Annons
Annons

Regeringen anmäld för havsmiljöbrott

Annons

Miljöorganisationen Greenpeace anmälde på torsdagen den svenska regeringen till EU för brott mot art- och habitatdirektivet.
”Regeringen har i åratal försummat nödvändiga fiskeregleringar i marina områden som omfattas av EU:s områdesskydd Natura 2000. Om Sverige inte åtgärdar bristerna riskerar ovärderliga naturvärden utplånas och EU-kommissionen kan dra Sverige inför EU-domstolen.”
Så skriver  Greenpeace i sitt pressmeddelande i dag. Greenpeace menar att trots att vi nu vet att (storskaligt) fiske är  det allvarligaste hotet mot våra hav tillåts det i områden som vi har skyldighet enligt lag att skydda. Två exempel på där detta sker är utsjöbankarna Fladen och Lilla Middelgrund i Kattegatt.
För mer info klicka HÄR
Anders Nicander

Den svenska regeringen har anmälts till EU för havsmiljöbrott. (Foto: Anders Nicander)


LÄS OCKSÅ

Annons
26 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • ”allvarligaste hotet mot våra hav”

  Undra om Greenpeace har varit inne och kollat i våra döda hamnar som är fulla av gifter, sett vad som rinner ut i havet i form av övergödning eller vad försurningen gör mot havet nu? För att inte tala om öar av plast som flyter omkring i Stilla havet. Nej,Greenpeace vet allt bäst, dra en trål är helt klart det värsta som kan hända.

  Antar att det är lättare att gå på yrkesfisket än säga till Svensson att de inte borde ha båt eller åka med flyg till Thailand. För inte vill de att bidragsgivarna skall få dåligt samvete, då kanske de håller i pengarna.

 • Du har helt rätt i att det finns massor av saker som är allvarligt fel med havet.

  Som du sa plast, övergödning,miljögifterna, som dioxin mm mm,

  Bottentrålningen som förstör de sista kallvattens korallreven, mm mm

  Ett intressant fakta, om nu om nu trålningen inte gör så stor skada, hur kan det då komma sig att de större rovfiskarna är borta på västkusten och allvarligt skadade på ostkusten, medan det finns gott om Torsk i Öresund.

  Öresund är ett av det mer trafikerade områdena, har stora områden med odlingsmark på båda sidor, som läker gödningsmedel.
  Det enda som skiljer sundet från de andra områderna är trålningsförbudet.
  Det är nästan så att man kan misstänka att det kan finnas ett samband..

 • Vi kan nog debattera länge om trålning Jörgen, men du måste väl ändå medge att ”allvarligaste hotet” mot havet inte är fiske när du hör ord som försurning och gifter?

 • De6t allvarligaste hotet mot haven, ja du, skulle vilja säga att det är att alla tycker att felen är någon annans. Om vi kunde undvika alltför stora skygglappar och inse att vad vi gör påverkar. Då kanske det inte är försenat.

  Är det något du kan hålla med om Josef?

 • John, hur tolkar du detta?
  ”Greenpeace menar att trots att vi nu vet att (storskaligt) fiske är det allvarligaste hotet mot våra hav”

  Inte ett av hoten, det ”ALLVARLIGASTE” hotet. Alltså värre än gifter, försurning, övergödning, nanopartiklar, öar av plast. Med andra ord, de anser att det(fisket) är det värsta som sker i haven just nu.

  Nu fattar nog vissa läsare som står utanför bidragsmaffiorna att så inte är fallet. I stället för att säga till gemene man att de kanske skulle ställa om sin livsstil så säljer de måbra lotter enligt följande motto:

  ”Om du ger oss 200 kr per månad så fixar vi biffen och du behöver inte bry dig. Du kan fortsätta med allt du gör, så väljer vi ut en liten grupp som scapesgoats samt skriver ut några floskler på en websida. Och som lök på laxen kan ju då känna stolthet att du räddat 1000tals sälar från jakt från Eskimåer. Bara en sådan sak kan ju få dig att känna stolthet”

  Detta handlar inte om fiske, jorden bågnar av skit. Och alla tycker som Jörgen sa, det är inte jag som gör fel, det är ju någon annans fel.

 • JO, har just läst lite på Grenpeace hemsida.
  /sweden/se/vad-vi-jobbar-for/hav/

  Om man bortser ifrån nyheter som är rent administrativa så handlar alla nyheter om 3 saker.
  Olja, fiske och nordpöölen. Ofta med inslag av varandra. Säger lite hur de jobbar. Fiskare är minoritet och oljeföretag är minoritet. Det är bra för då riskar man inte bidragen.

