Rekordhållare x 3

Den inbitne specimenfiskaren Rickard Linderot har redan två svenska rekord i sin imponerande meritlista (gräskarp och sutare). Nu har den unge fiskespecialisten snart ett tredje rekord att lägga till listan − ruda.
Det var under julis värmebölja som han prickade helt rätt dag och slog till igen. Tillsammans med Sveriges meste storfiskare, Ola Esbjörnsson, styrde Linderot kosan till Paviken för att försöka knipa en riktigt stor ruda. Och givetvis lyckades de. Duon fångade inte många, utan bara ett fåtal, rudor. Men istället tog de två största som tagits där någonsin. Bara Kristofers Smebys nuvarande rekord på 3 000 gram klämmer sig in bland de största. Esbjörnsson nosade först på den gamla rekordvikten med en magnifik ruda på hela 2 970 gram. Men herr Linderot tänkte bli värre och slog snart till med en ruda som vägdes till hektot mer: hela 3 070 gram. Den 53 centimeter långa fisken narrades på flötmete med bröd och var Linderots andra ruda i Paviken någonsin …
Hans segervrål, med orden ”Yes! Nummer tre!” ekade över nejden och syftade förstås på att han med stor sannolikhet nu kan titulera sig trippel rekordhållare. Mycket mäktigt eftersom alla hans tre rekordfiskar är arter som många härdade storfiskjägare ägnar många dagar per år för att försöka komma åt.
Rekordrudan och vägningen kunde bland annat bevittnas av undertecknad och fisken simmar åter i sjön. Nu kommer säkerligen debatten om Pavikenrudornas ursprung och genetik åter blossa upp. För närvarande pågår en undersökning som förhoppningsvis ska ge svaret på om fiskarna är rudor, silverrudor, hybrider eller något annat. Fiskejournalen återkommer i ärendet.
Nicka Hellenberg

Rickard Linderot med rudan som kan ge honom det tredje svenska rekordet. (Foto: Nicka Hellenberg)

Rickard Linderot med rudan som kan ge honom det tredje svenska rekordet. (Foto: Nicka Hellenberg)

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!