Säsongens surströmming bör ätas med måtta

Bristen på surströmming leder till debatt.

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Strömmingen som hamnar i surströmmingsburkar har framförallt fiskats i Östersjöns norra delar. Där finns stor risk att de feta fiskarna samlar på sig fettlösliga miljögifter, och Livsmedelsverket går därför ut med en påminnelse om att äta med måtta.
– Under 2016 tog vi prover på strömming från Bottenviken, och dessa visade att halterna av dioxin och PCB i fisken tyvärr är fortsatt höga. Alla som vill njuta av surströmming ska självklart göra det, men för barn och unga kan det då vara smart att sedan undvika strömming resten av året, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Läs mer här.

Hans Hällman

Publicerad: 17 augusti 2017
Av: Hans Hällman