Röding på vertikalt

Patrik Andersson från Säter bättrar på sitt facit för vertikalfisket. Röding 6, gädda 13 och gös 7 kilo imponerar.

Patrik Andersson från Säter i Dalarna hade ställt undan vetrikalgrejorna för säsongen. Då kom stormen Dagmar och ändrade på fiskeplanerna. Sjön Logärden utanför Falun låg åter öppen för vertikalfiske. Patrik kan tacka Dagmar för sin Recordfisk – en röding på 6180 gram.
Patrik Andersson och hans bror hade städat undan vertikalutrustningen och börjat förbereda för ismete då stormen Dagmar drog in över Dalarna. Sjön Logärden låg åter fri från is och bröderna var inte sena att ta tillfället i akt.
– Vi såg vår chans då det bara fanns en dag att spela på, för sen skulle det bli kallt igen, säger Patrik.
Till en början blåste det lite för mycket för att vertikalfisket skulle komma till sin rätt, men efterhand avtog vinden och Patrik manövrera båten som han ville. Han såg en fin ”båge” på ekolodet och sänkte ned jiggen.
– Jag måste ha fått jiggen på exakt djup för några sekunder senare fick jag på något tungt på kroken.
Han kände direkt att det var en fin fisk. Som referens vid vertikalfiske hade han en gös på över sju kilo och en gädda på drygt 13 kilo.
– Detta var den värsta fajten jag har haft på vertikalspö, konstaterar Partik.
Han rankar fångsten som den största i hans fiskekarriär – hittills.
Rödingen vägde 6,2 kilo och mätte 86 centimeter.
Vill du veta mer om tävlingen Recordfisken? Klicka här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!