Sillkungar strandade på Filippinerna

De strandade sillkungarna - en hona på omkring 4,5 meter och en något kortare hane - drogs upp från stranden för att undersökas. Foto: Tourism Saint Bernard, Southern Leyte

Nyligen sköljdes två enorma sillkungar upp på en strand i Saint Bernard, Filippinerna. Arten lever vanligtvis på stora djup och upptäckten väckte uppståndelse, inte minst eftersom fynd förknippas med stundande jordbävningar.

Sillkungarna var döda när de hittades men i fin kondition. Det talar för att de kom från något närliggande havsdjup utanför kusten. Obduktionen kunde inte fastställa vad som orsakat strandningen, vilket förstärkte oron för en kommande tsunami. Det har nämligen hänt att uppsköljda sillkungar efterföljs av jordbävningar till havs, exempelvis i Japan 2011 då flera sillkungar dök upp innan utbrottet i Tohoku.

Forskare är i dagsläget inte eniga om huruvida det finns ett samband som kan förklaras vetenskapligt. I Japan har i alla fall sillkungar i lång tid setts som ett varsel från ovan. Där kallas arten Ryugu no tsukai som betyder ungefär ”budbärare från havsgudens palats”.

Följdes fynden av en jordbävning? Ja, det skedde faktiskt ett utbrott på Filippinerna dagen efter. Men det var över 100 mil från stranden där sillkungarna hittades, så sambandet är ytterst osäkert.

Bildspelet nedan visar obduktionen. Inuti honan fann man stora ansamlingar av välutvecklad ägg.

7
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Läs mer här.

Fakta: Sillkung (Regalecus glesne)
En spekatakulär och mycket långsmal fisk som vanligtvis lever på stora djup i alla världens oceaner. Anses vara världens längsta benfisk och individer på 8 meter har bekräftats. Är mestadels silverfärgad och har en längsgående ryggfena som är röd. Ryggfenans första fenstrålar är långa och har gett upphov till artens namn, då de kan påminna om en ”krona”. Huvudet är kort och högt och har en förhållandevis liten, utskjutande mun med svart insida och mycket små tänder. Sillkungen äter bland annat småfisk och krill som den jagar aktivt. Dess märkliga utseende har sannolikt gett upphov till rykten om havsodjur. Arten tros vara sällsynt, men har påträffats i Sverige minst tre gånger. Senast i Bovallstrand 2010.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Varmare vatten kan ge massdöd av fisk

Ny forskning visar att vattnet i Stilla havet kan bli omkring tre grader varmare år 2100. Det skulle få enorma konsekvenser för livet i havet och lokalt skulle uppemot 80 procent av arterna försvinna, visar studien.

Eldar tänds för Undens framtid

Vårdkasar, som traditionellt har använts för att signalera fara, kommer ikväll att tändas runt sjön Unden i protest mot att gruvbolaget European Cobalt vill leta efter metaller i den närliggande berggrunden.

Stopp för fiskodling i Storsjön

Företaget Bright Water Fish har fått avslag på sin ansökan om storskalig kassodling i Jämtländska Storsjön. Beslutet avslutar en lång juridisk process – och välkomnas av många som värnat om sjön.

Lubbe släpper abborrfilm

Nu finns Lubomir ”Lubbe” Pytels senaste film om abborrfiske på Youtube. Titeln är A-borrar 1.7 och som vanligt bjuds det på humor, vassa tips och en hel massa hugg!

Laxar känns igen på gällockens prickar

Fiskar du mycket lax och är nyfiken på hur många fiskar du återfångar? Kika i så fall på gällockens prickar. Ny forskning visar nämligen att individer kan igenkännas på prickarnas mönster.

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!