Snus: Sveriges vanligaste fulspolning

Snus hamnar allt som oftast i reningsverken. En betydligt bättre plats är förbränningsstationen. Foto: Linnéa Lindberg

Var slänger du prillan? Gör du som de flesta så hamnar den i toaletten. En sammanställning visar att det i Sverige nedspolas 4 miljoner prillor och påssnus dagligen. Det ger 1100 ton per år och stora problem för landets reningsverk.

Det har länge varit känt att många problematiska ämnen i sjöar och vattendrag kommer från våra vardagliga badrumsrutiner. Hormonliknande ämnen från bland annat p-piller har nog fått störst uppmärksamhet, men nu har också snuset hamnat i fokus. En sammanställning gjord av Svenskt Vatten uppskattar att 68 procent av landets snusare spolar ner snuset när de är hemma, istället för att slänga det som brännbart avfall. Den rutinen sätter reningsverken under stor press, med tanke på att det i Sverige bor över en miljon snusare.
– Snus är vad vi kan se den vanligaste fulspolningen i Sverige och 1100 ton snus är en helt onödig påfrestning på avloppsreningsverken. De är heller inte byggda för att ta hand om farliga ämnen som till exempel kadmium från snus. Kadmium riskerar därför att till slut hamna i naturen, berättar Anna Linusson, VD på Svenskt Vatten.

”Snus är vad vi kan se den vanligaste fulspolningen i Sverige och 1100 ton snus är en helt onödig påfrestning på avloppsreningsverken”

Undersökningen visar att merparten av snusarna inte vet att nerspolat snus ställer till problem.
– Det finns en okunskap och ett beteende som vi vill förändra. Det viktigaste är att ett ändrat beteende kring nedspolat snus kanske också leder till att man funderar ett varv extra och avstår från att ”fulspola” även andra saker som inte heller hör hemma i toaletten, säger Anna Linusson.

Andelen sportfiskare som snusar är stor, så här har kan vi med enkla medel gemensamt bidra till en bättre vattenmiljö!

Läs mer om sammanställningen här.

Hans Hällman

Publicerad: 08 February 2017
Av: Hans Hällman