Så fångade han 17-kilosgäddan

Andreas Ånerud Johansens gädda vägde in på hela 17,34 kilo. Foto: Stig Helge Basnes

17,34 kilogram fördelade på 131 centimeter. Nyligen drogs en av Norges största gäddor genom tiderna upp. För Fiskejournalen berättar Andreas Ånerud Johansen om hur han fångade monsterfisken.
Det är ungefär två veckor sedan Andreas Ånerud Johansen drog upp jättegäddan. Han var ute på en tvådagarsutflykt i en av de största sjöarna i östra Norge. Första dagen fångade han bara en gädda, den var vägde dock ungefär elva kilo. Dag två var det rejält blåsigt ända fram tills kvällen när det mojnade. Då gav sig Ånerud Johansen ut på en liten extratur och trollade med en Savage gear line thru trout när det plötsligt smällde till.
– Jag kände vid hugget att den var stor men att den var så stor förstod jag inte förrän jag hade den i håven. Det är ju ganska vanligt att få långa fiskar men inte så här pass grova. Fighten var egentligen ganska odramatisk tills den kom till båten, då började den gå sidleds och tog en 360-rundtur runt hela båten, berättar han.
Han var ensam i båten och hade tre spön till i. Kaos följde alltså när gäddan cirkulerade runt honom men Ånerud Johansen lyckades ändå till slut få gäddan i håven. Han kunde som tur var dessutom få tag i en annan fiskare i närheten som förevigade drömfångsten.

…Kaos följde alltså när gäddan cirkulerade runt honom men Ånerud Johansen lyckades ändå till slut få gäddan i håven

Den officiella norska gäddrekordet är 18,74 kilo, det sattes av Petter Støttum i Øyeren i november 2011. Ånerud Johansens kjempefisk var alltså bara drygt ett kilo ifrån att bli nummer ett i Norge.
– Ja, jag var uppe och nosade på det. Och den jag fick var faktiskt längre än rekordgäddan, säger han.

Annons
AKTUELLT

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Sötsug kan hjälpa torsken

Nästa gång du blir sugen på godis kan du faktiskt hjälpa den utsatta torsken. Lakritsföretaget Kolsvart har nämligen fyllt påsar med hallon- och vinbärstorskar som stödjer Sportfiskarnas arbete för starkare bestånd.

Garmin förtydligar livet under ytan

Framtiden är här. Varje fall om men ser på filmerna och dumparna från Garmins nya skapelse Panoptix LiveScope. Nu kan du enligt Garmins senaste uttalande till och med i realtid se om det är en gös eller en gädda som simmar under båten. Tack vare Panoptix LiveScopes aktiva skanningskapacitet kan du med en kompatibel ekolodsskärm

Motor Marin Pike Open 2018

I höst är det dags för andra upplagan av gäddtävlingen Motor Marin Pike Open i Blekinge skärgård. Nytt för i år är att halva anmälningsavgiften går till Sportfiskarnas arbete med att hjälpa Östersjöns gäddor.

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!