Sponsrad

Så här har Garmin Panoptix förbättrat mitt fiske

Cecilia Grönberg har använt Garmin Panoptix ett tag nu. Här berättar hon om hur hennes fiske har förbättrats genom den nya spännande tekniken.

Garmin har utvecklat Panoptix för sportfiskare som vill se hur fiskarna beter sig nere på djupet. Det är nästan som att titta på film på ekolodets skärm. Här berättar Cecilia ”Gösdrottningen” Grönberg hur hennes fiske har förbättrats sedan hon började använda Garmin Panoptix.
På skärmen ser du ditt bete och stimmen av betesfisk, men de mest spännande är att du också ser rovfisken. Plötsligt dyker den upp och hugger eller så kanske den försiktigt följer efter. Mer spännande än så kan det inte bli!

I filmen här ovan ser du ett stim med betesfisk och en gädda – se vad som händer när betet sänks ner mot rovfisken. Snacka om filmkänsla!

Nedåtseende Panoptix
Med de rörliga bilderna som Panoptix LiveVü Down ger, kan du se fiskar i olika storlek som simmar under båten. Du kan även se på vilket djup de rör sig och om de står under båten eller hur långt ut åt babords- eller styrbords sida de står. Tack vare att du kan lokalisera dem så noggrant, kan du också presentera ditt bete med precision framför fiskarna. Det gör fisket riktigt effektivt.
– Jag har lärt mig massor genom Panoptix. Exempelvis har jag märkt att gösarna ofta ställer sig med huvudet uppåt och stjärten neråt när de tittar underifrån på mitt bete. Detta hade jag aldrig upptäckt med en traditionell givarteknik. Med Panoptix förstår jag direkt att det är en stor fisk som jag upptäckt. Med en vanlig 2D-givare hade den vertikalt ”stående” gösen lurat mig och sett större ut på skärmen med ett bredare eko, berättar Cecilia ”Gösdrottningen” Grönberg.

Med Panoptix förstår jag direkt att det är en stor fisk som jag upptäckt.

Garmin Panoptix ökar chanserna till en perfekt presentation. Ibland kan det vara avgörande för att fånga fisken.

Tre intressanta vyer
Panoptix Down-givaren ger tre vyer – LiveVü Down, RealVü 3D Historical och RealVü 3D Down. Dessa finns tillgängliga på givare för antingen akterspegel- eller genomskrovsmontering.

LiveVü Down ger rörliga ekolodsbilder på vad som sker under båten i realtid. Du ser fisk som simmar under-, mot- eller bort från båten. Du ser storleken på fisken i proportion mot varandra och du ser även ditt bete.

Du ser storleken på fisken i proportion mot varandra och du ser även ditt bete.

Med RealVü 3D Down kan båten ligga stilla och du kan ändå se saker runt båten i 3D. Denna vy visar historik över en svepning.
RealVü 3D Historical används för att hitta fiskar medan båten rör sig. Den visar hela den vattenkolumn du har färdats över i 3D från botten till ytan och all fisk däremellan.
– I sjöar som gösarna börjat skygga för båten, så är det effektivt att kasta ut jiggen en bit åt den sida där gösen står, kanske tre meter ut. Jag kastar jiggen så att den sveper in i Panoptix-givarens kon, mot där gösen står. Det är effektivt och det triggar den skygga gösen mer än när jag släpper jiggen rakt ner under båten. Man får även mer tid på varje fisk jämfört med 2D-lodet. Med Panoptix ser man ibland att fiskarna simmar åt sidan, men inte försvinner som jag tidigare trott.
Istället går de några meter åt sidan och står kvar där. När jag märkte detta beteende, så låg jag kvar på platsen och väntade ut gösen, som fortfarande hade koll på min jigg. Många gånger simmar den in mot jiggen och hugger den. Att vänta ut gösen är oftast effektivare än att jaga den med båten, vilket stör fisken, säger Cecilia.

Jag kastar jiggen så att den sveper in i Panoptix-givarens kon, mot där gösen står.

