Sillkungar strandade på Filippinerna

De strandade sillkungarna - en hona på omkring 4,5 meter och en något kortare hane - drogs upp från stranden för att undersökas. Foto: Tourism Saint Bernard, Southern Leyte

Nyligen sköljdes två enorma sillkungar upp på en strand i Saint Bernard, Filippinerna. Arten lever vanligtvis på stora djup och upptäckten väckte uppståndelse, inte minst eftersom fynd förknippas med stundande jordbävningar.

Sillkungarna var döda när de hittades men i fin kondition. Det talar för att de kom från något närliggande havsdjup utanför kusten. Obduktionen kunde inte fastställa vad som orsakat strandningen, vilket förstärkte oron för en kommande tsunami. Det har nämligen hänt att uppsköljda sillkungar efterföljs av jordbävningar till havs, exempelvis i Japan 2011 då flera sillkungar dök upp innan utbrottet i Tohoku.

Forskare är i dagsläget inte eniga om huruvida det finns ett samband som kan förklaras vetenskapligt. I Japan har i alla fall sillkungar i lång tid setts som ett varsel från ovan. Där kallas arten Ryugu no tsukai som betyder ungefär ”budbärare från havsgudens palats”.

Följdes fynden av en jordbävning? Ja, det skedde faktiskt ett utbrott på Filippinerna dagen efter. Men det var över 100 mil från stranden där sillkungarna hittades, så sambandet är ytterst osäkert.

Bildspelet nedan visar obduktionen. Inuti honan fann man stora ansamlingar av välutvecklad ägg.

7
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Läs mer här.

Fakta: Sillkung (Regalecus glesne)
En spekatakulär och mycket långsmal fisk som vanligtvis lever på stora djup i alla världens oceaner. Anses vara världens längsta benfisk och individer på 8 meter har bekräftats. Är mestadels silverfärgad och har en längsgående ryggfena som är röd. Ryggfenans första fenstrålar är långa och har gett upphov till artens namn, då de kan påminna om en ”krona”. Huvudet är kort och högt och har en förhållandevis liten, utskjutande mun med svart insida och mycket små tänder. Sillkungen äter bland annat småfisk och krill som den jagar aktivt. Dess märkliga utseende har sannolikt gett upphov till rykten om havsodjur. Arten tros vara sällsynt, men har påträffats i Sverige minst tre gånger. Senast i Bovallstrand 2010.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Nytt svenskt hajrekord

Per Alexanderssons väldiga håkäring från i somras har nu godkänts som nytt svenskt rekord. Fisken var hela 282 centimeter lång och är därmed en av de största fiskar som spöfångats i Sverige.

Gäddhouse-genre får två nya alster

ThePikeFather och DjRobaCo har nyligen släppt två låtar med gäddtema. Den allra färskaste – Dans i Gäddvassen – har världspremiär på Spotify i dag och visar tydliga influenser från svenskt dansband. – DjRobaCo och jag har skapat två GäddHouse-låtar som förhoppningsvis glädjer många ute i stugorna. Vi ses i folkparkerna, hälsar Klas ”ThePikeFather” Skoglund.

Fiskade makrill från bryggan – fick en tryckarfisk!

En minst sagt sensationell fisk drogs nyligen upp på piren i norska Holmestrand. Ryszard Stanislaw Jania fick ett hårt pelagiskt hugg och kunde efter landningen inte förstå vad han fångat. Dagen efter fick han reda på att den märkliga fångsten var en tryckarfisk. Arten hör hemma i betydligt varmare vatten och fisken har nu anmälts som nytt norskt rekord.

Måsdyk gav sanslös abborrsvit

Modern teknik i all ära, men ibland kan man hitta fisk genom att iaktta naturen. Det fick Jens Byholm nyligen erfara, när jagande måsar visade vägen till hans livs galnaste abborrfiske. Under några magiska morgontimmar lyckades han och Linus Storm fånga elva abborrar över kilot, varav två toppfiskar vägde över 1600 gram!

Tålamod gav drömabborre

Överväger du att avsluta årets abborrsäsong? Titta på Mathias Hennings mäktiga höstabborre så kanske du tänker om. En vackrare fisk är svår att tänka sig. Hugget kom oväntat efter en seg inledning, och när vågen visade 1,67 kilo var lyckan total!

Rekordstor fenknot fångad i Öresund

Patrik Nilsson från Helsingborg fångade i somras en väldig fenknot på bottenmete i Öresund.  Fisken högg på en sillagnad krok i dagens sista nedsläpp och vägde hela 0,975 kilo, vilket överträffade det tidigare rekordet med 37 gram. Läs här Patriks egen berättelse om sin drömfångst, som i tisdags godkändes som nytt svenskt rekord.

Predatorfiske i slottsmiljö

Är du intresserad av predatorfiske och häftiga sportfiskebåtar? Och vill du dessutom gärna kombinera ett mässbesök med tävlingsfiske? I så fall kan det vara en bra idé att markera datumen 25-27 maj i nästa års kalender. Då hålls nämligen Swedish Game Fair på Tullgarns slott.

Snart dags för streetfiske i Karlstad

På lördag ska det tävlingsfiskas i centrala Karlstad. Den populära tävlingen Karlstad Street Masters Abborre arrangeras som vanligt av butiken Vildmarksliv Outddor Store, som hoppas på många deltagare och huggvilliga fiskar.

Sensationell rockafångst på 38 kilo!

Sverre Magnus Selbach fick sitt livs fisk när han i söndags metade i Trondheimsfjorden djup. Fiskens tyngd och beteende gjorde honom konfunderad – kunde det vara en håkäring? Nej då, fisken i fråga var betydligt ovanligare än så. Sverre hade fångat en svartbuksrocka – och fisken var enorm!
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!