Sponsrad

Så här har Garmin Panoptix förbättrat mitt fiske

Cecilia Grönberg har använt Garmin Panoptix ett tag nu. Här berättar hon om hur hennes fiske har förbättrats genom den nya spännande tekniken.

Garmin har utvecklat Panoptix för sportfiskare som vill se hur fiskarna beter sig nere på djupet. Det är nästan som att titta på film på ekolodets skärm. Här berättar Cecilia ”Gösdrottningen” Grönberg hur hennes fiske har förbättrats sedan hon började använda Garmin Panoptix.
På skärmen ser du ditt bete och stimmen av betesfisk, men de mest spännande är att du också ser rovfisken. Plötsligt dyker den upp och hugger eller så kanske den försiktigt följer efter. Mer spännande än så kan det inte bli!

I filmen här ovan ser du ett stim med betesfisk och en gädda – se vad som händer när betet sänks ner mot rovfisken. Snacka om filmkänsla!

Nedåtseende Panoptix
Med de rörliga bilderna som Panoptix LiveVü Down ger, kan du se fiskar i olika storlek som simmar under båten. Du kan även se på vilket djup de rör sig och om de står under båten eller hur långt ut åt babords- eller styrbords sida de står. Tack vare att du kan lokalisera dem så noggrant, kan du också presentera ditt bete med precision framför fiskarna. Det gör fisket riktigt effektivt.
– Jag har lärt mig massor genom Panoptix. Exempelvis har jag märkt att gösarna ofta ställer sig med huvudet uppåt och stjärten neråt när de tittar underifrån på mitt bete. Detta hade jag aldrig upptäckt med en traditionell givarteknik. Med Panoptix förstår jag direkt att det är en stor fisk som jag upptäckt. Med en vanlig 2D-givare hade den vertikalt ”stående” gösen lurat mig och sett större ut på skärmen med ett bredare eko, berättar Cecilia ”Gösdrottningen” Grönberg.

Med Panoptix förstår jag direkt att det är en stor fisk som jag upptäckt.

Garmin Panoptix ökar chanserna till en perfekt presentation. Ibland kan det vara avgörande för att fånga fisken.

Tre intressanta vyer
Panoptix Down-givaren ger tre vyer – LiveVü Down, RealVü 3D Historical och RealVü 3D Down. Dessa finns tillgängliga på givare för antingen akterspegel- eller genomskrovsmontering.

LiveVü Down ger rörliga ekolodsbilder på vad som sker under båten i realtid. Du ser fisk som simmar under-, mot- eller bort från båten. Du ser storleken på fisken i proportion mot varandra och du ser även ditt bete.

Du ser storleken på fisken i proportion mot varandra och du ser även ditt bete.

Med RealVü 3D Down kan båten ligga stilla och du kan ändå se saker runt båten i 3D. Denna vy visar historik över en svepning.
RealVü 3D Historical används för att hitta fiskar medan båten rör sig. Den visar hela den vattenkolumn du har färdats över i 3D från botten till ytan och all fisk däremellan.
– I sjöar som gösarna börjat skygga för båten, så är det effektivt att kasta ut jiggen en bit åt den sida där gösen står, kanske tre meter ut. Jag kastar jiggen så att den sveper in i Panoptix-givarens kon, mot där gösen står. Det är effektivt och det triggar den skygga gösen mer än när jag släpper jiggen rakt ner under båten. Man får även mer tid på varje fisk jämfört med 2D-lodet. Med Panoptix ser man ibland att fiskarna simmar åt sidan, men inte försvinner som jag tidigare trott.
Istället går de några meter åt sidan och står kvar där. När jag märkte detta beteende, så låg jag kvar på platsen och väntade ut gösen, som fortfarande hade koll på min jigg. Många gånger simmar den in mot jiggen och hugger den. Att vänta ut gösen är oftast effektivare än att jaga den med båten, vilket stör fisken, säger Cecilia.

Jag kastar jiggen så att den sveper in i Panoptix-givarens kon, mot där gösen står.

Framåtseende Panoptix
Nu kan du se fiskarna redan framför båten! Det är en helt ny vy som ger sportfiskaren helt nya möjligheter att lokalisera sina byten.
– Med den framåtseende Panoptix-givaren kan man se långt framåt. Jag brukar ställa in intervallet på 30 meter. Det blir som en ficklampa som du kan söka av området framför båten med genom att kryssa med båten från sida till sida. Detta är mycket effektivt vid både prickskyttefiske efter gös samt när man spinnfiskar efter gädda, berättar Cecilia.

Den här filmen förklarar Panoptix-tekniken på ett begripligt sätt.

En direktsänd film
Med LiveVü Forward ser du i vilken riktning som fiskarna rör sig. På så vis kan du styra båten mot fisken eller kasta ditt bete i rätt riktning. Allt efter vad du önskar. Nu behöver du inte längre gissa vart fisken tog vägen när den försvann från ditt gamla 2D-lods bildskärm!
– Fiskarna som närmar sig båten tecknas nästan som ett eldklot på skärmen. Med hjälp av den framåtseende Panoptix-givaren kan jag se på vilken sida framför båten som fisken står. Då kan jag styra båten mot fisken så att den kommer in under båten eller på sidan av den, vilket jag föredrar på vissa sjöar där gösarna blivit skygga för båtar, säger Cecilia.

