Sjöhäst funnen i Kattegatt

Finns det snart sjöhästar I svenska vatten? Ja, det får framtiden utvisa. I förra veckan gjordes i alla fall ett sensationellt fynd i Danmark. Foto: Henrik Carl / Fiskeatlasset

Ett exemplar av kortnosad sjöhäst har nyligen hittats i Danmark. Arten lever vanligtvis i varmare vatten och nu vill forskare få in rapporter om fler eventuella fynd.

Den lilla sjöhästen hittades död vid stranden i Kalundborg på västra Själland. Arten kortnosad sjöhäst – som bland annat lever i Medelhavet – har spridit sig norrut och finns nu även i Engelska kanalen.
– Det är möjligt att den har uppehållit sig i våra farvatten hela sommaren, men dött av kylan, säger fiskexperten Henrik Carl vid Köpenhamns universitet.

Sjöhästen från Kalundborg har inlämnats till Fiskeatlasset. Via universitetets hemsida ombeds nu allmänheten att hålla ögonen öppna så att fler eventuella individer kan upptäckas. Levande exemplar ska återutsättas eftersom arten är fredad.

”Kanske har dess spridning en koppling till klimatförändring och ökad vattentemperatur”

– Roligt med fynd av kortnosad sjöhäst i Kattegatt! Jag känner inte till något fynd av arten i svenska vatten, men ströfynd av sydliga arter görs ju då och då. Kanske har dess spridning en koppling till klimatförändring och ökad vattentemperatur, säger biologen Kenneth Lundin på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Läs mer om det sensationella fyndet här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Börja fiska i sommar!

Är du 16 år eller yngre och vill fiska under sommarlovet men saknar utrustning? Ingen fara, tack vare ett unikt projekt kan du nämligen låna en fiskeutrustning hela sommaren!

Envishet gav 125-centimetare

Pelle Wallquist fortsatte att lägga timme efter timme i ett vatten han trodde på, trots att storhuggen uteblev. Men i går kom beviset på att magkänslan var kalibrerad. Ett ”bottennapp” började plötsligt röra på sig och snart lyfte han upp en vacker madame på 125 centimeter.

Krafttag mot läkemedel i svenska vatten

Regeringen vill se en minskning av läkemedelsrester i svenska vattendrag. Därför ger man nu på bidrag för tekniska investeringar som förbättrar reningen av avloppsvatten. 

Ny drömabborre för Dejan

Abborresset Dejan Milosevic fångade nyligen en fantastisk abborre under ett kvällspass i vårsolen. Fisken bjöd på ett stenhårt hugg och vägde in på 2,25 kilo.

8-fjordar får miljöpris

Projekt 8-fjordar tilldelas vattenmiljöpriset Sjöstjärnan för sitt arbete i Bohusläns fjordsystem.  – Riktigt roligt! Det här betyder jättemycket för oss, hälsar projektledaren Niclas Åberg.

Sportfiskare sökes till norskt tonfiskprojekt

Norska Havsforskningsinstituttet söker sportfiskare till en märkningsstudie på blåfenad tonfisk. Sportfiskarnas nationalitet är inte viktig – däremot sälls stora krav på både erfarenhet och utrustning.

Jörgens megaborre – nu också på film!

I veckan skrev vi om fiskeprofilen och abborrnestorn Jörgen Larssons svenskfångade personbästa – en ståtlig jägare på 2010 gram. Här kommer en film på den mäktiga releasen!

Boktips: ”Färnan – min favoritfisk”

Många metare har ett passionerat förhållande till färnan. En av dessa är biologen och specimenmetaren Carl-Johan Månsson som har skrivit en hel bok om hur denna stridbara fisk lever och kan fiskas.

Laxar i Lagan plågas till döds

Ett tiotal laxar har simmat in i en dödsfälla utan återvändo vid kraftverket i Laholm. Fiskarna är tydligt plågade och har drabbats av svampangrepp i det varma vattnet. – Nu får det räcka med djurplågeriet! Laxarna kan inte simma upp och de kan heller inte backa ner. Detta händer regelbundet och varför inte dammtröskeln som

Gäddfiske gav mäktig mal

När Aldin Ferhatovic fiskade kustgädda från land tog det plötsligt tvärstopp. Hans gäddjigg hade nämligen fallit en stor mal i smaken.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!