  Så kom igen nu greenpeace! Visa nu att ni inte gör det för pengarna. Kjedja fast er vid Arlanda flygplats, eller dra en kjätting genom någon småbåtshamn på Västkusten. Fast, helst, ta helst Arlanda så vi alla kan gå ut och fiska.

 • Josef. Jag upprepar: Du vet inte vad du snackar om. Greenpeace bygger allt de gör på forskning. Eftersom de mest framstående forskarna kommit fram till att yrkesfiske är det första hotet mot havet så följer dom det. Allt annat vore oseriöst. Ditt snack om vad Greenpeace grundar sina prioriteringar på är ju rent påhitt och spekulation. Vad vet du om det? Dina anklagelser om att Greenpeace skulle underprioritera klimatet är ju bara helt fel! Dom har två pers och ett antal assistenter i Stockholm som bara jobbar med det. Under klimatmötet i Köpenhamn lade Greenpeace ned enorma resurser på att bla kedja fast sig och protestera på olika sätt.

  Som vanligt skyller ni yrkesfiskare ifrån er. Att oljebolag och fiskare skulle vara någon sorts minoritet är ju bara löjligt. Du har diskvalificerat dig totalt som en person som bara vräker ur dig påståenden utan att basera det på fakta. Har du tex en seriös oberoende källa som styrker ditt påstående att gifter är ett större hot mot havet än överfiske?

  Du vet inte ens att Greenpeace har stoppat mängder med giftutsläpp från våra hav de senaste decennierna. Pinsamt!

 • ”Greenpeace bygger allt de gör på forskning. Eftersom de mest framstående forskarna kommit fram till att yrkesfiske är det första hotet mot havet så följer dom det”

  Fint JS, eftersom du är så säker på din sak så kan du ju visa den forskarrapport som ligger till grund för att fisket är det största hotet mot havet.

  Nu är jag inte forskare, men själv skulle ju jag tycka att försurningen skrämmer mig mest.

  När det gäller klimatproblemen. Människor vill flyga -> behov för olja -> behov för att borra efter olja.

  Att flyga är valbart, att flyga utan olja är inte valbart(i dagsläget) därför måste vi borra efter olja för att kunna flyga. Alltså är inte lösningen att ge sig på oljebolagen, lösningen är att säga till average Joe att han inte får flyga.

  Detta gör inte Greenpeace, därför är de inte lösningsorienterade utan problemparasiterande. De säger att de vill lösa problemet när de flyttar det från ett område till ett annat. Tex från Nordpolen till Irak.

 • Josef, här är en av de forskarrapporter som ligger till grund för att överfiske är det allvarligaste hotet mot haven.

  Pauly, D., et al. Fishing Down Marine Food Webs. SCIENCE Vol. 279 (February 6, 1998), pgs. 860-863

  Pauly, D. and M.L. Palomares. 2005. Fishing down marine food webs: it is far more pervasive than we thought. Bulletin of Marine Science 76(2):197-211

  Det finns fler, men börja där.

 • Tack SD. Jag tänkte såklart också på Daniel Pauly men du han före. Nu ser jag fram emot Josefs ”forskning”. Josefs syn på hur Greenpeace borde arbeta kan han ju framföra till dem direkt.

 • Nja, jag ville ha en länk där han säger att fisket utgör ett större hot för havet än vad försurningen gör. Likaledes för övergödningen.

  Hade faktiskt hoppats att du skulle förstå att det inte ligger i mitt intresse att leta upp bevis för att du har rätt. Det får du göra själv.

 • … men det är inte lönt att försöka förklara för de som inte vill förstå.

 • Har varit bortrest under helgen, men vad ser man när man åter slår på dator… Jo givetvis yrkesfiskelakejen Josef ivrigt gallopera ut i klaveret igen.

  ”det inte ligger i mitt intresse att leta upp bevis för att du har rätt”

  Det betyder alltså att Josef inte anser att det ligger i hans intresse att undersöka om det han själv påstår stämmer, det är upp till andra att bevisa, hans källgranskning är alltså noll och intet…

  Känns sunt att ge sig in i diskussioner och bara vräka ur sig massa trams som man inte vet om det har med verkligheten att göra, men men.. att det låg till på det här viset borde vi ju insett tidigare med tanke på alla galenpanneinlägg foliehatten postat.

 • JS;
  Han säger att det är det största problemet. Men det han säger är inte att det är det allvarligaste hotet. Det är en väldig stor skillnad. Dessutom skulle jag vilja se en forskarrapport på det hela. Jag har nämligen väldigt svårt att tro att en forskare kan ställa sig och offentligt säga att försurningen är ett mindre hot för havet än fisket.

