Sanslös gäddsvit från Siljan

Mattias med en enorm Siljansgädda på 127 centimeter och 15530 gram. Foto: Mattias Lindberg

Den duktiga gäddfiskaren Mattias Lindberg är van vid att fånga stora fiskar i Siljan, men den senaste tiden har fisket överträffat allt han tidigare upplevt. Den glödheta säsongen nådde sin kulmen i tisdags, då fyra 11-plussare kom upp under samma pass. Störst var en bjässe på över 15,5 kilo!

Gäddorna i tisdags togs på trolling under optimala förhållanden. Känslan i båten var på topp och redan efter en kvarts fiske högg det på ett av spöna.
– Det blev tvärstopp direkt och jag var tvungen att lätta på bromsen. Jag förstod direkt att det var en riktigt fin fisk och fick ta det försiktigt.

”Fisken gjorde rusningar åt alla håll…”

Fisken gjorde rusningar åt alla håll och det tog nästan en halvtimme att få in den till båten. Först då såg vi att den var riktigt stor och jag gissade att den vägde omkring 12 kilo. Men så fort den låg på avkrokningsmattan förstod vi att den var betydligt större än så, berättar Mattias.

Och mycket riktigt, den 127 centimeter långa fisken vägde hela 15530 gram. Lyckan ombord var total och ett nytt personbästa var ett faktum!
– Det kändes helt fantastiskt. Gäddorna har hunnit äta upp sig under sommaren och det syntes verkligen på den här, säger Mattias.

Foto: Mattias Lindberg

Foto: Mattias Lindberg

Fisket fortsatte efter att gäddan simmat vidare. Knappt en timme senare var det dags igen, men den här gången bugade två spön samtidigt. De båda vännerna fick kämpa med varsin fisk och kunde till slut lyfta upp två elvakilosgäddor. Snacka om dubbelhugg!

En av gäddorna från dubbelhugget. Fisken mätte 120 centimeter och vägde 11,45 kilo. Foto: Mattias Lindberg

Innan dagens var till ända hade ytterligare en av Siljans jättegäddor fått vända i båten. Även den bjöd på en härlig fajt och vågen stannade på 12350 gram.

Dagens sista storgädda var 115 centimeter lång och vägde 12,35 kilo. Foto: Mattias Lindberg

Mattias berättar att samtliga gäddor tog på samma typ av bete och i samma färg. Självklart blir man nyfiken på vilket?
– Ha ha det vill jag inte berätta. Vi har lagt ner mycket tid på att hitta rätt så det får andra också göra. Men jag kan avslöja att det rör sig om en ”vanlig gäddvobbler” på knappt 20 centimeter som fiskas i frivattnet utan extra tyngder, berättar han.

”Fint väder utan vind brukar vara bäst. Då kan vi presentera betet på rätt sätt och samtidigt verkar fisken vara aktiv”

Varför fisket är så bra just nu kan man förstås bara gissa sig till. Men Mattias tror att vädret har betydelse.
– Fint väder utan vind brukar vara bäst. Då kan vi presentera betet på rätt sätt och samtidigt verkar fisken vara aktiv, berättar han.

Man skulle kunna tro att Mattias nu blivit mätt på framgångar efter hans galna säsong.
– Inte alls. Det här är det roligaste som finns. Jag är faktisk ute och fiskar nu, hälsar han via en knastrig lina.

Vill du veta mer om Mattias fiske? Följ honom i så fall på instagramkontot thepikesquad.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!