Riksdagen fick en vision – av Älvräddarna

Affischen och brevet är ett led i en kampanj som syftar till att miljöbalkens regler ska ändras. (Ill. John Schütte)

Affischen och brevet är ett led i en kampanj som syftar till att miljöbalkens regler ska ändras. (Ill. John Schütte)

I måndags delade Älvräddarna ut 349 affischer till riksdagens samtliga ledamöter. Affischen var illustrerad med deras vision av framtiden i våra strömmande vatten. Bifogat fanns även ett förklarande brev. Detta skriver miljöorganisationen i ett pressmeddelande.
Älvräddarna har länge slagits för att alla utbyggda strömmande vatten ska miljörestaureras med fiskvägar och ekologiska flödesmodeller. Som ett led i den kampen har de låtit göra en affisch, framtagen av John Schütte som är ledamot i Älvräddarnas styrelse. Affischen visar en framtid där fiskar och andra djur kan passera kraftverksdammar och dessutom med en glad kraftverksdirektör på dammkrönet.
– Jag är övertygad om att de flesta människor faktiskt vill ha ett hållbart samhälle. När väl nya lagar har kommit där fiskvägar blir en naturlig del av ett vattenkraftverk, är jag säker på att även kraftbolagen blir nöjda. De kan ju då för första gången visa upp en vattenkraft som med fog kan sägas vara miljöanpassad, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Affischen och brevet är också ett led i en kampanj som syftar till att miljöbalkens regler ska ändras. Ett delbetänkande kom från vattenverksamhetsutredningen 1 oktober och för att det ska bli en lag måste nu regeringen lägga fram en proposition till riksdagen.
– Det brådskar nu. Lagen bör träda i kraft så fort som möjligt om vi ska undvika omfattande viten från EU. Samtidigt pågår ju skadorna i våra vattendrag varje dag, och till exempel ålen behöver få sina vandringsvägar öppnade fortast möjligt, avslutar Christer.
Här kan du läsa brevet som riksdagens ledamöter fick tillsammans med affischen i måndags.
www.alvraddarna.se

Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!