Samrådsmöte om fiskeregleringar på Bratten

vitrocka från Bratten

En vitrocka återutsätts vid Bratten. (Foto: Markus Lundgren)

Sportfiskarna:
Sportfiskarna bjuder in till samrådsmöte om fiskeregleringar på Bratten. Mötet kommer att äga rum onsdag 19 juni klockan 18.30 på Sportfiskarnas regionkontor i Göteborg.
Anledningen till mötet är de förslag på fiskeregleringar som länsstyrelsen i Västra Götaland är ansvariga för att ta fram och som kommer att presenteras under kvällen. Havs- och vattenmyndigheten (HaV) kommer också att presentera den vägledning för reglering av fiske i marina skyddade områden som lades fram tidigare i år. Ärendet kommer att gå ut på remiss efter sommaren och det är därför angeläget att alla synpunkter nu kommer in.
Bratten är ett utsjöområde beläget mitt i Skagerrak och området är unikt tack vare sina rev, raviner och hårdbottnar på djupt vatten. Här återfinns bland annat koraller som inte hittas någon annanstans längs svenska kusten. 2011 blev Bratten ett marint Natura 2000-område, vilket innebär att det inom EU anses ha en särskilt värdefull natur vars biologiska mångfald ska skyddas. Området trålas i stor omfattning av främst svenska och danska båtar, men även båtar från Norge yrkesfiskar där. Nordhavsräkan är en viktig fångst.
För sportfiskare är Bratten ett spännande djuphavsområde och en sista utpost där man fortfarande har chans på spännande och storvuxna fiskar som hajar, rockor, långa och lubb. Tack vare Brattens läge långt ut till havs är det otillgängligt för de flesta och besöks av en liten skara sportfiskare under en säsong. Den fina matfisken lubb är den vanligaste fångsten, medan hajar och rockor oftast återutsätts.
Sportfisket bedrivs företrädelsevis i det ravinsystem som utgör en mindre del av Natura 2000-området. Ravinerna håller största delen av områdets höga naturvärden, bland annat hornkoraller och sjöpennor. Det främsta problemet med sportfisket i området är linors och tackels påverkan på koraller och viss skadepåverkan har observerats i undervattensfilmer, vilket också kommer att diskuteras under kvällen. Frågan kring ankringsförbud i ravinsystemet och obligatorisk AIS för fritidsfisket i området har lyfts av länsstyrelsen och kommer också att tas upp för diskussion.
Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund har det senaste året fört en nära dialog med den arbetsgrupp som har ansvar för att ta fram ett förslag på fiskeregleringar för Natura 2000-området Bratten. Förbundet har drivit frågan om en zonerad förvaltning, där sportfiskets påverkansgrad borde anses så liten att kraftiga inskränkningar inte är acceptabla. Förvaltning innebär att kunna vidta åtgärder när så behövs och förbundet anser att sportfisket i området i nuläget inte har den påverkansgrad som motiverar kraftiga inskränkningar. Zonering och en adaptiv förvaltning innebär istället att man längre fram, vid behov, kan se över regleringsfrågan.

Om diskussionsmötet:

Plats: Sportfiskarna region Väst
Sjölyckan 6
416 55 Göteborg
Tid: onsdag 19/6 kl. 18.30

18.30 – 18.50

Markus Lundgren
Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund
– Kort presentation
– Sportfisket på Bratten

18.50 – 19.00
Lena Tingström
Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
– HaV:s vägledning för fiskeregleringar i marina skyddade områden

19.00 – 19.30
Maria Kilnäs
Länsstyrelsen i Västra Götalands län
– Framtagandet av fiskeregleringar för Bratten – presentation av förslag

19.30 –
Diskussion (eventuellt gruppdiskussioner)

Sportfiskarna välkomnar alla synpunkter i frågan och hoppas därför att berörda sportfiskare kommer in med sina åsikter och erfarenheter kring fisket på Bratten.

OBS!
Anmälan
till samrådsmötet och mer information:
markus.lundgren@sportfiskarna.se
031-83 44 62

Sportfiskarna bjuder på fika.

Välkomna!

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!