Skräp i öst och väst

Plast är det vanligaste skräpet i Östersjön, mest handlar det om engångsförpackningar. På Bohuskusten kommer det mesta av skräpet från fiskenäring och industri.

Nedskräpningen av havet är ett allvarligt miljöproblem och den svenska västkusten är ett av de värst drabbade områdena i hela Europa.
Det framgår av Skräprapporten som stiftelsen Håll Sverige Rent presenterade i veckan.
Varje år hamnar tusentals ton skräp i havet. Ytvattenströmmar för med sig skräp från hela Nordostatlanten som via en virvel i Skagerrak spolas upp på land. Hela 8 000 kubikmeter skräp hamnar varje år på västkustens stränder och klippor. Det är bara en bråkdel – uppskattningsvis 85 procent av skräpet ligger kvar i havet.

Lika illa på östkusten
När det gäller Östersjön visar det sig att fyra femtedelar av skräpet i havet kommer från land. Det vill säga från oss svenskar, och från finnar, balter, polacker och danskar. Det handlar i första hand om skräp från vanliga konsumenter.
– Människor måste ändra sitt beteende och sluta att skräpa ner. Men det krävs även mer medveten konsumtion, ökad återvinning och förbättrad avfallshantering, säger Johanna Ragnartz på Håll Sverige Rent.

Maria Ålander

Publicerad: 18 April 2015
Av: Fiskejournalen