Sanslös gäddsvit från Siljan

Mattias med en enorm Siljansgädda på 127 centimeter och 15530 gram. Foto: Mattias Lindberg

Den duktiga gäddfiskaren Mattias Lindberg är van vid att fånga stora fiskar i Siljan, men den senaste tiden har fisket överträffat allt han tidigare upplevt. Den glödheta säsongen nådde sin kulmen i tisdags, då fyra 11-plussare kom upp under samma pass. Störst var en bjässe på över 15,5 kilo!

Gäddorna i tisdags togs på trolling under optimala förhållanden. Känslan i båten var på topp och redan efter en kvarts fiske högg det på ett av spöna.
– Det blev tvärstopp direkt och jag var tvungen att lätta på bromsen. Jag förstod direkt att det var en riktigt fin fisk och fick ta det försiktigt.

”Fisken gjorde rusningar åt alla håll…”

Fisken gjorde rusningar åt alla håll och det tog nästan en halvtimme att få in den till båten. Först då såg vi att den var riktigt stor och jag gissade att den vägde omkring 12 kilo. Men så fort den låg på avkrokningsmattan förstod vi att den var betydligt större än så, berättar Mattias.

Och mycket riktigt, den 127 centimeter långa fisken vägde hela 15530 gram. Lyckan ombord var total och ett nytt personbästa var ett faktum!
– Det kändes helt fantastiskt. Gäddorna har hunnit äta upp sig under sommaren och det syntes verkligen på den här, säger Mattias.

Foto: Mattias Lindberg

Foto: Mattias Lindberg

Fisket fortsatte efter att gäddan simmat vidare. Knappt en timme senare var det dags igen, men den här gången bugade två spön samtidigt. De båda vännerna fick kämpa med varsin fisk och kunde till slut lyfta upp två elvakilosgäddor. Snacka om dubbelhugg!

En av gäddorna från dubbelhugget. Fisken mätte 120 centimeter och vägde 11,45 kilo. Foto: Mattias Lindberg

Innan dagens var till ända hade ytterligare en av Siljans jättegäddor fått vända i båten. Även den bjöd på en härlig fajt och vågen stannade på 12350 gram.

Dagens sista storgädda var 115 centimeter lång och vägde 12,35 kilo. Foto: Mattias Lindberg

Mattias berättar att samtliga gäddor tog på samma typ av bete och i samma färg. Självklart blir man nyfiken på vilket?
– Ha ha det vill jag inte berätta. Vi har lagt ner mycket tid på att hitta rätt så det får andra också göra. Men jag kan avslöja att det rör sig om en ”vanlig gäddvobbler” på knappt 20 centimeter som fiskas i frivattnet utan extra tyngder, berättar han.

”Fint väder utan vind brukar vara bäst. Då kan vi presentera betet på rätt sätt och samtidigt verkar fisken vara aktiv”

Varför fisket är så bra just nu kan man förstås bara gissa sig till. Men Mattias tror att vädret har betydelse.
– Fint väder utan vind brukar vara bäst. Då kan vi presentera betet på rätt sätt och samtidigt verkar fisken vara aktiv, berättar han.

Man skulle kunna tro att Mattias nu blivit mätt på framgångar efter hans galna säsong.
– Inte alls. Det här är det roligaste som finns. Jag är faktisk ute och fiskar nu, hälsar han via en knastrig lina.

Vill du veta mer om Mattias fiske? Följ honom i så fall på instagramkontot thepikesquad.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Megaflundra från Nappstraumen

Nordic Sea Angling rapporterar om årets största hälleflundra från fisket i Nordnorska Nappstraumen. Fisken fångades av guiden Martin Bamberg och mätte hela 197 centimeter!

Svenska snultror på rymmen i Norge

Det är inte bara rymd odlingslax som ställer till problem för sina vilda släktingar. Snultror som infångats för att äta laxlus från angripen fisk rymmer också från kassarna, och kan då genetiskt försvaga vilda bestånd.

Quiz – vinn grymma haspelrullar

Nu är det äntligen fredag och det firar vi med ännu ett klurigt quiz. Den här gången handlar det om fettfenan! Förra quizzet gav nästan 1000 svar. Då frågade vi om den märkliga marulksleken. Nu fördjupar vi oss i fettfenans förunderliga värld. Om du med tur eller kunskap lyckas svara rätt på följande tre frågor

Minimässa med havsöring i fokus

Längtar du efter den 1 april och havsöringspremiären på västkusten? Det är du i så fall inte ensam om. Havsöringen är en fisk som engagerar och i helgen slår EL-GE Sportfiske upp dörrarna till deras traditionella minimässa i Göteborgsbutiken.

Årets största gädda!

I dag fångades den största kända gäddan för året. Den 127 centimeter långa madamen föll för en Savage Gear Freestyler och vägde hela 17,74 kilo! – Jag är så lycklig just nu, säger fångstmannen Jacke Stenlund.

Kranmärkt band höjer rösten för haven

I dag är det World Water Day, som FN har instiftat för att uppmärksamma vattenfrågor i alla dess former. Ett av hoten mot våra vatten är all plast som hamnar i både sjöar och hav. Det har det Kranmärkta bandet Mother Mink tagit fasta på och släpper dagen till ära en musikvideo på samma tema.

80-kilos slätrocka från land

Slätrockor finns knappt kvar i våra vatten med i norra Skottland kan man fånga dem från land. Nyligen togs en väldig fisk på runt 80 kilo från de hala klipporna.

Minimässa hos Olssons Fiske

Missade du Sportfiskemässan förra helgen eller vill du helt enkelt ha mer av det goda? Olssons fiske i Tibro kör nämligen nu imorgon och på lördag ett tvådagarsevent på samma tema – fiskekändisar, intressanta fiskeprylar, demonstrationer, fräcka sportfiskebåtar och ett trevlig umgänge utlovas. Varje vår öppnar sportfiskebutiken Olssons Fiske i Tibro upp dörrarna för en

Klartecken för fiskväg i Västerås

Svartåns vandrande fiskar kommer snart kunna passera turbinbron i centrala Västerås via en fiskväg. Det står klart sedan Mark- och miljödomstolen nu gett sitt godkännande.

Sensationell hajfångst i Oslofjorden

En garnfiskare trodde knappt sina ögon när han nyligen lyfte upp sitt nät i inre Oslofjorden. I maskorna satt en sexbågig kamtandhaj på omkring 250 kilo. Arten har aldrig tidigare fångats i området och den unika fångsten filmades.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!