”Skarv litet hot mot fisket”

För 50 år sedan var storskarven nära att utrotas, men sedan dess har antalet häckande storskarvspar längs Östersjökusten ökat från ett par hundra till mer än 40·000. (Copyright Giuss95/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )
För 50 år sedan var storskarven nära att utrotas, men sedan dess har antalet häckande storskarvspar längs Östersjökusten ökat från ett par hundra till mer än 40·000. (Copyright Giuss95/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Enligt forskare vid Sveriges lantbruksuniversitets kustlaboratorium i Öregrund och Uppsala universitet konsumerar skarvar konsumerar ansenliga mängder fisk, men deras negativa inverkan på det kustnära yrkesfisket i Östersjön är förmodligen överskattat.
– För de kommersiellt viktigaste fiskarterna, ål och torsk, verkar skarvens påverkan på det kustnära fisket ur ekonomisk synpunkt inte ha särskilt stor betydelse, säger forskaren Örjan Östman vid Institutionen för ekologi och genetik, Uppsala universitet, till unt.se.
De fiskätande skarvarnas matvanor ger däremot, enligt studien, indirekta effekter på yrkesfiskarnas fångster då de äter stora mängder mindre fiskar, vilket innebär att en hel del fisk aldrig får chans att växa till sig till de storlekar som är attraktiva för yrkesfiskarna.
– Tar vi med även dessa indirekta effekter i beräkningarna kan skarvarna ha betydligt större negativ effekt på fångsterna av framförallt abborre och gädda.
Läs hela artikeln här.
Hela studien kan läsas på: http://www.plosone.org

Publicerad: 08 February 2014
Av: Morgan Fihn