Röd eller grön fisk på tallriken?

Det är tufft för torsken, särskilt i Östersjön där den inte alls mår bra. Det finns tyvärr fler kommersiella fiskarter som det inte går så bra för. Foto: Erling Svensen/WWF

Igår släppte WWF sin fiskguide som ger de olika arterna grönt, gult eller rött ljus beroende av hur läget ser ut för arten.
Tanken bakom guiden är att konsumenten ska kunna konsumera fisk på ett ansvarsfullt sätt. Detta ska i sin tur gynna de mer välskötta fiskena före de dåligt skötta. Men det är ingen enkel uppgift att gradera de olika arterna och märkningen får viss kritik från olika håll.
I år får torsken från Östersjön får rött ljus. Man kan inte se att återhämtningen går som den ska och de torskar som fångas är magra.

Från mitt håll tycker jag till exempel inte att fällfångad lax från Östersjön är redo att gå från rött ljus till gult ljus.

Torsken från Barents hav, som det gick bra för under några år, går från grönt till gult. De omdebatterade västkusträkorna få nu grönt ljus, då man menar att yrkesfiskarna idag använder sorteringsgaller och därmed har de fått en MSC-märkning. Från forskarhåll har man ifrågasatt om någon slags djuphavstrålning kan anses hållbart, då det förstör bottnarna, oavsett om man använder selektiva redskap eller inte.
Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen, inser att detta inte är lätta frågor:
– Allmänheten behöver få hjälp att göra val och då är ju sådana här riktlinjer är bättre än ingenting. Från mitt håll tycker jag dock inte att fällfångad lax från Östersjön är redo att gå från rött ljus till gult ljus när så många laxpopulationer fortfarande är hotade och det ännu inte finns någon älvspecifik förvaltning av laxen.

Publicerad: 04 May 2016
Av: Fiskejournalen