Småhajar utsläppta i Öresund

Småfläckiga rödhajar på väg mot friheten. Foto: Øresundsakvariet

I måndags fick 89 småfläckiga rödhajar inleda sina liv i Öresunds vilda vatten. Fiskarna hade innan frisläppandet vuxit upp på Öresundsakvariet och fick hjälp av dykare att snabbt komma till rätta i sin nya miljö.

Öresundsakvariet i Helsingör har haft stor framgång med att få småfläckiga rödhajar att föröka sig i fångenskap. Två honor – som för några år sedan inlämnats av fiskare – har gett mängder av befruktade ägg som kläckts i akvarier. Hajarna blev till slut så många att de antingen behövde avlivas – eller släppas fria.

Eftersom kläckning sker kontinuerligt hade hajarna olika storlek när de släpptes ut. 15 av hajarna var över 30 centimeter, men majoriteten var betydligt mindre. Foto: Kristin Johansson

Akvariet valde det senare, och i måndags styrdes deras båt till stenrevet Grollegrundet på den svenska sidan, där yrkesfiskare tidigare fått småfläckiga rödhajar i sina garn. De allra första simtagen togs tillsammans med dykaren Jens Larsen, som på tolv meters djup fick se hajarna ge sig av.

Foto: Øresundsakvariet

En som är glad för måndagens insats är akvariets chefsdjurskötare Kristian Vedel.

”Hajar i hela världen är en av de viktigaste djurgrupperna i ekosystemet”

– Det finns ingen grund till att avliva friska djur som skulle ha kläckts i området om inte honorna infångats. Hajar i hela världen är en av de viktigaste djurgrupperna i ekosystemet. De är topp-rovdjur som bidrar till att de sundaste individerna hos bytesdjuren överlever. Eftersom arten är etablerad i Öresund känns det riktigt bra att våra hajar kan bidra till beståndet, säger han.

Den svenska marinbiologen Kristin Johansson medverkade under frisläppandet. Hon arbetar som projektansvarig för Mitt Hav och hoppas nu att hajarna kommer trivas i sin nya miljö.

”Förhoppningsvis kommer de här hajarna att få leva långa och spännande liv i Öresund”

– Vi vet att det finns en del småfläckiga rödhajar i Öresund, men har ingen exakt siffra på beståndets storlek eller geografiska spridning. Förhoppningsvis kommer de här hajarna att få leva långa och spännande liv i Öresund, hälsar hon.

Ni vet väl att även den bohuslänska skärgården får årliga tillskott av småfläckiga rödhajar? Havets Hus i Lysekil har i många år satt ut fiskar som en del i deras bevarandeprojekt. Deras hajsläpp har pågått sedan 2002 och det senaste kan du läsa om här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Isfiskare drunknad

En 47-årig man drunknade i lördags under ett isfiske i sjön Norrviken, norr om Stockholm.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!