  Greenpeace är ett företag som vilket annat. De gör allt för att synas så att rädda människor skall ge dem pengar. På den aktuella platsen som rapporten härrör ifrån, får idag svensk yrkesfiske ta upp 86 ton torsk. Att kalla det överfiske är inget annat än bluff och båg. Faktum är att det är säl/skarv som håller ner beståndet. Det finns forskarrapporter som jag tidigare länkat till som visar att knubbsälen äter 1kg torsk om dagen. Det finns tusentals knubbsälar på den sträckan, det blir tusentals ton med torsk. Då är inte ens skarven medräknad.

  Jag har en fråga till dig jS, var du med vid den där klimatprotesten du pratar om? Eller känner du någon som var med på den?

 • A)Det enda din länk visar är att det fanns sälar som åt 1 kg torsk om dagen i vissa begränsade områden utefter vår västkust (skillnaden mellan områdena är som du själv vet stor) under en period av vår historia då det fanns ohyggligt mycket mer torsk än vad det finns idag, att jämföra dessa siffror med dagens är bara löjligt då knubbsälen är en opportunist som äter det som finns lätt tillgängligt, och det gör inte torsken utefter västkusten idag.

  B) Med tanke på de mängder torsk som yrkesfisket tagit upp historiskt och hur bottnarna förstörts under nämnda fiske så är vartenda ton som trålas upp utefter vår västkust idag att betrakta som överfiske eftersom det enbart sker för att fylla någons plånbok och alltså inte av nödvändighet.

  C) Vore intressant om du kunde förklara vad den ”stora” skillnaden är mellan ”Det största hotet mot fiskens överlevnad är yrkesfisket” och Det allvarligaste hotet mot fiskens överlevnad är yrkesfisket”. Och förresten, spelar ordvalet verkligen någon som helst roll, förstår du ändå inte vidden av problemet?

  Det viktiga att veta är att det inte finns inte finns några rovdjur på vår jord som utan människans hjälp lyckats med bragden att utrota sina naturliga bytesdjur, att då knubbsälen skulle skilja sig från alla andra rovdjur tror väl knappast någon på.

  Så oavsett hur mycket knubbsälen äter så vore den ändå inget naturligt hot mot våra fiskbestånd om det inte funnits mänsklig (p)åverkan i form av yrkesfiske, och sprängfrågan är väl om våra naturligt förekommande arter verkligen behöver försvinna bara för att vi skall överleva, eller ens må bra. I detta fall rör det sig om ett litet gäng högljudda överåriga trålfiskare vars yrke inte fyller någon som helt naturlig roll i det ekologiska systemet och dessutom är en samhällsekonomisk katastrofaffär, som vill få bort allt som kan tänkas konkurrera med dem om det de uppenbarligen betraktar som ”sitt”.

  Nämna bör väl också att det finns mängder med arter förutom säl och skarv som äter torsk, småtorsk äts ju t.ex av olika varar, rödspätta och en mängd andra fiskarter, dess yngel äts av skarpsill och annat.. Tillåts utrotningsjakt på knubbsäl och skarv så står troligen fler arter som för yrkesfisket är ”mindre värda” på tur att utrotas.. Så, hur mycket är det destruktiva trålfisket egentligen värt, och för vem?

 • För er som gått på bilförsäljarsvada som att gråsäl nästan uteslutande äter fisk under 30 cm rekommenderas:
  http://journal.nafo.int/j22/hauksson.pdf

  I den kan även man även läsa att i ett friskt fiskbestånd så står torsk för 45% av knubbsälens föda. Notera att sej bestånden är lika starka som torsk eller starkare. Ändå står sej endast för för 5% av knubbsälens föda. Knubbsälen är alltså specialiserad på att äta torsk men kan gå över till andra arter vart efter den länsat området på torsk. Den är dock beroende utav torsk för att inte bli utkonkurrerad utav andra sälarter. Så på så sätt binds dess utbredningsområde till där det finns torsk eller saknar motstånd från andra sälar. Det hela blir ju ändå mer tydligt om man jämför utbredningsområdet för torsk med utbredningsområdet för knubbsäl. Och ja det finns torsk i Japan och på USAs västkust. Sök gärna på Gadus macrocephalus. Ser inte exakt ut som vår men visst är det torsk.

  Titta sedan på vilken diet gråsälen har. Den är mer utav en generalist. Äter nästan lika mycket av flera arter.

