Sol- och gösrik premiär i Byälven

När premiären öppnade klockan 12 var Säffles stränder fulla av gössugna sportfiskare. Foto: Andreas Liedberg

Mängder av huggvilliga gösar bidrog till en lyckad premiärdag i Säffle. Att solen dessutom lyste och att stämningen var hög gjorde ju inte saken sämre.

Årets göspremiär var senarelagd till följd av nya och hårdare fiskeregler. Huruvida det bidrog till gårdagens fina fisket är svårt att veta, men att fiskeplatserna fylldes och att många fick fisk är förstås glädjande för dem som arbetat hårt för Byälvens gösbestånd.

”Massor av gösar har återutsatts efter fångsten, vilken inte skedde i fjol”

– Det har gått riktigt bra och över förväntan. Massor av gösar har återutsatts efter fångsten, vilken inte skedde i fjol. Det känns verkligen som vi är på rätt väg nu, säger Jonas Andersson på Länsstyrelsen i Värmland, som även höll föredrag om de fiskevårdande insatser som utförts i området.

Omkring 40 fiskare hade löst fiskekort och de allra flesta fick fånga den eftertraktade gösen. Foto: Jonas Andersson

Den dominerande tekniken var spinnfiske med jigg, vilket sannerligen föll gösarna i smaken i det rinnande vattnet.
– På den populäraste sträckan, som kallas zon 1 och där endast 20 fiskare får stå per dag, högg det på omkring var tionde kast. Den största premiärgösen var 65 centimeter och de allra flesta var runt tio centimeter kortare. berättar Jonas.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!