Reglering av skyddade havsområden

HaV klar med vägledning för när och hur fiske ska regleras i skyddade havsområden
Marina skyddade områden omfattar naturreservat, nationalparker och Natura 2000-områden som är ett nätverk av skyddade områden inom EU. I Sverige finns drygt 3500 Natura 2000-områden och av dessa finns cirka 400 vid kust och hav.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är nu klar med sin vägledning för när och hur fiske i marina skyddade områden ska regleras.
– Vi sätter fokus på regler som ger ett långsiktigt skydd för att minska fiskets påverkan på exempelvis skyddsvärda arter och livsmiljöer. Både miljöbalken och fiskelagen kan användas och det måste göras bedömningar i varje enskilt fall för att få bästa resultat, säger Björn Sjöberg, chef på avdelningen för havs- och vattenförvaltning på HaV.

Fiske kan skada bottenmiljöer, leda till oönskade bifångster av exempelvis fåglar och på så vis påverka ekosystemen negativt. Våren 2011 gav Fiskeriverket och Naturvårdsverket därför ut rapporten ”Reglering av fiske i skyddade havsområden”. I denna föreslogs att HaV, skulle ta fram en vägledning som ett stöd för länsstyrelserna och kommunerna vid arbete med marint områdesskydd.
Arbetet har skett i samarbete med de fem kustlänsstyrelserna Västerbotten, Stockholm, Östergötland, Halland och Västra Götaland. Förslaget till vägledning presenterades i april i år och har sedan varit på remiss till bland andra länsstyrelserna, Naturvårdsverket, Jordbruksverket, Sveriges kommuner och landsting, Sveriges naturskyddsförening, Världsnaturfonden, Greenpeace, Sportfiskarna och Sveriges Fiskares Riksförbund.
– Vi har fått många positiva reaktioner och det framgår tydligt av svaren att vägledningen är efterlängtad. Vi får också en del frågor från länsstyrelser om vilken lagstiftning som ska tillämpas och hur det ska göras, säger Lena Tingström, utredare på enheten för biologisk mångfald på HaV och den som samordnat arbetet med vägledningen.
Marina skyddade områden omfattar naturreservat, nationalparker och Natura 2000-områden som är ett nätverk av skyddade områden inom EU. I Sverige finns drygt 3500 Natura 2000-områden och av dessa finns cirka 400 vid kust och hav. Sverige har förbundit sig skydda vissa arter och livsmiljöer i Natura 2000-områden, bland annat rev, sandbankar och smala Östersjövikar. Arter som kan vara utpekade är exempelvis tumlare och våra tre sälarter, knubbsäl, gråsäl och vikare.
Reglering av fiske i skyddade marina områden försvåras eftersom de formella förutsättningarna varierar om området ligger innanför trålgränsen, mellan trålgränsen och territorialhavsgränsen eller i ekonomisk zon.
– Innanför trålgränsen kan vi reglera fisket själva. Utanför trålgränsen har Sverige avtal med andra länder rörande fiske och måste komma överens med dem om regleringar som ska kunna gälla alla som fiskar i området. I ekonomiska zonen beslutar EU genom den gemensamma fiskeripolitiken, säger Björn Sjöberg.
– I vägledningen beskriver vi hur man kan gå tillväga för att införa regleringar i de olika områdena.
När det gäller fiske i Natura -områden så finns ett behov av att klarlägga hur miljöbalkens tillståndsplikt för miljöfarlig verksamhet ska förhålla sig till fiskeverksamhet.
– Detta bör utredas mer och vi har därför valt att lyfta ut den frågan från vägledningen. Vi har nu gett i uppdrag till Havsmiljöinstitutet med stöd av Uppsala universitet att utreda om tillståndsplikten ska tillämpas vid fiske i Natura 2000-områden och hur det i så fall ska ske, säger Björn Sjöberg.
Utredningen om tillståndsplikt eller inte för fiske i Natura 2000-områden väntas vara klar i början av våren 2014.
Här kan du läsa HaV:s vägledning för reglering i marina skyddade områden

Publicerad: 14 October 2013
Av: Morgan Fihn