Senaste nytt om den danska supergäddan

Kommer Per Krarups gädda som fångades i helgen att godkännas som nytt danskt rekord? Det ska bli spännande att se. Experter betvivlar i alla fall inte vikten på 22,14 kilo. Foto: Fisk og Fri

I går skrev vi om att det fångats en enorm gädda i Danmark, som enligt fångstmannen Per Krarup ska ha varit 127 centimeter lång, haft en omkrets på 81 centimeter och vägt hela 22,14 kilo. I dag uttalar sig Fisk og Fri om den sensationella fångsten, och de ser ingen anledning till att ifrågasätta varken fångstmannens trovärdighet eller fiskens vikt.

Tvivel växte snabbt när gårdagens bild började spridas – kunde det verkligen stämma att omkretsen på den danska megagäddan var 81 centimeter? Nja, troligtvis inte. Bilden visar att måttbandet vridits, och att det rätta måttet bör ha varit 69 centimeter. Men samtidigt påpekar Fisk och Fri, som fått tillgång till hela bildmaterialet, att omkretsen mättes 10-15 centimeter bakom gälarna. Efter granskning menar de att omkretsen kunde ha varit 20-25 procent större om mätningen gjorts längre ner på fisken. Om det stämmer hamnar man ganska nära de 81 centimeter som Per Krarup uppgett.

Inte heller fiskens längd på 127 centimeter kan bekräftas. Fisk og Fri uppskattar att längden snarare är 125-126 centimeter, vilket kan jämföras med Finn Sloth Hansens gällande rekordfisk som var 125,5 centimeter lång.  Den fisken vägde 21,1 kilo och hade en omkrets på 67,5 centimeter.

”Allt tyder på att fiskens angivna vikt är riktig…”

Däremot betvivlar Fisk og Fri inte att den angivna vikten på 22,1 kilo är riktig, efter att viktbilder granskats. De får medhåll av Henrik Carl från den danska rekordkommitén.
– Jag har också tittat noggrant på saken och håller med Fisk og Fri. Allt tyder på att fiskens angivna vikt är riktig, men självklart måste all formalia stämma när vi går vidare i ärendet, säger han.

De vittnen som medverkade under mätning och vägning efterlyses nu av fångstmannen Per Krarup, eftersom dessa var obekanta för honom och lämnade platsen innan kontaktuppgifter utbyttes. Det framgår tydligt att han koncentrerade sig mer på att glädja sig åt fångsten och returnera fisken snabbt, än att göra allt riktigt för att få rekordet godkänt.

”Jag är bara glad och otrolig tacksam över att jag har fångat den här fisken”

– Jag är bara glad och otrolig tacksam över att jag har fångat den här fisken, och om den godkänns som rekord bli jag inte mindre glad, berättar han för Fisk og Fri.

Läs hela reportaget här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Satsning på rödingen i Ören

Storrödingen i sjön Ören har varit på tillbakagång och 2015 startade ett projekt i syfte att vända trenden. Avelsfiske har utförts och nu har de första odlade rödingarna satts ut.

Brutalt öringhugg bland isflaken

Plötsligt knarrade Elis Wessmarks rulle och linan sprutade ut, när han trollade efter vårgädda bland isflak i en större sjö. Men han förstod snart att den vilt kämpande fisken inte var en förleksgädda. Och mycket riktigt – efter en stenhård fajt bryts ytan av en nästan meterlång öring i toppkondition!

Megakummel överträffar världsrekordet

När Tor Jan Skeie släppte ner sin sejfilé till 250 meters djup var siktet inställt på långa. Ett kraftigt hugg och en stenhård kamp avslutades med stor förvåning, då en väldig kummel på 124 centimeter och 14,55 kilo bröt Boknafjordens yta. Vikten överträffar med god marginal det gällande världsrekordet för spöfångad kummel.

I dag firas vandrande fiskar

Fiskens behov av fria vandringsvägar i rinnande vatten har fått en egen dag – World Fish Migration Day. Den infaller i dag och uppmärksammas i både Forshaga och Uppsala.

Fästingarna är här – så undviker du bett

Äntligen har vårvärmen slagit till i stora delar av landet efter en lång och segdragen vinter. Men det är inte bara vi som välkomnar solens strålar – det gör även fästingar som nu vaknar upp och söker efter värddjur. Här kommer sex tips på hur du minskar risken att bli biten.

Så gjuter du om dina jiggar

Har dina gummibeten tappat stinget? Eller är du bara sugen på att testa något annat? Ett kul och miljövänligt alternativ till att slänga och köpa nytt är att gjuta om dina gamla trotjänare. Claes ”Svartzonker” Claessson har släppt en skön film som visar hur du gör.

Nötningstålig superlina från ABU

Fireline Ultra 8 Carrier från Berkley tar med ny framställningsteknik superlinan ännu ett steg in i framtiden. Pär Lindberg, försäljningschef på ABU Garcia berättar om den nya linan som flörtar med haspelfiskarna. Kärt barn har många namn – spunnen lina, kevlarlina, superlina, flätlina osv. Hur som helst revolutionerade linan fisket när den äntrade marknaden i

Blomander rivstartar gössäsongen

Gösnestorn Tommy Blomander gav sig nyligen ut på årets första vertikalfiske i öppet vatten. Storgösarna var på hugget och toppfisken vägde nästan tio kilo!

Anmäl dig till Sommargäddan!

Den populära teamtävlingen Sommargäddan är tillbaka och i år blir det en hel del nyheter som skruvar upp spänningen ytterligare. Prisborden är som vanligt fulla av heta prylar och slutvinnarna kammar hem en Scandica 370 ALU med en Power-pole och ett Raymarine Axiom!

Klädskolan del 2

För 15 år sedan var allt så mycket enklare. Ville du ha fiskekläder som både var vattentäta och andades så köpte du ett ställ med Gore-Tex-membran. Om du kunde nöja dig med att plaggen bara var vattentäta så köpte du ett ställ i galonväv med beläggning av PVC. Idag ser det annorlunda ut. Låt oss

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!