Framåtseende Panoptix
Nu kan du se fiskarna redan framför båten! Det är en helt ny vy som ger sportfiskaren helt nya möjligheter att lokalisera sina byten.
– Med den framåtseende Panoptix-givaren kan man se långt framåt. Jag brukar ställa in intervallet på 30 meter. Det blir som en ficklampa som du kan söka av området framför båten med genom att kryssa med båten från sida till sida. Detta är mycket effektivt vid både prickskyttefiske efter gös samt när man spinnfiskar efter gädda, berättar Cecilia.

Den här filmen förklarar Panoptix-tekniken på ett begripligt sätt.

En direktsänd film
Med LiveVü Forward ser du i vilken riktning som fiskarna rör sig. På så vis kan du styra båten mot fisken eller kasta ditt bete i rätt riktning. Allt efter vad du önskar. Nu behöver du inte längre gissa vart fisken tog vägen när den försvann från ditt gamla 2D-lods bildskärm!
– Fiskarna som närmar sig båten tecknas nästan som ett eldklot på skärmen. Med hjälp av den framåtseende Panoptix-givaren kan jag se på vilken sida framför båten som fisken står. Då kan jag styra båten mot fisken så att den kommer in under båten eller på sidan av den, vilket jag föredrar på vissa sjöar där gösarna blivit skygga för båtar, säger Cecilia.

Med hjälp av den framåtseende Panoptix-givaren kan jag se på vilken sida framför båten som fisken står.

Flera vyer och alternativ för givare
Det finns tre Panoptix Forward-vyer, inklusive FrontVü Forward, RealVü 3D Forward för fiske och FrontVü för att undvika kollisioner. Dessa finns tillgängliga på givare för montering på akterspegel eller på eldriven trollingmotor.

Cecilia med en fet Panoptix-gös i knät.

Panoptix – effektivt för de flesta arter
Panoptix-tekniken är bra för de flesta fiskarter och fisketekniker. Den är synnerligen effektivt för prickskyttefiske efter gös, men även till exempelvis abborrfiske där man lättare kan lokalisera stimmen och bedöma storleken på fiskarna. Till vertikalfisket efter röding är den också suverän där man kan se hur rödingarna beter sig när de får syn på betet. När gäddan inte står i allt för tät vegetation, kan du även urskilja enskilda gäddor när du spinnfiskar.
– När jag fiskade i ett område där jag tidigare hade fått gös, upptäckte jag att gäddorna just klivit ut där efter leken. De var rejält på hugget och jag fick ett drygt tiotal gäddor. Många var över 80 centimeter, vilket är en ganska bra storlek på Mälaren. Plötslig ser jag ett jätteeko på min framåtseende Panoptixvy, som sedan kommer inskjutande i min nedåtseende Panoptix-givares vy. Det högg direkt och efter en riktigt tuff fajt kunde jag landa en gädda på 10,7 kilo. Det var en riktigt häftig upplevelse avslutar storfiskaren Cecilia Grönberg.

Björn ”Carlo” Karlsson från team Garmin har samlat sina mest intressanta Panoptix-filmer i videon här nedan. Se potentialen i Garmin Panoptix!

0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Flugfiskade harr – fick lake!

Jonathan Johansson fick en minst sagt ovanlig bifångst när han nyligen fiskade storharr i Finnmark. Den lilla nymfen slöks av en glupsk lake, som efter ett par snabba bilder fick simma tillbaka.

Säsongens surströmming bör ätas med måtta

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.

Regnbågar på rymmen fiskas i Storsjön

Tusentals regnbågar tros ha rymt från en odling i södra Storsjön. Arten hör inte hemma i systemet och kan påverka öringen negativt. Därför välkomnar nu Länsstyrelsen i Jämtland att de snarast fiskas upp.

Sportfiskarna söker nya medarbetare

Har du lust att bli ungdomsansvarig i Malmö eller projektledare för Sportfiskarnas satsning med att få fler barn och ungdomar att börja fiska? I så fall finns det nu två spännande tjänster att söka.

Temadag om vattenvård och flugfiske

Hur skapas förutsättningar för välmående vattendrag och starka öringbestånd? Det och mycket annat kommer att diskuteras den 10 september då Tranås Energi bjuder in till en fullspäckad temadag. Deltagarna får bland annat besöka Visskvarns kraftstation och lyssna på föredrag av fiskeprofilen Johan Klingberg och Sportfiskarnas biolog Mattias Larsson.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!