Senaste nytt om den danska supergäddan

Kommer Per Krarups gädda som fångades i helgen att godkännas som nytt danskt rekord? Det ska bli spännande att se. Experter betvivlar i alla fall inte vikten på 22,14 kilo. Foto: Fisk og Fri

I går skrev vi om att det fångats en enorm gädda i Danmark, som enligt fångstmannen Per Krarup ska ha varit 127 centimeter lång, haft en omkrets på 81 centimeter och vägt hela 22,14 kilo. I dag uttalar sig Fisk og Fri om den sensationella fångsten, och de ser ingen anledning till att ifrågasätta varken fångstmannens trovärdighet eller fiskens vikt.

Tvivel växte snabbt när gårdagens bild började spridas – kunde det verkligen stämma att omkretsen på den danska megagäddan var 81 centimeter? Nja, troligtvis inte. Bilden visar att måttbandet vridits, och att det rätta måttet bör ha varit 69 centimeter. Men samtidigt påpekar Fisk och Fri, som fått tillgång till hela bildmaterialet, att omkretsen mättes 10-15 centimeter bakom gälarna. Efter granskning menar de att omkretsen kunde ha varit 20-25 procent större om mätningen gjorts längre ner på fisken. Om det stämmer hamnar man ganska nära de 81 centimeter som Per Krarup uppgett.

Inte heller fiskens längd på 127 centimeter kan bekräftas. Fisk og Fri uppskattar att längden snarare är 125-126 centimeter, vilket kan jämföras med Finn Sloth Hansens gällande rekordfisk som var 125,5 centimeter lång.  Den fisken vägde 21,1 kilo och hade en omkrets på 67,5 centimeter.

”Allt tyder på att fiskens angivna vikt är riktig…”

Däremot betvivlar Fisk og Fri inte att den angivna vikten på 22,1 kilo är riktig, efter att viktbilder granskats. De får medhåll av Henrik Carl från den danska rekordkommitén.
– Jag har också tittat noggrant på saken och håller med Fisk og Fri. Allt tyder på att fiskens angivna vikt är riktig, men självklart måste all formalia stämma när vi går vidare i ärendet, säger han.

De vittnen som medverkade under mätning och vägning efterlyses nu av fångstmannen Per Krarup, eftersom dessa var obekanta för honom och lämnade platsen innan kontaktuppgifter utbyttes. Det framgår tydligt att han koncentrerade sig mer på att glädja sig åt fångsten och returnera fisken snabbt, än att göra allt riktigt för att få rekordet godkänt.

”Jag är bara glad och otrolig tacksam över att jag har fångat den här fisken”

– Jag är bara glad och otrolig tacksam över att jag har fångat den här fisken, och om den godkänns som rekord bli jag inte mindre glad, berättar han för Fisk og Fri.

Läs hela reportaget här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Isfiskare drunknad

En 47-årig man drunknade i lördags under ett isfiske i sjön Norrviken, norr om Stockholm.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!