Sjöhäst funnen i Kattegatt

Finns det snart sjöhästar I svenska vatten? Ja, det får framtiden utvisa. I förra veckan gjordes i alla fall ett sensationellt fynd i Danmark. Foto: Henrik Carl / Fiskeatlasset

Ett exemplar av kortnosad sjöhäst har nyligen hittats i Danmark. Arten lever vanligtvis i varmare vatten och nu vill forskare få in rapporter om fler eventuella fynd.

Den lilla sjöhästen hittades död vid stranden i Kalundborg på västra Själland. Arten kortnosad sjöhäst – som bland annat lever i Medelhavet – har spridit sig norrut och finns nu även i Engelska kanalen.
– Det är möjligt att den har uppehållit sig i våra farvatten hela sommaren, men dött av kylan, säger fiskexperten Henrik Carl vid Köpenhamns universitet.

Sjöhästen från Kalundborg har inlämnats till Fiskeatlasset. Via universitetets hemsida ombeds nu allmänheten att hålla ögonen öppna så att fler eventuella individer kan upptäckas. Levande exemplar ska återutsättas eftersom arten är fredad.

”Kanske har dess spridning en koppling till klimatförändring och ökad vattentemperatur”

– Roligt med fynd av kortnosad sjöhäst i Kattegatt! Jag känner inte till något fynd av arten i svenska vatten, men ströfynd av sydliga arter görs ju då och då. Kanske har dess spridning en koppling till klimatförändring och ökad vattentemperatur, säger biologen Kenneth Lundin på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Läs mer om det sensationella fyndet här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Skånsk skola utbildar sportfiskeguider

Det nappade inget vidare, men stämningen var ändå på topp när Esbjörn Möllerström och hans elever på Önnestadsgymnasiet pimplade abborre och tränade issäkerhet. – Det är en riktigt bra utbildning. För mig som älskar fiske passar den perfekt, berättar förstaårseleven Albin Rosdahl.

Rönne å kan bli eldorado för laxfiskare

Planer finns på att göra Eslöv till ett laxfiskecenter av rang, i likhet med Mörrum som i dag lockar turister från när och fjärran. Ett stort steg på vägen vore att riva de kraftverk som blockerar för laxen i Rönne å.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!