Sanslös gäddsvit från Siljan

Mattias med en enorm Siljansgädda på 127 centimeter och 15530 gram. Foto: Mattias Lindberg

Den duktiga gäddfiskaren Mattias Lindberg är van vid att fånga stora fiskar i Siljan, men den senaste tiden har fisket överträffat allt han tidigare upplevt. Den glödheta säsongen nådde sin kulmen i tisdags, då fyra 11-plussare kom upp under samma pass. Störst var en bjässe på över 15,5 kilo!

Gäddorna i tisdags togs på trolling under optimala förhållanden. Känslan i båten var på topp och redan efter en kvarts fiske högg det på ett av spöna.
– Det blev tvärstopp direkt och jag var tvungen att lätta på bromsen. Jag förstod direkt att det var en riktigt fin fisk och fick ta det försiktigt.

”Fisken gjorde rusningar åt alla håll…”

Fisken gjorde rusningar åt alla håll och det tog nästan en halvtimme att få in den till båten. Först då såg vi att den var riktigt stor och jag gissade att den vägde omkring 12 kilo. Men så fort den låg på avkrokningsmattan förstod vi att den var betydligt större än så, berättar Mattias.

Och mycket riktigt, den 127 centimeter långa fisken vägde hela 15530 gram. Lyckan ombord var total och ett nytt personbästa var ett faktum!
– Det kändes helt fantastiskt. Gäddorna har hunnit äta upp sig under sommaren och det syntes verkligen på den här, säger Mattias.

Foto: Mattias Lindberg

Foto: Mattias Lindberg

Fisket fortsatte efter att gäddan simmat vidare. Knappt en timme senare var det dags igen, men den här gången bugade två spön samtidigt. De båda vännerna fick kämpa med varsin fisk och kunde till slut lyfta upp två elvakilosgäddor. Snacka om dubbelhugg!

En av gäddorna från dubbelhugget. Fisken mätte 120 centimeter och vägde 11,45 kilo. Foto: Mattias Lindberg

Innan dagens var till ända hade ytterligare en av Siljans jättegäddor fått vända i båten. Även den bjöd på en härlig fajt och vågen stannade på 12350 gram.

Dagens sista storgädda var 115 centimeter lång och vägde 12,35 kilo. Foto: Mattias Lindberg

Mattias berättar att samtliga gäddor tog på samma typ av bete och i samma färg. Självklart blir man nyfiken på vilket?
– Ha ha det vill jag inte berätta. Vi har lagt ner mycket tid på att hitta rätt så det får andra också göra. Men jag kan avslöja att det rör sig om en ”vanlig gäddvobbler” på knappt 20 centimeter som fiskas i frivattnet utan extra tyngder, berättar han.

”Fint väder utan vind brukar vara bäst. Då kan vi presentera betet på rätt sätt och samtidigt verkar fisken vara aktiv”

Varför fisket är så bra just nu kan man förstås bara gissa sig till. Men Mattias tror att vädret har betydelse.
– Fint väder utan vind brukar vara bäst. Då kan vi presentera betet på rätt sätt och samtidigt verkar fisken vara aktiv, berättar han.

Man skulle kunna tro att Mattias nu blivit mätt på framgångar efter hans galna säsong.
– Inte alls. Det här är det roligaste som finns. Jag är faktisk ute och fiskar nu, hälsar han via en knastrig lina.

Vill du veta mer om Mattias fiske? Följ honom i så fall på instagramkontot thepikesquad.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Nytt svenskt hajrekord

Per Alexanderssons väldiga håkäring från i somras har nu godkänts som nytt svenskt rekord. Fisken var hela 282 centimeter lång och är därmed en av de största fiskar som spöfångats i Sverige.

Gäddhouse-genre får två nya alster

ThePikeFather och DjRobaCo har nyligen släppt två låtar med gäddtema. Den allra färskaste – Dans i Gäddvassen – har världspremiär på Spotify i dag och visar tydliga influenser från svenskt dansband. – DjRobaCo och jag har skapat två GäddHouse-låtar som förhoppningsvis glädjer många ute i stugorna. Vi ses i folkparkerna, hälsar Klas ”ThePikeFather” Skoglund.

Fiskade makrill från bryggan – fick en tryckarfisk!

En minst sagt sensationell fisk drogs nyligen upp på piren i norska Holmestrand. Ryszard Stanislaw Jania fick ett hårt pelagiskt hugg och kunde efter landningen inte förstå vad han fångat. Dagen efter fick han reda på att den märkliga fångsten var en tryckarfisk. Arten hör hemma i betydligt varmare vatten och fisken har nu anmälts som nytt norskt rekord.

Måsdyk gav sanslös abborrsvit

Modern teknik i all ära, men ibland kan man hitta fisk genom att iaktta naturen. Det fick Jens Byholm nyligen erfara, när jagande måsar visade vägen till hans livs galnaste abborrfiske. Under några magiska morgontimmar lyckades han och Linus Storm fånga elva abborrar över kilot, varav två toppfiskar vägde över 1600 gram!

Tålamod gav drömabborre

Överväger du att avsluta årets abborrsäsong? Titta på Mathias Hennings mäktiga höstabborre så kanske du tänker om. En vackrare fisk är svår att tänka sig. Hugget kom oväntat efter en seg inledning, och när vågen visade 1,67 kilo var lyckan total!

Rekordstor fenknot fångad i Öresund

Patrik Nilsson från Helsingborg fångade i somras en väldig fenknot på bottenmete i Öresund.  Fisken högg på en sillagnad krok i dagens sista nedsläpp och vägde hela 0,975 kilo, vilket överträffade det tidigare rekordet med 37 gram. Läs här Patriks egen berättelse om sin drömfångst, som i tisdags godkändes som nytt svenskt rekord.

Predatorfiske i slottsmiljö

Är du intresserad av predatorfiske och häftiga sportfiskebåtar? Och vill du dessutom gärna kombinera ett mässbesök med tävlingsfiske? I så fall kan det vara en bra idé att markera datumen 25-27 maj i nästa års kalender. Då hålls nämligen Swedish Game Fair på Tullgarns slott.

Snart dags för streetfiske i Karlstad

På lördag ska det tävlingsfiskas i centrala Karlstad. Den populära tävlingen Karlstad Street Masters Abborre arrangeras som vanligt av butiken Vildmarksliv Outddor Store, som hoppas på många deltagare och huggvilliga fiskar.

Sensationell rockafångst på 38 kilo!

Sverre Magnus Selbach fick sitt livs fisk när han i söndags metade i Trondheimsfjorden djup. Fiskens tyngd och beteende gjorde honom konfunderad – kunde det vara en håkäring? Nej då, fisken i fråga var betydligt ovanligare än så. Sverre hade fångat en svartbuksrocka – och fisken var enorm!
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!