Sjölin drar en drömabborre

Jonathan Sjölin med sin fantastiska vinterabborre på över två kilo. Foto: Theodor Myrberg

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Jonathan Sjölin har under året satsat helhjärtat på ett vatten som han vet håller riktigt stor fisk. Vårsäsongen innebar ett 50-tal pass och kröntes av en enorm abborre på hela 54 centimeter. Fisken var dock utlekt och vikten stannade på 1860 gram. Därefter följde mängder av fina abborrar, och även höstfisket har varit bra med en toppfisk på 1620 gram.
Men i tisdags högg en fisk i en helt annan viktklass.

”plötsligt stack den iväg i en vild rusning”

– Jag fiskade av en stenkant och tog in betet väldigt långsamt i det iskalla vattnet. Efter ett spinnstopp på tre sekunder kände jag ett försiktigt hugg, men när jag lyfte spöt så trodde jag först att jag fastnat i sjögräs. Men det berodde på att fisken följde med in och plötsligt stack den iväg i en vild rusning. Jag satte hård press och lyckades få in den ganska snabbt. Den första håvningen misslyckades och fisken stack ner mot djupet igen. Men andra gången gick det bättre och det var en härlig känsla att se fisken i nätet.

”Jiggen lossnade av sig själv och dessutom hade beteslåset öppnats…”

Jiggen lossnade av sig själv och dessutom hade beteslåset öppnats, så den här gången hade jag riktigt flyt, berättar Jonathan.

När han lyfte upp den väldiga fisken insåg han att ett nytt personbästa låg inom räckhåll. Längden var hela 52 centimeter och dessutom var kroppen väldigt hög. Även vikten imponerade och vågen stannade på 2030 gram.
– Det var otroligt kul att äntligen lyckas. Även om det gått några dagar är känslan svår att beskriva, säger han.

Foto: Theodor Myrberg

Abborren föll för en Curly Shad i färgen Chartreuse och Jonathan, som själv är testfiskare för Darts, har en del tips när det kommer till beteslådan.

”det är viktigt att man har betet i vattnet så mycket som möjligt”

–Fisket på vintern är svårt och det är viktigt att man har betet i vattnet så mycket som möjligt. Därför satsar jag på ett fåtal varianter i olika färger och varierar mellan dessa. Om man har allt för många valmöjligheter finns det risk att man läger för mycket tid på att byta beten. Dessutom blir man osäker på om man har satsat rätt. Självförtroende är väldigt viktigt vid den här typen av fiske, berättar han.

Innebär Jonathans drömfisk att han nu avslutar säsongen?
– Nej, verkligen inte. Här fryser sällan vattnet så jag hoppas kunna fiska hela vintern, hälsar han.

Vi gratulerar till en fantastisk fisk!

Läs mer om fångsten här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Olaglig dumpning av 1300 ton torsk i Östersjön

Yrkesfiskare är skyldiga att landa all torsk som fångas i Östersjön, oavsett fiskens storlek. Ändå kastades 1300 ton småtorsk överbord av danska fiskare under 2016, avslöjar forskare från Danmarks Tekniske Universitet. 

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!