Sillkungar strandade på Filippinerna

De strandade sillkungarna - en hona på omkring 4,5 meter och en något kortare hane - drogs upp från stranden för att undersökas. Foto: Tourism Saint Bernard, Southern Leyte

Nyligen sköljdes två enorma sillkungar upp på en strand i Saint Bernard, Filippinerna. Arten lever vanligtvis på stora djup och upptäckten väckte uppståndelse, inte minst eftersom fynd förknippas med stundande jordbävningar.

Sillkungarna var döda när de hittades men i fin kondition. Det talar för att de kom från något närliggande havsdjup utanför kusten. Obduktionen kunde inte fastställa vad som orsakat strandningen, vilket förstärkte oron för en kommande tsunami. Det har nämligen hänt att uppsköljda sillkungar efterföljs av jordbävningar till havs, exempelvis i Japan 2011 då flera sillkungar dök upp innan utbrottet i Tohoku.

Forskare är i dagsläget inte eniga om huruvida det finns ett samband som kan förklaras vetenskapligt. I Japan har i alla fall sillkungar i lång tid setts som ett varsel från ovan. Där kallas arten Ryugu no tsukai som betyder ungefär ”budbärare från havsgudens palats”.

Följdes fynden av en jordbävning? Ja, det skedde faktiskt ett utbrott på Filippinerna dagen efter. Men det var över 100 mil från stranden där sillkungarna hittades, så sambandet är ytterst osäkert.

Bildspelet nedan visar obduktionen. Inuti honan fann man stora ansamlingar av välutvecklad ägg.

7
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Läs mer här.

Fakta: Sillkung (Regalecus glesne)
En spekatakulär och mycket långsmal fisk som vanligtvis lever på stora djup i alla världens oceaner. Anses vara världens längsta benfisk och individer på 8 meter har bekräftats. Är mestadels silverfärgad och har en längsgående ryggfena som är röd. Ryggfenans första fenstrålar är långa och har gett upphov till artens namn, då de kan påminna om en ”krona”. Huvudet är kort och högt och har en förhållandevis liten, utskjutande mun med svart insida och mycket små tänder. Sillkungen äter bland annat småfisk och krill som den jagar aktivt. Dess märkliga utseende har sannolikt gett upphov till rykten om havsodjur. Arten tros vara sällsynt, men har påträffats i Sverige minst tre gånger. Senast i Bovallstrand 2010.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!