Släpp slipsen

En slips – en utlekt smal havsöring – bör alltid få simma tillbaka för att äta upp sig oavsett om den håller minimimåttet eller inte.

Vårsäsongen bjuder ofta på härligt havsöringfiske med chans till att fånga många öringar på en dag. Väldigt många av de fiskar som fångas bär fortfarande synliga spår efter höstens lek och bör ovillkorligen återutsättas.
Västkusten kan numera skryta med ett havsöringfiske i världsklass. Hårt ideellt arbete med att restaurera vattendrag, engagerade kommuner och starka begränsningar i nätfisket har fått öringstammen i framförallt Bohuslän att öka dramatiskt. En förutsättning för att vi ska ha kvar detta fina fiske är att vi fiskar ansvarsfullt. Under vårfisket är det inte ovanligt att fångsten under en dag kan bli smått fantastisk i antal fångade öringar räknat. De allra flesta fiska som tas är dock magra och behöver äta upp sig ordentligt innan de är tillbaka i högform. Dessa smala fiskar brukar skämtsamt kallas för slipsar för att de saknar öringens spolformade muskulösa kropp och mest ser ut – som en slips. En del av dessa fiskar bär fortfarande spår av lekdräkt och är bruna till gröna i färgtonen.
En havsöring i fin kondition är helt silverblank på sidorna och kritvit under buken. Den är fast i köttet och, om du rensar den, laxrosa i köttet. Det är fiskar som denna som lämpar sig som människoföda.
Så även om havsöringen du fångar håller är längre än 45 centimeter som lagen säger att den ska vara för att du ska få behålla den släpper varje ansvarstagande havsöringfiskar som inte håller måttet av andra skäl. Och ingen ansvarstagande sportfiskare fyller frysen med sin fångst bara för att hon eller han kan.
Läs tidigare notiser om havsöring.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!