Ska EU avgöra ändå?

Älvräddarna vill att EU-domstolen prövar Eon:s ansökan – för att få till en prejudicerande dom. Foto: Jennie Zetterqvist/Dagbladet)

Älvräddarna:
Eon återkallade för en knapp månad sedan sin ansökan om effektivisering och ombyggnad av Rundbackens kraftverk i Timrå kommun. Detta efter att mark- och miljödomstolen tänkt skicka ett antal frågor till EU-domstolen för förhandsavgörande. Älvräddarna ansåg att Eon:s återkallelse var taktik för att slippa få ett avgörande som skulle påverka inte bara Eon:s utan även andra kraftföretags framtida ansökningar negativt. Nu vill kammarkollegiet och Älvräddarna samt Naturskyddsföreningen i Timrå att frågorna ändå ska skickas till EU.
Rundbackens kraftverk har varit föremål för notiser och artiklar sedan 2008. Första gången återkallade Eon själva via sitt ombud Alrutz advokatbyrå ansökan eftersom man missat att ha samråd med Kammarkollegiet och andra motparter. När sedan ansökan åter skickats in meddelade Eon:s informationsansvarige Jonas Andrén att Eon i det fall man fick nej i miljödomstolen inte tänkte gå vidare. Eon fick avslag i mark- och miljödomstolen, men valde trots tidigare uttalanden att gå vidare och vann fallet i mark- och miljööverdomstolen. Målet återvisades till första instans, mark- och miljödomstolen, som hade att sätta de villkor för verksamheten som behövs för att göra den tillåtlig. Nu valde mark- och miljödomstolen en annan väg och ville skicka fyra frågor till EU-domstolen för förhandsavgörande. Frågorna gäller bland annat hur ickeförsämringskravet för våra vatten i Sverige ska tolkas.
Eon svarade då med att dra tillbaka sin ansökan.
– Vår analys av detta är att Eon helt enkelt är rädda för att få ett förhandsavgörande som skulle ge inte bara Eon utan alla kraftbolag bekymmer. EU kan ju mycket väl tolka vattendirektivets bestämmelser på ett sådant sätt att ombyggnationer som Eon vill göra i Rundbacken helt enkelt inte blir möjliga pga. för stor miljöpåverkan på vattnen, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Nu går målet in i nästa fas då kammarkollegiet och även Älvräddarna samt Naturskyddsföreningen i Timrå bestämt menar att frågorna ska ställas till EU-domstolen, oavsett att Eon återkallat sin ansökan. Eftersom målet blev vilande när frågorna ska skickas till EU, menar samtliga motparter att Eon inte i detta läge kan återkalla sin ansökan. Går domstolen på kammarkollegiets och de andra motparternas linje kan det innebära stora omställningar för svensk vattenkraftsindustri.
www.alvraddarna.se

Läs tidigare notiser om ärendet Eon och Rundbacken.

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!