Annons
Annons

Sälen ställer till det

Annons

Sälen hotar det kustnära yrkesfisket enligt en ny doktorsavhandling. Både grå- och knubbsälsbestånden ökar och sälarna har blivit specialister på att jaga i fiskeredskapen.
Härom veckan berättade vi att professor Kerstin Johannesson säger att trycket från sälen måste minska för att torsken ska kunna återetablera sig i Bohusläns fjordar. Sälen äter så mycket torsk att det inte hjälper med att införa fiskeförbud för att få beståndet att växa menar Johannesson.
I dagens GP läser vi att marinbiologen Sara Köningson i sin doktorsavhandling bland annat titta på hur sälen påverkar det småskaliga kustfisket. Skadorna från sälangreppen är så omfattande att det hotar fisket, menar Köningsson. I Östersjön är det torskfisket som hotas och på Västkusten äter sälen ur ålryssjorna.
Det finns en mycket liten skyddsjakt av säl längs Västkusten men den har hittills fungerat dåligt.
Viktigt att notera är att hade inte den ekologiska balansen rubbats av ett alldelses för intensivt kommersiellt fiske hade sälen inte varit ett problem.
Anders Nicander

Finns det för mycket säl längs våra kuster? (Foto: Anders Nicander)

LÄS OCKSÅ

Annons
62 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Var finns de bästa fiskevattnen, var fångas mest torsk, lax, sill etc. I ekosystem som har ett stabilt och livskraftigt bestånd av predatorer som säl och t ex sjölejon, eller i ekosystem där dessa utrotats. Jag bara undrar?

 • Josef L: ”vrak som ligger nära land.”

  Återigen, de lokala stammarna var de första som det fiskades för hårt på och de har ännu inte lyckats återhämta sig. Se t.ex Grand Banks..

  ”Ta arter som rödspotta. Kan ni tro att de bestånden är hyfsade? Det är dom, om man kommer ut utanför sälgränsen”

  Samma sak där, lokala bestånd, jämför med Öresund…

  Eller varför inte runt Danmark där det också finns mycket säl men där det trots det finns kanonbestånd av plattfisk, åk över och fiska eller dyk runt Skagen så får du se…

  ”Sälgränsen”

  Vad är det för något? Det spelar ingen som helst roll var i Kattegatt eller Skagerack du fiskar, där finns ändå säl. Vi har sett säl vid gule rev, vid vraken norr Skagen och vid 10-gradaren. Så vad snackar du om för gräns egentligen, någon som går mitt ute i Atlanten?

  Så du kan lägga ner ditt snack om sälgränser och radier på 1,5 mil eftersom sälen är en långsimmare som jagar över stora avstånd.

  ”mitt räkneexempel”

  Öresund, Kattegatt och Skagerack har tillsammans en yta på ca 75 000 km² och enligt dig så produceras det ca 5 ton fisk per Km² av yta (dina siffror, 50 kg per hektar och 100 hektar per Km²) det handlar om så får du fram att nämnd havsyta producerar 375 000 ton fisk per år.

  Så även om varje säl skulle äta 5 kg om dagen, vilket de definitivt inte gör eftersom man inte kan räkna alla sälar som vuxna individer, så skulle 18 000 sälar ändå inte äta mer än 32 850 ton fisk per år.

  Enligt dina egna siffror så äter alltså inte alla dessa sälar mer än 8,76 % av vad nämnda hav producerar.

  ”Jag vet att jag har rätt angående sälen och tiden ger mig rätt”

  Snacka om fakta…

 • Ja du Josef.. svamp eller inte, men lustigt var det.

  För att få din historia att stämma bättre med verkligheten så får du byta ut gräsklipparen mot en jordfräs som din granne kört runt med på den tidigare så fina gräsmattan.

  När han väl var klar med det så började han gasta om att kossorna minsann åt upp hans gräs som växte ute i kanterna av det som tidigare varit en frodig gräsmatta, och därför måste de genast avlivas, för det var ju deras kossornas fel att gräsmattan blivit en lerig åker..

