Sjölin drar en drömabborre

Jonathan Sjölin med sin fantastiska vinterabborre på över två kilo. Foto: Theodor Myrberg

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Jonathan Sjölin har under året satsat helhjärtat på ett vatten som han vet håller riktigt stor fisk. Vårsäsongen innebar ett 50-tal pass och kröntes av en enorm abborre på hela 54 centimeter. Fisken var dock utlekt och vikten stannade på 1860 gram. Därefter följde mängder av fina abborrar, och även höstfisket har varit bra med en toppfisk på 1620 gram.
Men i tisdags högg en fisk i en helt annan viktklass.

”plötsligt stack den iväg i en vild rusning”

– Jag fiskade av en stenkant och tog in betet väldigt långsamt i det iskalla vattnet. Efter ett spinnstopp på tre sekunder kände jag ett försiktigt hugg, men när jag lyfte spöt så trodde jag först att jag fastnat i sjögräs. Men det berodde på att fisken följde med in och plötsligt stack den iväg i en vild rusning. Jag satte hård press och lyckades få in den ganska snabbt. Den första håvningen misslyckades och fisken stack ner mot djupet igen. Men andra gången gick det bättre och det var en härlig känsla att se fisken i nätet.

”Jiggen lossnade av sig själv och dessutom hade beteslåset öppnats…”

Jiggen lossnade av sig själv och dessutom hade beteslåset öppnats, så den här gången hade jag riktigt flyt, berättar Jonathan.

När han lyfte upp den väldiga fisken insåg han att ett nytt personbästa låg inom räckhåll. Längden var hela 52 centimeter och dessutom var kroppen väldigt hög. Även vikten imponerade och vågen stannade på 2030 gram.
– Det var otroligt kul att äntligen lyckas. Även om det gått några dagar är känslan svår att beskriva, säger han.

Foto: Theodor Myrberg

Abborren föll för en Curly Shad i färgen Chartreuse och Jonathan, som själv är testfiskare för Darts, har en del tips när det kommer till beteslådan.

”det är viktigt att man har betet i vattnet så mycket som möjligt”

–Fisket på vintern är svårt och det är viktigt att man har betet i vattnet så mycket som möjligt. Därför satsar jag på ett fåtal varianter i olika färger och varierar mellan dessa. Om man har allt för många valmöjligheter finns det risk att man läger för mycket tid på att byta beten. Dessutom blir man osäker på om man har satsat rätt. Självförtroende är väldigt viktigt vid den här typen av fiske, berättar han.

Innebär Jonathans drömfisk att han nu avslutar säsongen?
– Nej, verkligen inte. Här fryser sällan vattnet så jag hoppas kunna fiska hela vintern, hälsar han.

Vi gratulerar till en fantastisk fisk!

Läs mer om fångsten här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Sötsug kan hjälpa torsken

Nästa gång du blir sugen på godis kan du faktiskt hjälpa den utsatta torsken. Lakritsföretaget Kolsvart har nämligen fyllt påsar med hallon- och vinbärstorskar som stödjer Sportfiskarnas arbete för starkare bestånd.

Garmin förtydligar livet under ytan

Framtiden är här. Varje fall om men ser på filmerna och dumparna från Garmins nya skapelse Panoptix LiveScope. Nu kan du enligt Garmins senaste uttalande till och med i realtid se om det är en gös eller en gädda som simmar under båten. Tack vare Panoptix LiveScopes aktiva skanningskapacitet kan du med en kompatibel ekolodsskärm

Motor Marin Pike Open 2018

I höst är det dags för andra upplagan av gäddtävlingen Motor Marin Pike Open i Blekinge skärgård. Nytt för i år är att halva anmälningsavgiften går till Sportfiskarnas arbete med att hjälpa Östersjöns gäddor.

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!