Senapsgas i Östersjön

Verksamhet på havs- och sjöbotten i markerade områden bör undvikas, enligt Försvarsmakten. I vilken omfattning havsmiljön har påverkats är i dag oklart. (Foto/käla: Svt)

Ett sovjetiskt bombplan, ett örlogsfartyg, en minlinje, 20 fartygsvrak – och tusentals behållare med kemiska stridsmedel från andra världskriget. Det är några av de nya fynden som Sjöfartsverket gjort på Östersjöns botten.
Sjöfartsverkets kartläggning av kemiska stridsmedel i Östersjön, sydost om Gotland, har gett resultat. Av de cirka 39 000 misstänkta objekt som identifierats kan upp till 10 000 vara dumpad ammunition och innehålla senapsgas eller andra kemiska stridsmedel.
Kartläggningen är en del av projektet Chemsea som är ett EU-finansierat samarbete mellan Sverige, Finland, Polen, Tyskland och Lettland.
– Vi har hittat sönderrostade senapsgasbomber men även en minlinje och 20 hittills okända vrak. En stor del av de objekt som vi har identifierat är för stora för att vara senapsgasbomber och vi tror att det rör sig om skal från minor som fyllts upp med senapsgas. De är större än originalbomberna och innehåller därmed mer senapsgas, säger Kent Lögdberg, sjömätningsledare på Sjöfartsverket.
Dumpningsaktioner utfördes vid ett flertal tillfällen i slutet av 1940-talet och de kemiska vapnen på havsbotten har under årtiondenas gång rostat och börjat läcka. Nu ska det utredas i vilken mån det här kan förorena miljön och rubba Östersjöns ekosystem.
– Det är ingen som riktigt vet hur farligt det är men så länge föremålen ligger orörda på havets botten är riskerna relativt små för omgivningen, säger Ulf Olsson, chef för Sjöfartsverkets sjömätning.
Läs tidigare notiser om havsmiljö och titta på nyhetsklippet från Svt här nedan.

Publicerad: 14 December 2012
Av: Morgan Fihn