Sikens vandringar följs med radiosändare

Sikar märks för att kunna följas i Alterälven. Foto: Andreas Broman / Länsstyrelsen i Norrbotten

Femtio sikar har märkts med radiosändare i en unik studie utanför Piteå. Länsstyrelsen i Norrbotten hoppas därigenom kunna följa sikens vandringar förbi Porsnäsdammen och vidare upp i Alterälven.

Kunskapen om sikens vandringsbeteenden är högst begränsad. Därför är förhoppningen stor att det pågående märkningsprojektet ska ge ny och värdefull information.

”Det är första gången det görs en radiosändarmärknings studie på sik”

– Vi vet inte så mycket om siken. Det är första gången det görs en radiosändarmärkningsstudie på sik. Vi kommer att få information om lekområden och vandringstider, säger Andreas Broman, biolog på Länsstyrelsen i Norrbotten, till P4 Norrbotten.

Sik med radiosändare. Foto: Andreas Broman / Länsstyrelsen i Norrbotten

Han och kollegorna ska nu se om sikarna tar sig förbi Porsnäsdammen, som tidigare utgjorde ett betydande vandringshinder men som nu är åtgärdad.
– Sikarna som vi märkt är födda nedströms den åtgärdade dammen. Det kan vara så att det tar flera sikgenerationer innan de sprider sig uppströms, säger Andreas Broman.

Länsstyrelsen undersöker sikens lekframgång genom att suga upp ägg från botten. Tekniken har tidigare använts i Finland med gott resultat.

 

Läs mer och lyssna på inslag från P4 Norrbotten här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Daniel fick megalånga

Året har inletts med ett osannolikt långafiske för den unge Daniel Andersen. Höjdpunkten kom i går då han lyckades bända upp ett riktigt monster på 36,2 kilo!

Bildspel: Sportfiskemässan i Stockholm

Är du sugen på att se de coolaste fiskebåtarna, den hetaste utrustningen och en massa balla beten? I så fall är du inte ensam. När Sportfiskemässan slog upp portarna i går kom rekordmånga besökare.

Film om fiskets tjusning

Varför fiskar vi egentligen? Svaret på den frågan kan naturligtvis variera. Men för vännerna i Wide Open Outdoor Film handlar det om betydligt mer än att landa stora fiskar. I den nysläppta filmen ”We are Fishermen – Backyard Session” bjuder de på störtsköna klipp om fiskets tjusning.

Svenskt bete på amerikansk topplista

När den anrika fisketidningen Field & Stream utser årets hetaste beten finns Headbanger Shad med på listan. Att det svenska betet faller storgäddorna i smaken visste vi, men tydligen får det även den nordamerikanske gäddsläktingen muskie att gapa stort.

Monsterhugg med Martin och Marko

Hissnande historier utlovas när Martin Falklind och Marko ”Markoolio” Lehtosalo ska berätta om sina gemensamma fiskäventyr. Sportfiskemässans publik kommer att bjudas på förstklassig underhållning med godbitar från både Abborrträsk och den grönländska vildmarken!

Olaglig trålning filmad i Öresund

Trålning i Öresund har varit förbjudet i över 80 år och anses vara en av förklaringarna till att torskbeståndet är förhållandevis starkt. Men nu avslöjar Greenpeace att långt ifrån alla respekterar förbudet. På en månad dokumenterades sex trålningar efter lektorsk. I ett av fallen klipptes trålen av mitt framför kameran.

Kritiserad nätdispens i Sommen dras tillbaka

Sommens rödingar och andra fiskar ser ut att slippa de extra stora nät som en yrkesfiskare nyligen fått godkända av Sommens fiskevårdsområde. Dispensen har nämligen dragits tillbaka efter stark kritik.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!