordet ligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskar över 18 kilo har fångats i vinter.

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Olaglig dumpning av 1300 ton torsk i Östersjön

Yrkesfiskare är skyldiga att landa all torsk som fångas i Östersjön, oavsett fiskens storlek. Ändå kastades 1300 ton småtorsk överbord av danska fiskare under 2016, avslöjar forskare från Danmarks Tekniske Universitet. 

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!