Sjön Yxern misshandlas kraftigt

Sjön Yxern i Småland misshandlas hårt genom regleringar och stora delar av sjön ödeläggs med jämna mellanrum. Foto: Tino Åberg

Kalmar läns största sjö, Yxern, har under längre tid varit hårt reglerad av vattenkraft på ett hänsynslöst sätt och sjön tappar stundtals 40 procent av vattenytan.

Nedströms Yxern, belägen mellan Vimmerby och Västervik i Småland, finns nio stycken småskaliga vattenkraftverk. Fem stycken av dem, som ägs av det kommunala bolaget Tekniska verken i Linköping, producerar tillsammans endast den mängd som ett enda vindkraftverk gör, men ställer till desto mer oreda  i Yxern för fåglar, fiskar och andra djur.
– Det finns inget försvar att förstöra och ödelägga en så stor del av en sjö för den lilla effekten man får ut av de här vattenkraftverken, säger Tomas Kronståhl, kommunalråd i Västerviks kommun, till SVT.
Vid kraftverken finns heller ingen möjlighet för fiskar och andra djur att passera.
Sättet Yxern behandlas på har varit känt sedan länge och Tekniska verken säger sig ha försökt med att tappa mindre vatten ur sjön, men oenighet med andra producenter har stoppat försöken. Och någon tanke på faunapassager verkar inte finnas.
– Några extra pengar för att bygga fiskvägar, det har vi inte satsat där, därför att det inte är prioriterat. Det säger Mile Elez, teknisk direktör vid Tekniska verken i Linköping, till SVT och förklarar vidare att de 151 miljoner skattekronor bolaget fått för att man utvinner förnybar energi vid sina småskaliga verk knappast kommer användas till förmån för någon biologisk mångfald.
– De 151 miljonerna vi fått har inte ett dugg att göra med fiskarna, de är bara för förnybar energi. Vi gör insatser för pengarna där vi tycker de gör mest nytta.
Totalt driver bolaget 36 småskaliga vattenkraftverk i Småland, Östergötland och Sörmland. Nu får Tekniska verken skarp kritik från flera håll, bland annat från Älvräddarna:
– Det är ju en ren miljöförstöring, och det gäller ju alla kraftverk som Tekniska verken har, säger Patrik Wallenberg, som är Älvräddarnas representant i Linköping.
Tino Åberg ägnar stor tid åt att slåss för Yxern och har gjort det en längre tid. Att problemet i dagarna uppmärksammades i ett större sammanhang som SVT:s Aktuellt gläder Tino – och kanske rent av behövs.
– Det är bra att Aktuellt uppmärksammar det här som händer Yxern. Så att allmänheten får reda på hur kraftbolagen struntar i miljön när det gäller vattenkraft. Att kraftverksägarna sedan får pengar i form av elcertifikat och att inte en enda krona går till miljöåtgärder för fisk och andra vattenlevande djur, det tror jag inte att allmänheten känner till, säger Tino till dagensvimmerby.se.
Nedan kan du se hela SVT:s inslag om Yxern.


Anders Holm

Annons
AKTUELLT

Jätterymning av regnbågar i Kattegatt

Omkring 20 000 regnbågar har rymt från en kustbaserad odling i Kalundborg på västra Själland. Sportfiskare oroas över att havsöringen kan ta skada och hjälps åt att fånga in rymlingarna.

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!