Rivstart för kampanjen om våra vattendrag!

Över 1000 brev skickades iväg de första dagarna i den kampanj som Fiskejournalen och andra fiskemedia startat. Det hela handlar om våra vattendrag.

Sedan över tio år har miljöanpassning av våra vattenkraftverk diskuterats i riksdagen och på andra ställen. Havs- och vattenmyndigheten har tillsammans med Energimyndigheten tagit fram en strategi, och Sportfiskarna, Älvräddarna, WWF Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen har arbetat intensivt med frågan i många år.

Nu kommer ett förslag om nya regler för vattenkraften läggas fram till riksdagen från regeringen till sommaren. Det är bra att det äntligen blir verkstad, men det finns risk att det blir en tummetott av alltihop. LRF och många ägare av småskaliga vattenkraftverk med marginell betydelse för elsystemet har lobbat för att de ska slippa samma regler som alla andra som bedriver verksamheter i vår natur.

Det tycker vi är fel! Tycker du som vi kan du göra som 1000 andra och skicka brevet till miljöministern med krav att alla vattenkraftverk ska ha samma regler och att de som inte är samhällsnyttiga bör avvecklas.

Här hittar du mer information och brevet.

Tack för din hjälp!

Hans Hällman

Annons
8 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

  • Det får ta slut på detta elände om det ska fungera normalt. Man blir så ledsen och besviken!

  • Sätt fart och gör gott för framtiden, miljöanpassa vattenkraften nu!!!!!

  • Låt även den Svenska staten ( vi skattebetalare) köpa upp kraftverken med skattemedel som i USA. Ett bra exempel är där den amerikanska staten köpte upp ALLA vattenkraftverk i floden Elwha. Den högsta dammen var 210 meter hög. Efter sprängingarna av kraftverksdammarna i floden Elwha så ser vi en fullständig förvandling runt Elwhas mynning säger US Geological Survey dykare och biolog Nancy Elder. Elwha flodens är per definition ett sediment projekt säger Anne Shaffer en biolog och verkställande direktör för Coastal Watershed Institute (CWI) och som leder en ideell organisation som bedriver forskning i och runt Elwha mynning. De mesta av de finare sediment som frigjorde när man sprängde dammarna gick ut till havs. Ungefär en tredjedel av lasten ackumulerade vid flodens mynning.

    Sedimentet innehåller mycket fett

    Strax efter att man rev dammarna började Sjöfåglar komma i hundratals och krabbor, tobisfiskar, lax mm har ökat i massiv skala, anledningen är att sedimentet som dammarna hade lagrat i 100 år innehåller mycket fett vilket gör sedimentet till en uppskattad födokälla för samtliga marina djurater.

  • Gillar Er kampanj, satsa mer på solenergi och riv alla gamla små kraftverk regeringen måste ta krafttag i detta.

  • Alla vattenkraftverk innebär en samhällsnytta eftersom den med försumbara marginalkostnader tränger ut fossila bränslen från elmarknaden. Är verkligen särintresset att dra upp fiskar ur vattendrag så viktigt att klimatet och samhällsekonomin ska offras?

AKTUELLT

Flugfiskade harr – fick lake!

Jonathan Johansson fick en minst sagt ovanlig bifångst när han nyligen fiskade storharr i Finnmark. Den lilla nymfen slöks av en glupsk lake, som efter ett par snabba bilder fick simma tillbaka.

Säsongens surströmming bör ätas med måtta

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.

Regnbågar på rymmen fiskas i Storsjön

Tusentals regnbågar tros ha rymt från en odling i södra Storsjön. Arten hör inte hemma i systemet och kan påverka öringen negativt. Därför välkomnar nu Länsstyrelsen i Jämtland att de snarast fiskas upp.

Sportfiskarna söker nya medarbetare

Har du lust att bli ungdomsansvarig i Malmö eller projektledare för Sportfiskarnas satsning med att få fler barn och ungdomar att börja fiska? I så fall finns det nu två spännande tjänster att söka.

Temadag om vattenvård och flugfiske

Hur skapas förutsättningar för välmående vattendrag och starka öringbestånd? Det och mycket annat kommer att diskuteras den 10 september då Tranås Energi bjuder in till en fullspäckad temadag. Deltagarna får bland annat besöka Visskvarns kraftstation och lyssna på föredrag av fiskeprofilen Johan Klingberg och Sportfiskarnas biolog Mattias Larsson.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!