Släppte ut 70 000 ålyngel – 80 procent lär dö i turbiner

Ålen riskerar att utrotas och yngel utsätts för att säkra beståndet. Men vad blir nyttan om de dör i turbiner?

Nyligen släpptes 70 000 ålyngel ut i Stangån. Men åtgärdens nytta för beståndet är tveksam då endast 20 procent tros kunna passera de närliggande kraftverken.

Utsättningen bekostades av kraftbolaget Tekniska verken som varje år släpper ut ålyngel för drygt en halv miljon kronor i Svartåns vattensystem. Förhoppningen är att ynglena så småningom kan utvecklas till blankålar och därefter vandra ut i havet för sin lekvandring till Sargassohavet. Men vägen förbi kraftverken är svår och långt de flesta kommer att dö i kraftverkens turbiner.

”…det är ändå en skandal att så många ålar dör i turbinerna”

– Jag tycker Tekniska verken gör en god insats som släpper ut ål, men det är ändå en skandal att så många ålar dör i turbinerna. Det krävs att fler passager förbi kraftverken byggs, säger Åke Wester, ledamot av vattenrådet för Motala ström och Svartån till SVT.

Utsättning av ålyngel är en del av den svenska ålförvaltningsplanen och omfattade i fjol drygt 2,8 miljoner ålyngel, varav de flesta infångats i England. Merparten släpptes ut i västra Sverige där chansen till överlevnad är störst.

Trots att ålen är akut hotad tillåts fortfarande svenskt yrkesfiske, bland annat i Östersjön där fisket riktas mot utvandrande blankål. Att de ålar som överlever predationshot och kraftverksturbiner kan fångas lagligt väcker stark kritik, inte minst från Havsmiljöinstitutet.
Läs här deras analys av den svenska ålförvaltningen.

Foto: Tobias Dahlin

Fakta: Europeisk ål (Anguilla anguilla)

Den europeiska ålen tillhör samma bestånd och dess utbredningsområde sträcker sig över stora delar av Europa, Nordafrika och delar av Mellanöstern.

Ålen leker på några hundra meters djup i Sargassohavet och larverna transporteras av Golfströmmen mot Europa. När de når fram kallas de glasålar och efter pigmentering i söt- och brackvatten blir de gulålar. Därefter utvecklas de till blankålar och återvänder då till Sargassohavet där de dör efter fullbordad lek.

Ålbeståndet är akut hotat och fisket på västkusten stoppades helt 2012. Men i Östersjön och Öresund bedrivs fortfarande yrkesfiske av dem som beviljats särskilt tillstånd. Ålen fiskas också kommersiellt i ett 20-tal insjöar, med de största landningarna i Mälaren, Hjälmaren och Vänern.

Fritidsfiske efter ål är sedan år 2007 förbjudet, med undantag för vissa inlandsvatten varifrån ålen i dag inte kan utvandra.

Hans Hällman

Publicerad: 31 juli 2017
Av: Hans Hällman