Sol- och gösrik premiär i Byälven

När premiären öppnade klockan 12 var Säffles stränder fulla av gössugna sportfiskare. Foto: Andreas Liedberg

Mängder av huggvilliga gösar bidrog till en lyckad premiärdag i Säffle. Att solen dessutom lyste och att stämningen var hög gjorde ju inte saken sämre.

Årets göspremiär var senarelagd till följd av nya och hårdare fiskeregler. Huruvida det bidrog till gårdagens fina fisket är svårt att veta, men att fiskeplatserna fylldes och att många fick fisk är förstås glädjande för dem som arbetat hårt för Byälvens gösbestånd.

”Massor av gösar har återutsatts efter fångsten, vilken inte skedde i fjol”

– Det har gått riktigt bra och över förväntan. Massor av gösar har återutsatts efter fångsten, vilken inte skedde i fjol. Det känns verkligen som vi är på rätt väg nu, säger Jonas Andersson på Länsstyrelsen i Värmland, som även höll föredrag om de fiskevårdande insatser som utförts i området.

Omkring 40 fiskare hade löst fiskekort och de allra flesta fick fånga den eftertraktade gösen. Foto: Jonas Andersson

Den dominerande tekniken var spinnfiske med jigg, vilket sannerligen föll gösarna i smaken i det rinnande vattnet.
– På den populäraste sträckan, som kallas zon 1 och där endast 20 fiskare får stå per dag, högg det på omkring var tionde kast. Den största premiärgösen var 65 centimeter och de allra flesta var runt tio centimeter kortare. berättar Jonas.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!