 • Josef! I din historia ”glömde” du någon som symboliserar yrkesfiskarna. Jag bygger helt enkelt vidare på din historia nu:
  ”Och sedan fanns där en granne till som hade en miljon får och tjänade massvis med pengar på att sälja fåren svart. Fåren åt upp allt. Dessutom åt dom upp gräsets rötter. Men den fule grannen står fortfarande och skyller på de 20 korna och fattar inte vad det egentliga problemet är. Sedan var sagan slut”.

 • Josef är tydligen överbevisad med fakta nu så han försöker övertyga oss med sagor istället.

 • Märklig nyhet! Då man studerat otoliterna från fisk i sälarnas magar har det visat sig att sälar inte alls äter mycket torsk som här beskrivs som ett problem. Rubriken Sälen ställer till det är väl ändå missriktande. De som blir påverkad negativt av sälen är ju de småskaliga yrkesfiskarna och inte fiskpopulationerna i sig, då de ändå har fastnat i näten eller ryssjorna och alltså redan är dödsdömda. Återigen verkar människan tro att vi äger naturen..

 • Josef din leverans med magiska svampar har kommit…hämta dom på samma plats som förra gången

 • Jerker: Forskare har visat att sälen äter 20% torsk i vissa fall. Det hela beror ju på om det finns torsk. De kan ju inte äta upp något som inte finns.

  Ja du raffen: Det hemska är att du hasplar ur dig så mycket felaktigheter så att hela sakfrågan försvinner. Orkar inte bemöta alla men tar en för att eventuellt väcka dig.

  Knubbsälen hör inte hemma i våra fjordar. Den kom till det som idag kallas Kattegatt/Östersjön för 8500 år sedan. Då fanns inte det som kallas Skagerack.
  Se bild:
  ww.llk.se/register/skargarden.htm
  Ingen har sett den innan 1750 och det finns inga fossiler det borde räcka för dig att inse att du har fel.

 • Skall du ha svampen eller inte josef ??…har en annan snurrig kille som är intresserad

 • Josef L: Exakt vilka felaktigheter talar du om? Om du inte har mer än sådana tramsiga floskler att slänga ur dig så borde du faktiskt dra igen näbbet helt och hållet.

  Att du är ute och cyklar är vi vid det här laget ganska vana vid, och man blir ju inte direkt förvånad över att du fortsätter med det.

  För det första så är inte Kattegatt och Östersjön samma sak, oavsett om du nu tror det eller ej.

  För det andra så finns det mängder med lämningar från bland annat stenåldersbosättningar utefter vår västkust där sälben återfunnits, knubbsälen var då nämligen viktig både som föda och för dess päls..

  Men, om du fortfarande inbillar dig att knubbsälarna skuttade över land till det som idag är Östersjön för 8500 år sedan så får du väl fortsätta leva i den villfarelsen.

  Till sist så är det lustigt att du pratar om att sälarna ”i vissa fall” äter upp till 20% torsk, oerhört intressant läsning med tanke på att torsken i dina tidigare inlägg var sälens basföda…

 • Ta fram och publicera fotobevis på sälens härjningar i fiskredskapen. Det kan möjligen få myndigheter och allmänhet att inse vilket problem vi har med sälskador i det kustnära fisket, och vilken beskattning de har på fiskebeståndet. Vi måste skapa opinion och det går med bildbevis. Ta hjälp av under undervattensfotografer.

Annons
AKTUELLT

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Oktoberöring i Danmark

En knapp timma från Öresundsbron ligger Isefjorden och Roskildefjorden. Här fiskar man havsöring tolv månader om året och toppmånad på hösten är oktober. När havsöringsäsongen är över vid den svenska kusten börjar en lång väntan för många öringälskare. Räddningen finns på andra sidan Öresund. Med utgångspunkt i samhället Holbäk når man fiskbara vatten vid nästan

BILDSPEL: Tjuvtitt på nästa års hetaste beten

Så är årets Efttex-mässa i Amsterdam i full gång. Efttex är mässan där branschen i form av tillverkare och grossister träffas för att presentera sitt sortiment. Fiskejournalen är på plats för att ta tempen på prylnyheterna som hamnar i butikshyllorna framöver. Här hittas allt från jordgubbssmakande karpboilies till högteknologiska bluetooth-beten. Och allt det emellan sätter

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons