Skagerrakavtal klart – viktigt för kustnära fisket

fiskekvoter i Skagerrak

Enligt det nu undertecknade avtalet ska fiskaren fiska efter de regler som kuststaten utfärdat. Detta innebär att svenska och danska fiskare skall rätta sig efter norska regler inom den norska delen av Skagerrak.

EU och Norge har nu undertecknat ett nytt Skagerrakavtal som ger svenska, danska och norska yrkesfiskare tillträde till varandras kustnära vatten. Avtalet ger rätt att fiska in till fyra nautiska mil, cirka sju kilometer, från respektive lands baslinje.
– Det känns väldigt bra att vi nu efter mer än tre års diskussioner och åtskilliga internationella överläggningar nu är överens i denna viktiga fråga, säger Bengt Kåmark på Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.
Det tidigare avtalet mellan Sverige, Danmark och Norge från 1966 sades upp av Norge, och upphörde i augusti 2012. En av stötestenarna var att det tidigare avtalet tillät länderna att fiska på sina egna regler i den andra partens vatten, så kallad flaggstatsjurisdiktion. Norge ansåg att deras nationella förbud att kasta fisk överbord skulle gälla även för EU-fartyg.
Utan avtal gäller att de länder som får fiska i Skagerrak inte har tillträde närmare än tolv nautiska mil (cirka 21 km) från varandras kuster.
– En stor del av svenskt fiske på norskt vatten bedrivs i det kustnära området mellan tolv och fyra nautiska mil. Det är särskilt viktigt för svenska räkfiskare att kunna fiska här, säger Bengt Kåmark, utredare på enheten för fiskereglering.
– Även för danska och norska fiskare är det viktigt att ha tillgång till grannländernas traditionella kustnära fiske i Skagerrak.
Vid ett möte i London torsdagen den 24 oktober undertecknade norska förhandlingschefen Ann Kristin Westberg och EU:s förhandlingschef John Spencer ett avtal för ömsesidigt tillträde för Sverige, Danmark och Norge att fiska i varandras vatten in till fyra nautiska mil (cirka 7 kilometer) från respektive lands baslinje.
Enligt det nu undertecknade avtalet ska fiskaren fiska efter de regler som kuststaten utfärdat.  Detta innebär att svenska och danska fiskare skall rätta sig efter norska regler inom den norska delen av Skagerrak.
Samtidigt med diskussionerna om detta så kallade tillträdesavtal har man kommit fram till överenskommelser om så lika fiskeregler som möjligt för fiske i Skagerrak, exempelvis gemensamma redskapsregler som innebär ett mer selektivt fiske i hela Skagerrak.
Detta skriver Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.

Läs tidigare notiser om fiskekvoter.

Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!