Sociala medier ökar fiskeintresset

Sociala medier gör att allt fler får upp ögonen för sportfiske. Foto: Anders Holm

Sociala medier gör att fler får upp ögonen för sportfiske. Foto: Anders Holm

Sociala medier har en positiv inverkan på intresset för sportfiske och många upptäcker och inspireras till att börja fiska genom just den här kanalen.
I år har Sportfiskarna 2000 fler medlemmar än vid samma tid förra året och medlemsantalet beräknas bli närmare 30 000 i år, till skillnad mot fjolårets 28 000. Sportfiske blir ett allt mer populärt intresse och enligt Sportfiskarna har vi sociala medier att tacka, det rapporterar P3 Nyheter om.
– Jag tror internet har haft en väldigt stor betydelse för sportfisket i Sverige, säger Tobias Fränstam på Sportfiskarna och menar att fiskefilmer på nätet lett till att det är mycket lättare för nybörjare att bli duktiga idag, som i sin tur fängslar fler utövare.
En trend som vuxit är unga som lägger upp välproducerade fiskefilmer på sociala medier och på så vis inspirerar fler till att prova på fiskets underbara värld. En av dessa är filmskaparen Rolf Nylinder, Frontsidefly.se, som producerar populära flugfiskefilmer på nätet.
– Det är så enkelt att göra film. Förut tog man foton och visade sina vänner. Nu gör man film och visar för hela världen. När jag var yngre var fiske inte det häftigaste som fanns så jag försökte hålla det hemligt. Men det blir inte så hemligt nu när jag gör filmer. Det är väl häftigt att fiska nu, säger han.
Man har också noterat att den nya unga generationen tänker mer på miljön än tidigare. Tiden då sportfiskare dödade merparten av fångsten är över och vetskapen kring fiskevården är numera större.
Hör hela inslaget från P3 Nyheter nedan:

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!