Så fångade han 17-kilosgäddan

Andreas Ånerud Johansens gädda vägde in på hela 17,34 kilo. Foto: Stig Helge Basnes

17,34 kilogram fördelade på 131 centimeter. Nyligen drogs en av Norges största gäddor genom tiderna upp. För Fiskejournalen berättar Andreas Ånerud Johansen om hur han fångade monsterfisken.
Det är ungefär två veckor sedan Andreas Ånerud Johansen drog upp jättegäddan. Han var ute på en tvådagarsutflykt i en av de största sjöarna i östra Norge. Första dagen fångade han bara en gädda, den var vägde dock ungefär elva kilo. Dag två var det rejält blåsigt ända fram tills kvällen när det mojnade. Då gav sig Ånerud Johansen ut på en liten extratur och trollade med en Savage gear line thru trout när det plötsligt smällde till.
– Jag kände vid hugget att den var stor men att den var så stor förstod jag inte förrän jag hade den i håven. Det är ju ganska vanligt att få långa fiskar men inte så här pass grova. Fighten var egentligen ganska odramatisk tills den kom till båten, då började den gå sidleds och tog en 360-rundtur runt hela båten, berättar han.
Han var ensam i båten och hade tre spön till i. Kaos följde alltså när gäddan cirkulerade runt honom men Ånerud Johansen lyckades ändå till slut få gäddan i håven. Han kunde som tur var dessutom få tag i en annan fiskare i närheten som förevigade drömfångsten.

…Kaos följde alltså när gäddan cirkulerade runt honom men Ånerud Johansen lyckades ändå till slut få gäddan i håven

Den officiella norska gäddrekordet är 18,74 kilo, det sattes av Petter Støttum i Øyeren i november 2011. Ånerud Johansens kjempefisk var alltså bara drygt ett kilo ifrån att bli nummer ett i Norge.
– Ja, jag var uppe och nosade på det. Och den jag fick var faktiskt längre än rekordgäddan, säger han.

Annons
AKTUELLT

Eldar tänds för Undens framtid

Vårdkasar, som traditionellt har använts för att signalera fara, kommer ikväll att tändas runt sjön Unden i protest mot att gruvbolaget European Cobalt vill leta efter metaller i den närliggande berggrunden.

Stopp för fiskodling i Storsjön

Företaget Bright Water Fish har fått avslag på sin ansökan om storskalig kassodling i Jämtländska Storsjön. Beslutet avslutar en lång juridisk process – och välkomnas av många som värnat om sjön.

Lubbe släpper abborrfilm

Nu finns Lubomir ”Lubbe” Pytels senaste film om abborrfiske på Youtube. Titeln är A-borrar 1.7 och som vanligt bjuds det på humor, vassa tips och en hel massa hugg!

Laxar känns igen på gällockens prickar

Fiskar du mycket lax och är nyfiken på hur många fiskar du återfångar? Kika i så fall på gällockens prickar. Ny forskning visar nämligen att individer kan igenkännas på prickarnas mönster.

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!