Sjöhästens märkliga utseende nära en förklaring

Tångsnällan har, i likhet med sjöhästarna, en pipettlik mun perfekt anpassad för att suga in smådjur. Foto: Louise Eriander

Arvsmassan hos en viss typ av sjöhäst är nu kartlagd. Forskare har funnit gener som är kopplade till sjöhästens egenskaper, vilket öppnar för en jämförelse med andra fiskgrupper. Det skulle kunna ge en förklaring till hur sjöhästarnas speciella utseende har uppstått.

Den sjöhäst vars gener nu analyserats heter Hippocampus comes. I likhet med övriga sjöhästar är den nära släkt med flera svenska arter. Ett exempel är tångsnällan. Den delar sjöhästarnas unika huvudform och rörformade mun, liksom det ovanliga beteendet att äggen befruktas och utvecklas hos hanen. Ingrid Ahnesjö, professor i zooekologi vid Uppsala universitet, studerar tångsnällan och tycker att studien är intressant. – Att kunna förstå vilka gener det är som förklarar hur de ser ut och vilka gener som har försvunnit och vad som har tillkommit jämfört med andra fiskgrupper är jättespännande, berättar hon.

Läs mer och lyssna på Vetenskapsradions inslag här.

Läs artikeln i Nature här.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.

Regnbågar på rymmen fiskas i Storsjön

Tusentals regnbågar tros ha rymt från en odling i södra Storsjön. Arten hör inte hemma i systemet och kan påverka öringen negativt. Därför välkomnar nu Länsstyrelsen i Jämtland att de snarast fiskas upp.

Sportfiskarna söker nya medarbetare

Har du lust att bli ungdomsansvarig i Malmö eller projektledare för Sportfiskarnas satsning med att få fler barn och ungdomar att börja fiska? I så fall finns det nu två spännande tjänster att söka.

Temadag om vattenvård och flugfiske

Hur skapas förutsättningar för välmående vattendrag och starka öringbestånd? Det och mycket annat kommer att diskuteras den 10 september då Tranås Energi bjuder in till en fullspäckad temadag. Deltagarna får bland annat besöka Visskvarns kraftstation och lyssna på föredrag av fiskeprofilen Johan Klingberg och Sportfiskarnas biolog Mattias Larsson.

Storfångster i Artjakten

Sommarens stora fisketävling för barn är en succé och över 1500 fiskar har redan anmälts. Flera fångster kommer från havsdjupen och deltagarna har bland annat fått upp lubb, håkäring och vitrocka.

Kampanj ska rädda brittiska berggyltor

Skotska laxodlingar har problem med laxlus. För att begränsa förödelsen importeras stora mängder uppfiskade berggyltor som ska beta bort parasiterna från de drabbade laxarna. Gyltorna kommer från England och sportfiskare längs kusten upplever att arten är på väg att försvinna. Därför startar nu Angling Trust en kampanj för att stoppa handeln med levande gyltor.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!