Riksdagsledamot vill ha fiskvägar

Riksdagsledamot Nina Lundström har sina rötter i Norrland och har själv sett vad vattenkraften ställer till med. (foto bakgrundsbild: Tina Wiklund)

Om vattenkraftindustrin inte vill bygga fiskvägar och dessutom vill bygga ut våra nationalälvar så löper den en uppenbar risk att få stämpeln att inte ta sitt miljöansvar. Den varningen utfärdar nu riksdagsledamot Nina Lundström (fp).
Nina Lundström är uppvuxen i Norrbotten och hon har sett vad kraftindustrin ställer till med och hur den samtidigt marknadsför sig som miljövänlig. Det senaste exemplet i raden av “miljövänliga” projekt är Lappland Kraftverk som vill reglera Piteälven, en av Sveriges fyra skyddade nationalälvar, genom att föra över vatten via en tunnel till ett norskt vattenkraftverk. Projektledaren för Lappland Kraftverk hävdade nyligen i en tv-intervju att det är fullt möjligt att gå förbi nationalälvsskyddet eftersom projektet inte kommer att påverka miljön negativt och dessutom har samernas fulla stöd. Inget av dessa påståenden har dock visat sig stämma.
I ett brev till Lena Ek ställer nu riksdagsledamot Nina Lundström frågan: “Vilka åtgärder avser närings- och engergiministern vidta för att skydda Piteälv från det hot som kraftverksprojektet innebär?”
Nina Lundström är inte ensam om att undra – hittills har över 8000 personer deltagit i en brevkampanj för att få svar på hur regeringen ställer sig till kraftverksplanerna.
I väntan på svar, säger Nina Lundström till Fiskejournalen att det knappast är bra för en industri att få stämpeln på sig att inte ta sitt miljöansvar, en risk som är uppenbar när man försöker bygga ut en nationalälv – dessutom med oriktiga argument.
– Alla som säljer en produkt borde tänka på att vi konsumenter faktiskt kan välja bort de företag som inte sköter sig.
Nina Lundström tror att det finns för få incitament för att vattenkraftsindustrin självmant ska ta tag i problem som till exempel avsaknad av fiskvägar eller vilseledande marknadsföring.
– Om det krävs tuffare lagstiftning, omprövning av vattendomar eller mer resurser till myndigheterna är svårt att säga, men jag är beredd att jobba för åtgärder som kan bidra till en förbättring.

Här hittar du Fiskejournalens brevkampanj om du själv vill skicka ett brev.
Den 4 oktober hålls en öppen utfrågning i riksdagshuset, som handlar om vattenkraft och biologisk mångfald i rinnande vatten. Kanske får vi svar på några frågor då. Fiskejournalen kommer givetvis att delta och rapportera.
Martin Falklind

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!