  När sedan ett rovdjur(knubbsälen) ökar i antal kommer alltså dess bytesdjur minska proportionerligt. Ok säger någon nu, men visst kan det vara yrkefisket som orsakat nedgången för torsken? Nej det kan det inte. Av den enkla anledningen att fiskar som sej mm följer yrkesfiskets mönster. Sej som inte knubbsälen äter något speciellt, hamnar ofta i trålar liksom torsk. När nu havsverket dragit ner på fisket ökar sejen snabbt. Men inte torsken. Tittar man sedan på arter som inte alls står på knubbsälens meny. Hummer, fjärsing, knot( liknar fjärsing), krabbba, kräfta mm så är bestånden väldigt goda. Ändå lever de på de marker som yrkesfiskarna ”skövlat”.

  Och nu lär ju Öresund komma upp som argument: ”Titta där, där får man inte tråla och där finns det torsk” kommer den inbitne yrkesfiskarhataren säga.

  Men titta på greenpeace egna papper, där finns trålgränserna. Se området vid Höganäs, bredare och större än Öresund, där finns ingen torsk, ändå trålar man inte där. Samma för Tistlarna, Kosteröarna osv. Trålförbud, men ingen torsk att tala om. Så vad är skillnaden?

  JO torskens naturliga predator(knubbsälen) gillar inte området. Gå in på eniro och titta. Hela kusten vid Öresund är mer eller mindre bebodd. Inget bra ställe för knubbsäl som vill ha lugn och ro och skyr människor och stora båtar. Men visst finns det knubbsäl i Öresund, men inte i den mängden att de påverkar beståndet av torsk.

  ”I havsområdena och framför allt vid Måkläppen finns två arter sälar, gråsäl och knubbsäl. Sälbestånden är små och framför allt är populationen av knubbsäl liten”

  Men ge ni pengarna till greenpeace, de företräder ju de som säger sig vilja ha tillbaka torsken. Vem vet, kanske räcker pengarna till ett betongblock så alla blir glada och greenpeace får in lite mer pengar.

 • Märker att dum faktiskt kan bli dummare, till och med enormt mycket dummare…

  När det första påstås isländska förhållanden borde kunna jämföras med de vi har utefter vår västkust så vet man inte om man skall skratta eller gråta, för inte vill väl inte ens den dummaste av yrkesfiskare att vi skall applicera vad knubbsäl i t.ex irländska sjön i en debatt om vad knubbsälen äter här, eller?

  När fågelholkarna sedan börjar jämföra fisket efter pelagiska arter som sej med bottentrålning efter torsk så börjar det kantra än mer, att dessa intellektuella jättar inte klarar av att skilja på äpplen och päron det vet vi ju redan, så varför de skulle ha förmågan att göra skillnad på arter som försöker leva på det som finns på söndertrålade bottnar och de som jagar pelagiskt kan man ju fråga sig.

  Och när de slutligen blandar in skaldjur som kräfta (som är en av de få arter som uppskattar uppluckrade söndertrålade mjukbottnar), hummer och krabba som det absolut inte fiskas efter där det trålas så måste man fråga sig vad herrarna egentligen inmundigat för egendomliga drycker.

  Att det rör sig om märkliga substanser med egendomliga effekter blir än tydligare om man följer det märklig resonemanget kring olika fisktomma områden och att det idag inte förekommer någon trålning där och att det därför är sälens fel att fisken försvunnit, de där dumheterna går ju faktiskt att peta hål med med en trubbig ekstock, så här behövs minsann inget vasst eller spetsigt.

  Faktum är ju det att yrkesfisket för många år sedan tömde dessa områden på lekfisk, se t.ex det förödande yrkesfisket på koljans lekplatser vid Väderöarna som slog ut de bohuslänska koljabestånden, ett utrotningsfiske som lett till att koljabestånden inte klarat av att återhämta sig. Det finns massor med andra exempel, ett till är trålningen efter lektorsk på vintrarna i hålorna utanför Uddevalla, ett fiske som helt raderade ut torskbestånden där. Men yrkesfisket, det har ju inget med saken att göra..

  Så Josef, fortsätt du propagera för förstörda bottnar, för förgiftning av våra barn och för bidrag till yrkesfisket så vi har någon vi kan hänvisa till när vi vill visa upp vilka fullblodsidioter och foliehattar det finns i vårt samhälle.

 • The finest sites and blogs and forums centered on literature and learning? dddkacfkdkcg

 • plus offering extras which can announce this kind of the main benefit of the skepticism. abgbfdkaebaf

 • I’m seeking weblogs which all have fantastic guidance on what’s popular and specifically what the top rated makeup is.. dedgadgdaegk

 • Hello to every one, its truly a fastidious for me to visit this site, it contains helpful Information. kcgbkeeaagde

Annons
AKTUELLT

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons