Småhajar utsläppta i Öresund

Småfläckiga rödhajar på väg mot friheten. Foto: Øresundsakvariet

I måndags fick 89 småfläckiga rödhajar inleda sina liv i Öresunds vilda vatten. Fiskarna hade innan frisläppandet vuxit upp på Öresundsakvariet och fick hjälp av dykare att snabbt komma till rätta i sin nya miljö.

Öresundsakvariet i Helsingör har haft stor framgång med att få småfläckiga rödhajar att föröka sig i fångenskap. Två honor – som för några år sedan inlämnats av fiskare – har gett mängder av befruktade ägg som kläckts i akvarier. Hajarna blev till slut så många att de antingen behövde avlivas – eller släppas fria.

Eftersom kläckning sker kontinuerligt hade hajarna olika storlek när de släpptes ut. 15 av hajarna var över 30 centimeter, men majoriteten var betydligt mindre. Foto: Kristin Johansson

Akvariet valde det senare, och i måndags styrdes deras båt till stenrevet Grollegrundet på den svenska sidan, där yrkesfiskare tidigare fått småfläckiga rödhajar i sina garn. De allra första simtagen togs tillsammans med dykaren Jens Larsen, som på tolv meters djup fick se hajarna ge sig av.

Foto: Øresundsakvariet

En som är glad för måndagens insats är akvariets chefsdjurskötare Kristian Vedel.

”Hajar i hela världen är en av de viktigaste djurgrupperna i ekosystemet”

– Det finns ingen grund till att avliva friska djur som skulle ha kläckts i området om inte honorna infångats. Hajar i hela världen är en av de viktigaste djurgrupperna i ekosystemet. De är topp-rovdjur som bidrar till att de sundaste individerna hos bytesdjuren överlever. Eftersom arten är etablerad i Öresund känns det riktigt bra att våra hajar kan bidra till beståndet, säger han.

Den svenska marinbiologen Kristin Johansson medverkade under frisläppandet. Hon arbetar som projektansvarig för Mitt Hav och hoppas nu att hajarna kommer trivas i sin nya miljö.

”Förhoppningsvis kommer de här hajarna att få leva långa och spännande liv i Öresund”

– Vi vet att det finns en del småfläckiga rödhajar i Öresund, men har ingen exakt siffra på beståndets storlek eller geografiska spridning. Förhoppningsvis kommer de här hajarna att få leva långa och spännande liv i Öresund, hälsar hon.

Ni vet väl att även den bohuslänska skärgården får årliga tillskott av småfläckiga rödhajar? Havets Hus i Lysekil har i många år satt ut fiskar som en del i deras bevarandeprojekt. Deras hajsläpp har pågått sedan 2002 och det senaste kan du läsa om här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Lax undgår könsmognad

Genom genetiska ingrepp har norska forskare hindrat lax från att utveckla könsceller. I ett uppföljande försök har samma forskarteam nu sett att inga av dessa laxar utvecklar könsmognad, trots manipulering med ljus och temperatur. Resultatet välkomnas, då målet är att få odlad lax att undgå könsmognad.  

Sportfiskare rapporterar om fiskars hälsa

Har du sett sjuk, skadad eller död fisk under årets fiskepass? I så fall vill Statens veterinärmedicinska anstalt att du rapporterar dina iakttagelser. Sportfiskare kan på så sätt bidra med värdefull information när fiskarnas hälsa nu kartläggs.

Mängder av spökredskap uppfiskade i Norge

Nyligen avslutades en lyckad expedition, som syftade till att befria det norska kustvattnet från förlorade fiskeredskap. Insatsen resulterade bland annat i att 850 nät och 150 krabbtinor kunde plockas upp.

SM i gädda avgjordes i tät slutstrid

I dag gjorde tio team upp om den åtråvärda segern i SM i gädda – Catch with Care Sportfishing Masters 2017. Tävlingen avgjordes i Nyköpings skärgård och den direktsända kampen blev en nervpirrande holmgång. Eftermiddagens slutspurt blev avgörande och när båtarna vände hem hade team Jiggar.nu lyckats allra bäst.

Fusk med svensksåld tonfisk

Stockholms miljöförvaltning har avslöjat att butiker sålt tonfisk som behandlats för att se rödare och färskare ut. Att äta för gammal tonfisk kan ge histaminförgiftning – något som kan vara mycket allvarligt.

Rafflande slutspurt i SM i gädda

Många av Sveriges duktigaste gäddfiskare har under året kämpat om en exklusiv finalplats i SM i gädda – Catch with Care Sportfish Masters. I helgen avgörs tävlingen under festliga former i Nyköping. I morgon ska de tio högst placerade teamen från de första två finaldagarna göra upp om den åtråvärda titeln. För alla som inte kan följa

ICE HELIX – Humminbirds satsning på isfiske

Teknikföretaget Humminbird har nyligen släppt två ekolod lagom till vinterns stundande ispass. ICE HELIX-serien är fulladdad med nyutvecklad teknik som säkert kan falla många isfiskare i smaken.

Fiskade tillsammans med 3-åring – fick monstergädda

Att fånga en av årets största gäddor är en dröm för många. Och att få uppleva det tillsammans med sin treårige son – som dessutom håvar fisken – gör ju inte saken sämre. Här kommer Christoffer Svenssons egen berättelse om gårdagens oförglömliga drömfiske på Vänern!

Deppiga fiskar kan ge nya läkemedel

Depression drabbar många djurgrupper – och fiskar är inget undantag. Amerikanska forskare är nu i full gång med att studera deprimerade zebrafiskar i hopp om att kunna utveckla antidepressiva läkemedel.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!