Snabbväxande lax

Fångstmannen Ruben Rasmussen (tv) med sin lax på 15,6 kilo. En mist sagt väldokumenterad fångst. (Foto: Jens P. Jeppesen/Öresundsakvariet)

Ruben Rasmussen från Helsingör fick en oväntad fångst när han fiskade torsk i norra Öresund. En lax på 15,6 kilo slök pilken. Forskare från Öresundsakvariet och DTU Aqua gjorde en omfattande genetisk studie av fisken.
En solig dag den 7 mars 2011 fick Ruben Rasmussen en lax på 15,6 kilo – när han pilkade torsk. Först var man osäker på om fisken var en lax eller havsöring. Om det skulle visa sig vara det senare hade fångsten inneburit danskt rekord. Man bad Öresundsakvariets marinbiolog om hjälp för att artbestämma och denna konstaterade att fisken var en lax.
På grund av den udda fångstplatsen och metoden togs prover på laxen för att utröna vilken stam den tillhörde och hur gammal den var. Detta skedde med DNA-analys.
Det visade sig att laxen tillbringat sina första två år i rinnande vatten och de nästföljande tre åren i saltvatten. Fisken var med andra ord endast fem år gammal när den fångades, 15,6 kilo tung. Vid fångsttillfället hade fisken påbörjat sin vandring till platsen där den föddes, för att leka.
Genetiker vid DTU Aqua lyckades senare spåra laxens ursprung till Ätran med hjälp av genetiska markörer, även kallade microsatteliter.
Laxen är kanske den största som spöfångats vid torskfiske i Öresund – och med säkerhet den mest omfattande artbestämningen.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!