Sjöhäst funnen i Kattegatt

Finns det snart sjöhästar I svenska vatten? Ja, det får framtiden utvisa. I förra veckan gjordes i alla fall ett sensationellt fynd i Danmark. Foto: Henrik Carl / Fiskeatlasset

Ett exemplar av kortnosad sjöhäst har nyligen hittats i Danmark. Arten lever vanligtvis i varmare vatten och nu vill forskare få in rapporter om fler eventuella fynd.

Den lilla sjöhästen hittades död vid stranden i Kalundborg på västra Själland. Arten kortnosad sjöhäst – som bland annat lever i Medelhavet – har spridit sig norrut och finns nu även i Engelska kanalen.
– Det är möjligt att den har uppehållit sig i våra farvatten hela sommaren, men dött av kylan, säger fiskexperten Henrik Carl vid Köpenhamns universitet.

Sjöhästen från Kalundborg har inlämnats till Fiskeatlasset. Via universitetets hemsida ombeds nu allmänheten att hålla ögonen öppna så att fler eventuella individer kan upptäckas. Levande exemplar ska återutsättas eftersom arten är fredad.

”Kanske har dess spridning en koppling till klimatförändring och ökad vattentemperatur”

– Roligt med fynd av kortnosad sjöhäst i Kattegatt! Jag känner inte till något fynd av arten i svenska vatten, men ströfynd av sydliga arter görs ju då och då. Kanske har dess spridning en koppling till klimatförändring och ökad vattentemperatur, säger biologen Kenneth Lundin på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Läs mer om det sensationella fyndet här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Större, tyngre, modernare – HiLo 2017

2017 års upplaga av Abu Garcias välrenommerade bete Hi-Lo är både längre och tyngre – dessutom har den klassiska vobblern förärats med en ny intressant och ack så viktig detalj. I över 60 år har Hi-Lo fångat gäddor, gösar och abborrar på olika djup, tack vare den ställbara skeden. En egenskap lika viktig då som

Monstergädda bjöd på action i håven

Jean-Marc Brison hade kastat hela dagen med stora beten i hopp om att lura någon av de beryktade storgäddorna i den holländska sjön. På eftermiddagen tittade solen fram och då kom belöningen!

Stora problem för kustharren

De unika harrbestånden i Bottniska viken är hotade. Det visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten. – Flera insatser krävs för att öka kunskapen om harren i Östersjön och för att kunna bevara och stärka beståndet, säger Sofia Brockmark på HaV.

LÄSARRESA: Häng med Fiskejournalen till Risøysundet!

I samarbete med Nordic Sea Angling anordnar nu Fiskejournalen en unik läsarresa till havsfiskeparadiset Risøysundet. Det blir midnattsol, fantastisk natur, go gemenskap och ett kriminellt spännande fiske! Risøysundet är känt för sina enorma hälleflundror, stortorskar och grova sejar – lägg där till ett superspännade artfiske så är den salta fiskedrömmen komplett. Ta chansen att följa

Fiskejournalen nummer 9 – nu i butik!

Mörkret dominerar utanför fönsterrutorna och flera vatten täcks redan av is. Många jublar och ser fram emot en ny säsong av pimpel och ismeten. Andra finner öppet vatten och anpassar tekniken efter kylan. Några växlar ner sitt fiske och inväntar våren. Oavsett hur dina planer set ut lär du gilla vårt senaste nummer!

”Smarta” Spydro filmar huggen

Sportfiskekameran Spydro uppges vara den första ”smarta” fiskekameran för undervattensbruk, genom att den automatiskt spelar in allt spännande som händer och skickar filmerna direkt till din mobil. 

Har du koll på säkerheten?

Det trevliga vinterfisket kan snabbt övergå till en skräckupplevelse med dödlig utgång om du inte har koll på livsavgörande säkerhetsdetaljer. Här får du via rörliga bilder och information från issakerhet.se koll på läget. Dela med dig till familj och vänner. För många av oss kom vintern som ett brev på posten och i med den

Ensamfiske gav drömrocka

Även för erfarna proffsfiskare sticker vissa fångster ut. Så var det när Christer Gjövaag nyligen fick en väldig svartbuksrocka under ett ensamfiske ute på Trondheimsfjorden. – Min bästa fångst hittills i livet, konstaterar den glada fångstmannen.

Hur ser dina färgade beten ut på djupet?

Har du någonsin funderat på hur din röda vobbler ser ut på tio meters djup? Här kommer en film som visar hur tio olikfärgade plaströr ser ut från ytan ner till 47 meters djup.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!