Med hjälp av den framåtseende Panoptix-givaren kan jag se på vilken sida framför båten som fisken står.

Flera vyer och alternativ för givare
Det finns tre Panoptix Forward-vyer, inklusive FrontVü Forward, RealVü 3D Forward för fiske och FrontVü för att undvika kollisioner. Dessa finns tillgängliga på givare för montering på akterspegel eller på eldriven trollingmotor.

Cecilia med en fet Panoptix-gös i knät.

Panoptix – effektivt för de flesta arter
Panoptix-tekniken är bra för de flesta fiskarter och fisketekniker. Den är synnerligen effektivt för prickskyttefiske efter gös, men även till exempelvis abborrfiske där man lättare kan lokalisera stimmen och bedöma storleken på fiskarna. Till vertikalfisket efter röding är den också suverän där man kan se hur rödingarna beter sig när de får syn på betet. När gäddan inte står i allt för tät vegetation, kan du även urskilja enskilda gäddor när du spinnfiskar.
– När jag fiskade i ett område där jag tidigare hade fått gös, upptäckte jag att gäddorna just klivit ut där efter leken. De var rejält på hugget och jag fick ett drygt tiotal gäddor. Många var över 80 centimeter, vilket är en ganska bra storlek på Mälaren. Plötslig ser jag ett jätteeko på min framåtseende Panoptixvy, som sedan kommer inskjutande i min nedåtseende Panoptix-givares vy. Det högg direkt och efter en riktigt tuff fajt kunde jag landa en gädda på 10,7 kilo. Det var en riktigt häftig upplevelse avslutar storfiskaren Cecilia Grönberg.

Björn ”Carlo” Karlsson från team Garmin har samlat sina mest intressanta Panoptix-filmer i videon här nedan. Se potentialen i Garmin Panoptix!

AKTUELLT

Fiskejournalen – en tidning i medvind!

Nyligen publicerades en sammanställning av hur det går för landets tidskrifter. Många har tappat läsare sedan fjolårets mätning, men det finns undantag. Två lysande exempel är Fiskejournalen och Allt om Flugfiske, som i år har 18 respektive 15 procent fler läsare. Snacka om medvind!

Politiker festar på utrotningshotad art

Den 28 oktober vankas det stort ålagille hos Mjällbymoderaterna. På inbjudan står det att den som inte ”tål eller gillar” ål kan erbjudas ett köttalternativ. Med tanke på att ålen klassas som akut utrotningshotad kanske det även finns andra orsaker till att någon vill avstå.

Sportfiskarna, SLU och WWF summerar höstens fiske efter tonfisk

Årets septembermånad går till den svenska fiskehistorien. Under nio actionfyllda dagar förenades forskare, sportfiskare och märkningsexperter i en gemensam insats i vetenskapens tjänst. Syftet var att öka förståelsen för den blåfenade tonfisken, som gjort en efterlängtad återkomst till den svenska kusten. Resultatet blev fjorton märkta tonfiskar på svenskt vatten. Nu ger tre av projektets huvudaktörer

Livet leker för Ätranlaxen!

Den omfattande fiskevården i Ätran bär frukt. I måndags lyftes lax nummer 1000 över dammen i Nydala. Det är det bästa resultatet sedan 1988!

Sportfiskarna undersöker laxfisk från Vänern

Förra vintern konstaterades att en öringhona av Gullspångsstammen var smittad av den fruktade virussjukdomen infektiös pankreasnekros, IPN. Nu ska Sportfiskarna ta IPN-prover på trollingfångad lax och öring för att undersöka om fler fiskar kan ha smittats.

VINNARNA: Vinn en unik poster med laxflugor

AD:n Anders Wolmar och laxfiskeprofilen Mikael Frödin skapade under slutet av 80-talet en unik poster med klassiska laxmönster. Nu har du chansen att vinna ett nypressat exemplar av skapelsen. Svara på frågan här nedan – kanske blir du en av de tjugo lyckliga! Anders Wolmar hade under flera år eftersökt något snyggt att vila ögonen på i fiskerummet. En sen

Klassiker i ny tungviktsmodell

ABU Garcias atomdrag är för många gäddfiskare en given favorit i betesboxen. Nu kommer det klassiska betet i ett större och tyngre utförande – Atom 55 gram. Antalet gäddor som Atomdraget skördat genom tiderna är svårt att sia om och statistiken lär inte svika nu när nya tungviktaren äntrar marknaden. I butikshyllorna land och rike

Här firar de misstänkta tjuvfiskarna – i morgon väntar åtal

I somras plundrades sydsvenska sjöar på mer än tusen kilo gös, lika mycket kräftor och över hundra kilo gädda. Den olovliga fångsten såldes sedan på fiskmarknader i Stockholm och Göteborg för över 400 000 kronor. Tjuvfiskeligans mobilbilder vittnar om ett metodiskt tjuvfiske och festlig stämning. I morgon lär minerna bli mer ansträngda. Då inleds nämligen den

Musslor släpper ut mängder av metan

Kor beskylls ofta för att släppa ut stora mängder av växthusgasen metan. Nu har forskare från Stockholms universitet upptäckt att även Östersjöns musslor är en betydande producent.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!