Småhajar utsläppta i Öresund

Småfläckiga rödhajar på väg mot friheten. Foto: Øresundsakvariet

I måndags fick 89 småfläckiga rödhajar inleda sina liv i Öresunds vilda vatten. Fiskarna hade innan frisläppandet vuxit upp på Öresundsakvariet och fick hjälp av dykare att snabbt komma till rätta i sin nya miljö.

Öresundsakvariet i Helsingör har haft stor framgång med att få småfläckiga rödhajar att föröka sig i fångenskap. Två honor – som för några år sedan inlämnats av fiskare – har gett mängder av befruktade ägg som kläckts i akvarier. Hajarna blev till slut så många att de antingen behövde avlivas – eller släppas fria.

Eftersom kläckning sker kontinuerligt hade hajarna olika storlek när de släpptes ut. 15 av hajarna var över 30 centimeter, men majoriteten var betydligt mindre. Foto: Kristin Johansson

Akvariet valde det senare, och i måndags styrdes deras båt till stenrevet Grollegrundet på den svenska sidan, där yrkesfiskare tidigare fått småfläckiga rödhajar i sina garn. De allra första simtagen togs tillsammans med dykaren Jens Larsen, som på tolv meters djup fick se hajarna ge sig av.

Foto: Øresundsakvariet

En som är glad för måndagens insats är akvariets chefsdjurskötare Kristian Vedel.

”Hajar i hela världen är en av de viktigaste djurgrupperna i ekosystemet”

– Det finns ingen grund till att avliva friska djur som skulle ha kläckts i området om inte honorna infångats. Hajar i hela världen är en av de viktigaste djurgrupperna i ekosystemet. De är topp-rovdjur som bidrar till att de sundaste individerna hos bytesdjuren överlever. Eftersom arten är etablerad i Öresund känns det riktigt bra att våra hajar kan bidra till beståndet, säger han.

Den svenska marinbiologen Kristin Johansson medverkade under frisläppandet. Hon arbetar som projektansvarig för Mitt Hav och hoppas nu att hajarna kommer trivas i sin nya miljö.

”Förhoppningsvis kommer de här hajarna att få leva långa och spännande liv i Öresund”

– Vi vet att det finns en del småfläckiga rödhajar i Öresund, men har ingen exakt siffra på beståndets storlek eller geografiska spridning. Förhoppningsvis kommer de här hajarna att få leva långa och spännande liv i Öresund, hälsar hon.

Ni vet väl att även den bohuslänska skärgården får årliga tillskott av småfläckiga rödhajar? Havets Hus i Lysekil har i många år satt ut fiskar som en del i deras bevarandeprojekt. Deras hajsläpp har pågått sedan 2002 och det senaste kan du läsa om här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Satsning på rödingen i Ören

Storrödingen i sjön Ören har varit på tillbakagång och 2015 startade ett projekt i syfte att vända trenden. Avelsfiske har utförts och nu har de första odlade rödingarna satts ut.

Brutalt öringhugg bland isflaken

Plötsligt knarrade Elis Wessmarks rulle och linan sprutade ut, när han trollade efter vårgädda bland isflak i en större sjö. Men han förstod snart att den vilt kämpande fisken inte var en förleksgädda. Och mycket riktigt – efter en stenhård fajt bryts ytan av en nästan meterlång öring i toppkondition!

Megakummel överträffar världsrekordet

När Tor Jan Skeie släppte ner sin sejfilé till 250 meters djup var siktet inställt på långa. Ett kraftigt hugg och en stenhård kamp avslutades med stor förvåning, då en väldig kummel på 124 centimeter och 14,55 kilo bröt Boknafjordens yta. Vikten överträffar med god marginal det gällande världsrekordet för spöfångad kummel.

I dag firas vandrande fiskar

Fiskens behov av fria vandringsvägar i rinnande vatten har fått en egen dag – World Fish Migration Day. Den infaller i dag och uppmärksammas i både Forshaga och Uppsala.

Fästingarna är här – så undviker du bett

Äntligen har vårvärmen slagit till i stora delar av landet efter en lång och segdragen vinter. Men det är inte bara vi som välkomnar solens strålar – det gör även fästingar som nu vaknar upp och söker efter värddjur. Här kommer sex tips på hur du minskar risken att bli biten.

Så gjuter du om dina jiggar

Har dina gummibeten tappat stinget? Eller är du bara sugen på att testa något annat? Ett kul och miljövänligt alternativ till att slänga och köpa nytt är att gjuta om dina gamla trotjänare. Claes ”Svartzonker” Claessson har släppt en skön film som visar hur du gör.

Nötningstålig superlina från ABU

Fireline Ultra 8 Carrier från Berkley tar med ny framställningsteknik superlinan ännu ett steg in i framtiden. Pär Lindberg, försäljningschef på ABU Garcia berättar om den nya linan som flörtar med haspelfiskarna. Kärt barn har många namn – spunnen lina, kevlarlina, superlina, flätlina osv. Hur som helst revolutionerade linan fisket när den äntrade marknaden i

Blomander rivstartar gössäsongen

Gösnestorn Tommy Blomander gav sig nyligen ut på årets första vertikalfiske i öppet vatten. Storgösarna var på hugget och toppfisken vägde nästan tio kilo!

Anmäl dig till Sommargäddan!

Den populära teamtävlingen Sommargäddan är tillbaka och i år blir det en hel del nyheter som skruvar upp spänningen ytterligare. Prisborden är som vanligt fulla av heta prylar och slutvinnarna kammar hem en Scandica 370 ALU med en Power-pole och ett Raymarine Axiom!

Klädskolan del 2

För 15 år sedan var allt så mycket enklare. Ville du ha fiskekläder som både var vattentäta och andades så köpte du ett ställ med Gore-Tex-membran. Om du kunde nöja dig med att plaggen bara var vattentäta så köpte du ett ställ i galonväv med beläggning av PVC. Idag ser det annorlunda ut. Låt oss

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!