Enligt forskare vid Sveriges lantbruksuniversitets kustlaboratorium i Öregrund och Uppsala universitet konsumerar skarvar konsumerar ansenliga mängder fisk, men deras negativa inverkan på det kustnära yrkesfisket i Östersjön är förmodligen överskattat.
– För de kommersiellt viktigaste fiskarterna, ål och torsk, verkar skarvens påverkan på det kustnära fisket ur ekonomisk synpunkt inte ha särskilt stor betydelse, säger forskaren Örjan Östman vid Institutionen för ekologi och genetik, Uppsala universitet, till unt.se.
De fiskätande skarvarnas matvanor ger däremot, enligt studien, indirekta effekter på yrkesfiskarnas fångster då de äter stora mängder mindre fiskar, vilket innebär att en hel del fisk aldrig får chans att växa till sig till de storlekar som är attraktiva för yrkesfiskarna.
– Tar vi med även dessa indirekta effekter i beräkningarna kan skarvarna ha betydligt större negativ effekt på fångsterna av framförallt abborre och gädda.
Läs hela artikeln här. Hela studien kan läsas på: http://www.plosone.org
Publicerad: 08 February 2014
Av: Morgan Fihn
Logga in
Logga in för att ta del av unika erbjudandet, priser och mycket annat.
Skapa ett konto
Gå med i vår medlemsklubb får att ta del av extra rabatter på mänder av fiskeprylar, förhandstur till kampanjer och mycket mer. Helt kostnadsfritt!