Småskalig vattenkraft ska följa lagen

Den småskaliga vattenkraften måste söka tillstånd och följa lagen som alla andra, menar Fiskejournalens chefredaktör, Martin Falklind.

Den småskaliga vattenkraften ska inte behöva följa svensk lagstiftning, anser LRF, SVAF (Svensk Vattenkraftsförening) och Centerpartiet. Denna ståndpunkt har fått stor plats i landsbygdspressen på sistone.
Både i debattartiklar och i pressen utmålas nu många små vattenkraftsägare som offer för myndigheterna. Bakgrunden är att alla som har ett kraftverk i ett vattendrag måste ha tillstånd för detta.
– Det är inget märkligt att man måste ha ett tillstånd när man har en verksamhet i ett vattendrag. Det märkliga är att det finns så många små kraftverk som aldrig haft ett tillstånd och som nu blir upprörda när de måste ha ett, säger Martin Falklind chefredaktör på Fiskejournalen.
En stor mängd av de minsta kraftverken har länge nöjt sig med att hänvisa till så kallad ”urminnes hävd”. Detta begrepp kan bäst förklaras som tanken att ”här har det alltid varit ett kraftverk, så därför får jag fortsätta att ha det”. Man har dock slagit fast i Svea Hovrätt att ett sådant resonemang inte gäller.

Att söka tillstånd kostar pengar.
När kraftverksägaren har sökt tillståndet, ska det ske en miljöprövning av kraftverket. Detta kan kosta mer pengar, beroende på vilka miljöåtgärder som Länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen föreslår. Om kraftverksägaren inte vill vidta nödvändiga miljöåtgärder, får denna inte tillstånd att köra vidare.
– Det är klart att det kan bli jobbigt för den enskilde som länge vant sig vid att slippa undan kostnader och miljöanpassningar, men i alla andra fall vänjer vi ju oss vid att lagar och regler förändras i takt med tiden. Det märkliga tycker jag är att stora organisationer som LRF, istället för att stötta den enskilda ägaren i en oundviklig förändringsprocess, anser att lagarna som Sveriges Riskdag har stiftat inte skall gälla alla, säger Martin Falklind.

Annons
AKTUELLT

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Så ismetar du storgäddan – 10 heta tips!

Är du sugen på att ismeta grov gädda och behöver lite hjälp på traven? Här kommer Fredrik Lindhs tio bästa tips på hur du fångar riktigt stora gäddor. Funkar de? Helt klart! Förra säsongen fick Fredrik tio gäddor över tio kilo, varav två mätte en bra bit över 130 centimeter!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!