Slemmask kan bli läkemedel

Bland slemmaskarna finns världens längsta djur, LÅngsnöret. Den skan bli 50 meter i utsträckt form, men ryms i i hand då den ligger som ett litet nystan. Illustration: Helena Samuelsson, Nationalnyckeln

En mask som lever i havet och som innehåller ett extremt giftigt ämne är föremål för forskning på Tjärnö i samarbete med Uppsala universitet.
Slemmaskar finns längs kuster och i havet. Den längsta masken, Långsnöre, kan bli 50 meter lång i utsträck form. Men maskarna är, i motsats till bortsmaskarna, inte alls populära som föda för fisk. Slemmaskarna är nämligen mycket giftiga.

Det fina vore om vi kunde använda det istället för morfin och annat som är beroendeframkallande.

– Vi är överraskade över hur giftiga de är, säger Malin Strand, som  är marinbiolog, knuten till Göteborgs universitet, och forskar om de här slemmiga maskarna i ett projekt tillsammans med institutionen för kemi och biomedicin i Uppsala.
– Om man dinglar med en slemmask framför näsan på en fisk, så rynkar de flesta fiskarna på näsan.
Forskarna tror nu att giftet kan komma att användas som ett viktigt läkemedel.
– Det kan handla om smärtlindning, nedsövning eller lokalbedövning. Det fina vore om vi kunde använda det istället för morfin och annat som är beroendeframkallande.
Eftersom kräftdjur, som är slemmaskarnas viktigaste byten, är nära besläktade med insekter, så funderar forskarna på om det också kan gå att använda för att bekämpa insekter med.
Vill du lära dig mer om våra fiskar och andra organismer i havet? Svenska artprojketet har tagit fram information och bestämningsnycklar för Hajar, rockor och sjöpungar och Strålfeniga fiskar (alla andra fiskar).

Publicerad: 10 August 2016
Av: Fiskejournalen