Skolverkets riktlinjer drabbar sportfisket

Sportfiskeutbildningen i Forshaga är uppskattad av branschen och unik på många sätt.

I Skolverkets nya direktiv likställs sportfiske med skogsbruk.  Detta kan påverka ungdomars ekonomiska möjlighet att utbilda sig inom fiske. På Sportfiskeakademin i Forshaga vägrar man dock att låta detta drabba enskilda elever.
Skolverket och Sveriges politiker har än en gång visat att de inte har förstått att Sportfiske är en viktig näring med stor potential. Genom att föra sportfisket till kategorin skogsbruk, blir resultatet att de elever som har en skogsbruksskola i närheten, av ekonomiska skäl kan tvingas söka sig till denna istället för en sportfiskeutbildning.
– Det får aldrig bli en plånboksfråga om vem som kan utbilda sig till vad, säger rektorn vid Sportfiskegymnasiet i Forshaga, Per Johansson.
– Därför jobbar vi nu intensivt med att hitta en lösning, tillsammans med näringslivet och olika branschorganisationer. Vårt mål är att alla elever som söker till oss, ska kunna gå här på samma ekonomiska villkor.

Rektor manar till lugn
De nya riktlinjerna från Skolverket har skapat oro, både bland blivande elever och bland Sveriges sportfiskeutbildningar. Tongångarna från politiskt håll om att det är turismen som ska skapa nya jobb på landsbygden, tycks plötsligt vara glömda. En stark sportfisketurism kräver rätt utbildat folk.
Klas Elm, vd för branschorganisationen för Sportfiske, menar att det därför är viktigt att säkra framtiden för utbildningen vid Forshagaakademin.
– Det är en unik skola, både i Sverige och hela Europa. Vi kommer från vårt håll att göra det vi kan för att hjälpa till.
Till alla oroliga elever som är i ansökartagen, manar rektor Per Johansson till lugn.
– Vi har lösningar i sikte. Tveka inte att söka till oss på grundval av ekonomiska skäl. Och är du eller dina föräldrar oroliga, ring och prata med oss.

/Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!