Slarv hotar gössjö och öringå

Finjasjön har gjort sig känd som givande gössjö. (Foto: Svenne Andersson)

Finjasjön har gjort sig känd som givande gössjö. (Foto: Svenne Andersson)

Skånes kanske bästa gössjö har drabbats föroreningar från flytgödsel. Inte så långt därifrån, i sydöstra Skåne, drabbades Björkaån av ett annat utsläpp. Nämligen komjölk.
Det var en gödsellagun som läckte ut stora mängder flytgödsel i ett biflöde till Tormestorpsån. Ån mynnar ut i Finjasjön som sedan tidigare är hårt ansatt av övergödning. Nu fick sjön alltså ett ovälkommet tillskott av stora mängder fosfor och kväve i form av flytgödsel. Något som inte lär förbättra sjöns status.
Enligt Jenny Olsson på Hässleholms miljöförvaltning rör det sig om ”brist i tillsyn” från lantbrukaren som äger gödsellagunen.
– Jag ska också lämna det här vidare till en miljöåklagare eftersom det rör sig om ett miljöbrott. Sedan får åklagaren ta ställning till om det är ett vanligt miljöbrott eller grovt miljöbrott, säger hon till NorraSkåne.se.

Utsläpp nummer två
Inte långt från Finjasjön ligger Tolångaån. Här rann 15 000 liter mjölk rakt ut i ån under helgen. Läckaget innebär ingen varaktig miljöfara enligt Martin Andersson, yttre befäl på räddningstjänsten, men syrehalten i vattnet minskar så länge som mjölken finns kvar i hög koncentration.
– Vi kan inte utesluta att några fiskar får sätta livet till, säger Martin Andersson, yttre befäl på räddningstjänsten. Miljöenheten på Sjöbo kommun är inkopplade på ärendet.

Annons
AKTUELLT

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!