Schysst fiske!

90 procent av världens fiskbestånd är fiskade till max eller överfiskade. Inte schysst fiske med andra ord.

90 procent av världens fiskbestånd är fiskade till max eller överfiskade. Inte schysst fiske med andra ord.

Världens fiskbestånd är allvarligt hotade av industrifiske. Monsterbåtar dammsuger haven på fisk och fångar ofta andra havslevande djur som delfiner, hajar och sköldpaddor, som sedan slängs döda eller döende överbord. I en ny rapport lyfter Greenpeace fram 20 av de värsta monsterbåtarna inom EU.
Såhär säger Dima Litvinov som är havsmiljöansvarig på Greenpeace om deras kampanj: ”Vi kan stoppa den här galenskapen tillsammans. Uppmana fiskeriminister Sven-Erik Bucht att få bort monsterbåtarna från våra hav och verka för ett schysst, småskaligt fiske. EU har redan antagit en bra, gemensam lagstiftning, men nu måste vi se till att den följs.
Över hela världen kämpar lokala, småskaliga fiskare för sin överlevnad på grund av monsterbåtarnas härjningar. Småskaliga, skonsamma fiskare kunde tidigare enkelt fånga det som behövdes för att försörja sig och sina familjer. De använder fiskeredskap som har liten påverkan på havsmiljön. Många av dem kämpar dagligen för att kunna fortsätta. Det är inte schysst. Inte mot dem, inte mot haven och inte mot dig.
90 procent av världens fiskbestånd är fiskade till max eller överfiskade. Det tar 50 mauretanska fiskekanoter ett år att fiska lika mycket som vissa monsterbåtar gör på en dag. Om det fortsätter på samma sätt kommer fisk i framtiden att vara en ovanlig och dyr delikatess.
Det behöver inte vara så här, inte om vi ändrar sättet vi fiskar på. 80 procent av EUs fiskeflotta består av småskaliga fiskare, men de får en väldigt liten del av fiskekvoterna. EU-länderna måste börja följa sin egen lagstiftning och låta småskaliga, skonsamma fiskare ta hand om fisket.
Uppmana fiskeriminister Sven-Erik Bucht att få bort monsterbåtarna från vår fiskeflotta och stödja ett schysst, småskaligt fiske.
Tack för att du är med och stoppar det destruktiva överfisket!
Dima Litvinov
Havsmiljöansvarig, Greenpeace ”

PS. Visste du att mer än 10 procent av jordens befolkning är beroende av fiske för sitt uppehälle? Om vi inte stoppar monsterbåtarna står många människor snart utan försörjning.

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!