Sillkungar strandade på Filippinerna

De strandade sillkungarna - en hona på omkring 4,5 meter och en något kortare hane - drogs upp från stranden för att undersökas. Foto: Tourism Saint Bernard, Southern Leyte

Nyligen sköljdes två enorma sillkungar upp på en strand i Saint Bernard, Filippinerna. Arten lever vanligtvis på stora djup och upptäckten väckte uppståndelse, inte minst eftersom fynd förknippas med stundande jordbävningar.

Sillkungarna var döda när de hittades men i fin kondition. Det talar för att de kom från något närliggande havsdjup utanför kusten. Obduktionen kunde inte fastställa vad som orsakat strandningen, vilket förstärkte oron för en kommande tsunami. Det har nämligen hänt att uppsköljda sillkungar efterföljs av jordbävningar till havs, exempelvis i Japan 2011 då flera sillkungar dök upp innan utbrottet i Tohoku.

Forskare är i dagsläget inte eniga om huruvida det finns ett samband som kan förklaras vetenskapligt. I Japan har i alla fall sillkungar i lång tid setts som ett varsel från ovan. Där kallas arten Ryugu no tsukai som betyder ungefär ”budbärare från havsgudens palats”.

Följdes fynden av en jordbävning? Ja, det skedde faktiskt ett utbrott på Filippinerna dagen efter. Men det var över 100 mil från stranden där sillkungarna hittades, så sambandet är ytterst osäkert.

Bildspelet nedan visar obduktionen. Inuti honan fann man stora ansamlingar av välutvecklad ägg.

7
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Läs mer här.

Fakta: Sillkung (Regalecus glesne)
En spekatakulär och mycket långsmal fisk som vanligtvis lever på stora djup i alla världens oceaner. Anses vara världens längsta benfisk och individer på 8 meter har bekräftats. Är mestadels silverfärgad och har en längsgående ryggfena som är röd. Ryggfenans första fenstrålar är långa och har gett upphov till artens namn, då de kan påminna om en ”krona”. Huvudet är kort och högt och har en förhållandevis liten, utskjutande mun med svart insida och mycket små tänder. Sillkungen äter bland annat småfisk och krill som den jagar aktivt. Dess märkliga utseende har sannolikt gett upphov till rykten om havsodjur. Arten tros vara sällsynt, men har påträffats i Sverige minst tre gånger. Senast i Bovallstrand 2010.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Olaglig dumpning av 1300 ton torsk i Östersjön

Yrkesfiskare är skyldiga att landa all torsk som fångas i Östersjön, oavsett fiskens storlek. Ändå kastades 1300 ton småtorsk överbord av danska fiskare under 2016, avslöjar forskare från Danmarks Tekniske Universitet. 

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Skånsk skola utbildar sportfiskeguider

Det nappade inget vidare, men stämningen var ändå på topp när Esbjörn Möllerström och hans elever på Önnestadsgymnasiet pimplade abborre och tränade issäkerhet. – Det är en riktigt bra utbildning. För mig som älskar fiske passar den perfekt, berättar förstaårseleven Albin Rosdahl.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!