Senaste nytt om den danska supergäddan

Kommer Per Krarups gädda som fångades i helgen att godkännas som nytt danskt rekord? Det ska bli spännande att se. Experter betvivlar i alla fall inte vikten på 22,14 kilo. Foto: Fisk og Fri

I går skrev vi om att det fångats en enorm gädda i Danmark, som enligt fångstmannen Per Krarup ska ha varit 127 centimeter lång, haft en omkrets på 81 centimeter och vägt hela 22,14 kilo. I dag uttalar sig Fisk og Fri om den sensationella fångsten, och de ser ingen anledning till att ifrågasätta varken fångstmannens trovärdighet eller fiskens vikt.

Tvivel växte snabbt när gårdagens bild började spridas – kunde det verkligen stämma att omkretsen på den danska megagäddan var 81 centimeter? Nja, troligtvis inte. Bilden visar att måttbandet vridits, och att det rätta måttet bör ha varit 69 centimeter. Men samtidigt påpekar Fisk och Fri, som fått tillgång till hela bildmaterialet, att omkretsen mättes 10-15 centimeter bakom gälarna. Efter granskning menar de att omkretsen kunde ha varit 20-25 procent större om mätningen gjorts längre ner på fisken. Om det stämmer hamnar man ganska nära de 81 centimeter som Per Krarup uppgett.

Inte heller fiskens längd på 127 centimeter kan bekräftas. Fisk og Fri uppskattar att längden snarare är 125-126 centimeter, vilket kan jämföras med Finn Sloth Hansens gällande rekordfisk som var 125,5 centimeter lång.  Den fisken vägde 21,1 kilo och hade en omkrets på 67,5 centimeter.

”Allt tyder på att fiskens angivna vikt är riktig…”

Däremot betvivlar Fisk og Fri inte att den angivna vikten på 22,1 kilo är riktig, efter att viktbilder granskats. De får medhåll av Henrik Carl från den danska rekordkommitén.
– Jag har också tittat noggrant på saken och håller med Fisk og Fri. Allt tyder på att fiskens angivna vikt är riktig, men självklart måste all formalia stämma när vi går vidare i ärendet, säger han.

De vittnen som medverkade under mätning och vägning efterlyses nu av fångstmannen Per Krarup, eftersom dessa var obekanta för honom och lämnade platsen innan kontaktuppgifter utbyttes. Det framgår tydligt att han koncentrerade sig mer på att glädja sig åt fångsten och returnera fisken snabbt, än att göra allt riktigt för att få rekordet godkänt.

”Jag är bara glad och otrolig tacksam över att jag har fångat den här fisken”

– Jag är bara glad och otrolig tacksam över att jag har fångat den här fisken, och om den godkänns som rekord bli jag inte mindre glad, berättar han för Fisk og Fri.

Läs hela reportaget här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Lax undgår könsmognad

Genom genetiska ingrepp har norska forskare hindrat lax från att utveckla könsceller. I ett uppföljande försök har samma forskarteam nu sett att inga av dessa laxar utvecklar könsmognad, trots manipulering med ljus och temperatur. Resultatet välkomnas, då målet är att få odlad lax att undgå könsmognad.  

Sportfiskare rapporterar om fiskars hälsa

Har du sett sjuk, skadad eller död fisk under årets fiskepass? I så fall vill Statens veterinärmedicinska anstalt att du rapporterar dina iakttagelser. Sportfiskare kan på så sätt bidra med värdefull information när fiskarnas hälsa nu kartläggs.

Mängder av spökredskap uppfiskade i Norge

Nyligen avslutades en lyckad expedition, som syftade till att befria det norska kustvattnet från förlorade fiskeredskap. Insatsen resulterade bland annat i att 850 nät och 150 krabbtinor kunde plockas upp.

SM i gädda avgjordes i tät slutstrid

I dag gjorde tio team upp om den åtråvärda segern i SM i gädda – Catch with Care Sportfishing Masters 2017. Tävlingen avgjordes i Nyköpings skärgård och den direktsända kampen blev en nervpirrande holmgång. Eftermiddagens slutspurt blev avgörande och när båtarna vände hem hade team Jiggar.nu lyckats allra bäst.

Fusk med svensksåld tonfisk

Stockholms miljöförvaltning har avslöjat att butiker sålt tonfisk som behandlats för att se rödare och färskare ut. Att äta för gammal tonfisk kan ge histaminförgiftning – något som kan vara mycket allvarligt.

Rafflande slutspurt i SM i gädda

Många av Sveriges duktigaste gäddfiskare har under året kämpat om en exklusiv finalplats i SM i gädda – Catch with Care Sportfish Masters. I helgen avgörs tävlingen under festliga former i Nyköping. I morgon ska de tio högst placerade teamen från de första två finaldagarna göra upp om den åtråvärda titeln. För alla som inte kan följa

ICE HELIX – Humminbirds satsning på isfiske

Teknikföretaget Humminbird har nyligen släppt två ekolod lagom till vinterns stundande ispass. ICE HELIX-serien är fulladdad med nyutvecklad teknik som säkert kan falla många isfiskare i smaken.

Fiskade tillsammans med 3-åring – fick monstergädda

Att fånga en av årets största gäddor är en dröm för många. Och att få uppleva det tillsammans med sin treårige son – som dessutom håvar fisken – gör ju inte saken sämre. Här kommer Christoffer Svenssons egen berättelse om gårdagens oförglömliga drömfiske på Vänern!

Deppiga fiskar kan ge nya läkemedel

Depression drabbar många djurgrupper – och fiskar är inget undantag. Amerikanska forskare är nu i full gång med att studera deprimerade zebrafiskar i hopp om att kunna utveckla antidepressiva läkemedel.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!