Regnbågar på rymmen fiskas i Storsjön

Dags för en expedition till Storsjön i Jämtland? Regnbågar har rymt och behöver fiskas upp. Foto: Nicka Hellenberg

Tusentals regnbågar tros ha rymt från en odling i södra Storsjön. Arten hör inte hemma i systemet och kan påverka öringen negativt. Därför välkomnar nu Länsstyrelsen i Jämtland att de snarast fiskas upp.

Rymningen skedde från en kasse utanför Hoverberg och kort därefter fångades regnbågar i området. Sedan dess tycks en del fiskar ha spridit sig även till norra Storsjön. Totalt har länsstyrelsen fått rapporter om runt 400 uppfiskade regnbågar och de uppmanar nu allmänheten att fånga in resten.

”Vi vill inte ha regnbåge som går upp i lekåarna för den naturliga öringen”

– Vi vill inte ha regnbåge som går upp i lekåarna för den naturliga öringen, säger Joakim Svensson till SVT Nyheter Jämtland.

I dagsläget vet man inte hur många fiskar som rymt. Förhoppningsvis kommer svaret i nästa vecka, då länsstyrelsen ska inspektera fiskodlingen. Eventuellt kan det röra sig om flera ton. I så fall kan andra arter påverkas allvarligt.

Läs mer i SVT:s inslag här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

18-plussare på fluga

Det sydengelska vattnet Chew Valley har än en gång levererat en gädda av sublima dimensioner. Den här gången var det flugfiskaren Enrico Pini som fick en väldig vårfisk på hela 18,14 kilo!

Besöksrekord för Sporfiskemässan

Intresset för Sportfiskemässan i StockhoIm var stort. På tre dagar hade hela 15 513 besökare tagit del av det rika utbudet. Därmed slogs fjolårets rekord med god marginal.

Daniel fick megalånga

Året har inletts med ett osannolikt långafiske för den unge Daniel Andersen. Höjdpunkten kom i går då han lyckades bända upp ett riktigt monster på 36,2 kilo!

Bildspel: Sportfiskemässan i Stockholm

Är du sugen på att se de coolaste fiskebåtarna, den hetaste utrustningen och en massa balla beten? I så fall är du inte ensam. När Sportfiskemässan slog upp portarna i går kom rekordmånga besökare.

Film om fiskets tjusning

Varför fiskar vi egentligen? Svaret på den frågan kan naturligtvis variera. Men för vännerna i Wide Open Outdoor Film handlar det om betydligt mer än att landa stora fiskar. I den nysläppta filmen ”We are Fishermen – Backyard Session” bjuder de på störtsköna klipp om fiskets tjusning.

Svenskt bete på amerikansk topplista

När den anrika fisketidningen Field & Stream utser årets hetaste beten finns Headbanger Shad med på listan. Att det svenska betet faller storgäddorna i smaken visste vi, men tydligen får det även den nordamerikanske gäddsläktingen muskie att gapa stort.

Monsterhugg med Martin och Marko

Hissnande historier utlovas när Martin Falklind och Marko ”Markoolio” Lehtosalo ska berätta om sina gemensamma fiskäventyr. Sportfiskemässans publik kommer att bjudas på förstklassig underhållning med godbitar från både Abborrträsk och den grönländska vildmarken!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!